"K...ra tudta mindenki" – Hollywood nagyjai a Weinstein-ügyről

Egyre inkább hihetetlen, hogy Hollywoodban nem tudtak arról, mit művel Harvey Weinstein. Jane Fonda és Colin Firth például a napokban sajnálkozott, hogy tudtak a producerről, mégsem tettek semmit, és megszólalt Weinstein régi kollégája is. Csak Brad Pittnek volt töke?!

Scott Rosenberg a 90-es évek végén dolgozott a Miramaxban forgatókönyvíróként (Con Air - Fegyencjárat, Tolvajtempó). Most ő is kitálalt, de nem is akárhogy. Egy hosszú Facebook-posztban írta meg viszonyát az ügyhöz.

Egy dologgal legyünk teljesen tisztában: kurvára tudta mindenki. És tudod, honnan tudom, hogy ez igaz? Mert ott voltam. És láttalak titeket. És beszéltem róla veletek. Ti, ti nagy producerek; ti, ti nagy rendezők; ti, ti nagy ügynökök; ti, ti nagy üzletemberek.”


„És számomra Harvey viselkedése a legelítélendőbb dolog, amit el lehet képzelni, de rögtön a második helyen ott van a frissen ránk zúduló, hányingert keltő önigazoló szenteskedő tagadás és elítélésáradat.

Rosenberg saját felelősségét is firtatva így ír: „Tudtuk, hogy valami bugyog alul. Valami undorító. Valami rohad. De… ez épp olyan patetikus lesz, mint amennyire igaz: mit tettek volna a helyünkben? Kinek mondtuk volna? A hatóságoknak? Milyen hatóságoknak?"

Rosenberg arról is írt, hogy Weinstein amellett, hogy hatalmát használta arra, hogy nőket alázzon és erőszakoljon, közben kezdő írókat, színészeket, filmeket vitt sikerre.
Rosenberg még azt tette hozzá, hogy reméli, mások is olyan szörnyen érzik magukat, mint ő, aki ugyanúgy tudott a dologról, mégsem tett semmit. „Learattam a babérokat, és zárva tartottam a számat. És ezért, még egyszer elnézést kérek.”

Fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images

 

 

És hogy ki tudott még Weinstein szokásairól biztosan? Például Colin Firth, aki a The Guardiannak nyilatkozva elismerte, hogy tudomása volt arról, miféle ember a producer. Persze a színész arról beszélt a lapnak, hogy mennyire szégyelli magát, amiért nem tett semmit Weinstein ellen annak ellenére, hogy színészkollégája, Sophie Dix még húsz évvel ezelőtt beszélt neki a producerről. Még az 1993-as A disznó órája című filmben dolgoztak együtt, melynek producere természetesen Weinstein volt. Ekkor a színésznő panaszkodott Firth-nek a producerről, és ez a beszélgetés kísérti most a színészt, aki akkor nem tulajdonított neki nagy jelentőséget.

Sophie Dix kiállásával egyébként csatlakozott azokhoz a színésznőkhöz, akik szintén szexuális zaklatással vádolják Weinsteint: Eva Green, Rose McGowan, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rose McGowan, Cara Delevingne, Ashley Judd.

Jane Fonda is szégyenkezik, amiért nem beszélt korábban Weinsteinről. A színésznő – állítása szerint – tavaly hallott először Weinstein „szokásairól”. Amikor Christiane Amanpour, a CNN riportere megkérdezte tőle, hogy miért hallgatott, a színésznő így válaszolt: „Azt hiszem azért, mert nem velem történt, így nem éreztem, hogy ez az én feladatom lenne.”
Fondának Rosanna Arquette számolt be a vele történtekről. Arra a kérdésre, hogy őt is zaklatták-e már, azt válaszolta, hogy igen, csak nem Weinstein tette. Azt is megjegyezte, hogy már idős volt, amikor találkozott Weinsteinnel, viszont a producer inkább a fiatalabb színésznőkre hajt.

Forrás: Handout/HFPA via Getty Images

 


Úgy tűnik, a történetben egyedül Brad Pitt volt tökös: Gwyneth Paltrow-val egy párt alkottak még 1995-ben, amikor a színésznőt zaklatta a producer. Erről tudomást szerzett Pitt, aki ekkor még egyáltalán nem volt egy befutott színész, mégis szembeszállt egy partin Weinsteinnel, aki akár derékba is törhette volna Pitt pályáját. A People magazin egy bennfentestől úgy tudja, hogy Pitt egy partin meglökte a producert, és megfenyegette, hogy össze-vissza veri, ha még egyszer egy ujjal is hozzányúl Paltrow-hoz. Paltrow-t utána felhívta Weinstein, és megfenyegette, hogy ne beszéljen a dologról senkinek. A színésznő félt, hogy kirúgja őt, és az egész beszélgetést brutálisnak írta le. Paltrow 1999-ben mindenesetre Oscar-díjat kapott a Szerelmes Shakespeare c. filmben nyújtott alakításért, ekkor kapta meg Weinstein is az Oscart ezért a filmért.

fotó: Evan Agostini / Contributor / Getty Images