Ezeket az Oscar-díjas filmeket nézd a Netflixen!

Az Oscar-láz idején ajánlunk frissebb filmeket és néhány régi klasszikust, amit akárhányszor újra lehet nézni.

A nagy dobás (The Big Short, 2016)

Az öt Oscarra jelölt filmet végül a forgatókönyvéért díjazták, ami nem is csoda, ha azt vesszük, hogy sikerült egy szórakoztató és izgalmas filmben elmesélni a 2008-as gazdasági válság pénzügyi hátterét. A történetben egy maroknyi befektető megneszeli, micsoda összeomlás készül, és ezzel irtó nagy pénzt keresnek. A film vonzerejéhez nagyban hozzájárul, hogy az öltönyös Ryan Gosling játszik benne, és fontos szerep jut Christian Bale-nek és Brad Pittnek.

 

Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club, 2013)

Matthew McConaughey egy rakás könnyű romantikus vígjáték után hirtelen komolyra váltott, és 2014-ben egyszerre jelölték Oscarra, Golden Globe-ra és Emmy-díjra. Végül a Mielőtt meghaltam című filmért kapott Oscart és Golden Globe-ot, ebben egy olyan férfit játszik, aki halálos betegként veszi fel a kesztyűt a keményen nyomuló amerikai gyógyszergyárakkal szemben.



A tetovált lány (Girl With The Dragon Tatoo, 2011)

Öt kategóriában jelölték, végül csak a vágásra kapott Oscart, de a bemutató évében mindenki Rooney Mara alakításáról beszélt. Ha valakinek kimaradt a svéd thriller amerikai változata, amit a krimik nagyjátékfilmes mestere, David Fincher jegyez, akkor itt az alkalom bepótolni.

 

Eredet (Inception, 2010)

Bár a kevésbé fontos kategóriákban gyűjtött be négy Oscart, Christopher Nolan sztorija van olyan csavaros, hogy nem elég egyszer megnézni. A benne játszó sztárcsapatról nem is beszélve, Leonardo DiCaprio mellett Tom Hardy, Ellen Page, Joseph Gordon-Levitt, Ken Watanabe, Cilliam Murphy és Marion Cotillard is szerepel benne.

 

Bennfentesek (Inside Job, 2010)

A No End In Sight című, az iraki háborúról szóló egyszerre zseniális és lehangoló dokumentumfilm rendezője ezúttal a pénzügyi válság okait vesézte ki egy végtelenül profi és félelmetes dokumentumfilmben, amiért Oscart is kapott.

 

Becstelen Brigantyk (Inglourious Basterds, 2009)

Tarantino a Kill Bill után újra egy könnyen fogyasztható és gyönyörűen összerakott filmet készített, amiért két Oscarra is jelölték rendezőként és forgatókönyvíróként. Végül helyette a film nagy felfedezettje, a kegyetlen, de korántsem barbár náci tisztet játszó Christoph Waltz kapott díjat.

 

Gettómilliomos (Slumdog Millionaire, 2008)

Danny Boyle Indiában játszódó filmje három kisgyerek sorsát követi a gettók táplálékláncának legaljától a felnőttélet bonyodalmaiig, és ezzel összesen nyolc Oscar-díjat zsebelt be. A szívmelengető, de mégsem nyálas sztorit akár többször is meg lehet nézni annak ellenére, hogy sok indiai rendező szerint torz képet mutat Indiáról és a gettók világáról.

 

Nem vénnek való vidék (No Country For Old Men, 2007)

A tíz évvel ezelőtti díjátadó nagy szenzációja volt a Coen testvérek neo-noir thrillere, amiben Javier Bardem alakította minden idők egyik legparáztatóbb filmes bérgyilkosát. A nyolc jelöléséből a felét díjra váltotta.

 

A rém (Monster, 2003)

Charlize Theron átalakulása sorozatgyilkos prostituálttá olyan meggyőző volt, hogy nem is volt kérdés, abban az évben ki viszi haza az Oscar-díjat, és a színésznő a Golden Globe-ot is begyűjtötte mellé. Ha még azóta sem tudod, mi volt a nagy felhajtás a film körül, most pótolhatod!

 

Traffic (2000)

Steven Soderbergh filmje az ezredfordulón vitt el négy darab Oscart. A Traffic több teljesen eltérő sorsú szereplő történetén keresztül mutatja be az Egyesült Államok drog elleni háborúját, amiben semmi sem fekete-fehér.  

 

Amerikai szépség (American Beauty, 1999)

Nem is volt olyan rég, amikor még lelkiismeretfurdalás nélkül élvezhettük Kevin Spacey filmjeit. Ma viszont felvetődik az emberben pár kérdés, miközben végignézni, ahogy középkorú, jól szituált kertvárosi apaként hagyja, hogy elcsábítsa a saját lánya tizenéves iskolatársa. A maga idejében nagy meglepetés volt, hogy Sam Mendes első filmje elvitte a fontosabb díjakat az igazán esélyesnek tartott riválisok elől. Abban az évben jelölték a Hatodik érzéket, a Halálsoront és A bennfentest.



JFK (1991)

Az összeesküvéselméletek rajongóinak egyik kedvenc filmjét nyolc Oscarra jelölték, de végül ebből csak kettőt kapott meg. Viszont még ma is hátborzongató a sztori, amiben Kevin Costner próbálja felderíteni, mi állhatott a Kennedy-gyilkosság hátterében.

 

A keresztapa (The Godfather, 1972)

A maffiafilmek császára 1973-ban három Oscart zsebelt be, és majdnem ötven évvel később is ugyanolyan zseniális és szórakoztató. Marlon Brandónál pedig azóta sem termett sokkal jobb maffiafőnök.



Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s, 1961)

A mai napig rettentő lazák a film kezdő képsorai, amikor Audrey Hepburn egy átbulizott éjszaka után estélyiben és égig érő csoda frizurában az utcán majszolja a reggelijét egy luxusbolt kirakatát csodálva. A színésznő ikonikus alakítása ma is meglepően friss és aktuális.