Ezek minden idők legbotrányosabb filmjei

Miközben a Trónok harcát dicsérjük, amiért finomkodás nélkül mutatja meg a szexet és az erőszakot, a sorozat fasorban sincs Kubrick, Scorsese és Oliver Stone egyes régebbi filmjeihez képest. Botrányfilmek, amik megrázták a mozinézőket.

 

Kölykök 

 

Larry Clark első filmje rögtön ütősre sikerült, hiába készült addig számtalan film gátlástalanul drogozó és szexelő tinikről, a Kölyköket nézve el is hittük, hogy itt valódi tizenéveseket és valódi helyzeteket látunk. A film életszerűségében nem kis szerepet játszott az, hogy a szerepeket amatőrök játsszák, és többen valóban 18 éven aluliak. A filmet óriási botrány és vegyes kritikák fogadták, a Washington Post kritikusa egyenesen gyerekpornónak nevezte, pedig az egyik legőszintébb és legfájdalmasabb tinifilm, amit valaha forgattak.

 

Krisztus utolsó megkísértése

 

A botrányfilmes listák állandó szereplője Scorsese Jézusról szóló filmje, ami egy 60 éve kiadott regény adaptációja. A történetben a keresztre feszített Jézust megkísérti a Sátán, és ennek hatására elképzeli, milyen lett volna, ha normális életet él, megházasodik, családot alapít. A film vetítését annak idején az Egyesült Államokban több mint 3000 mozi tagadta meg, Párizsban pedig egy szélsőséges csoport bombát robbantott a nézőtéren, és a merényletben többen megsérültek. A film még ma, 30 évvel később is be van tiltva több országban. 

 

Brian élete

Szintén Jézus életéről szól a Monty Python botrányfilmje, csak egészen máshogy. Az ő főszereplőjük Brian, aki szinte ugyanott és ugyanakkor született, mint Jézus, és nagyon hasonló dolgok történtek vele, csakhogy ő igazából csak sodródik az eseményekkel, miközben egy szép forradalmárlánynak szeretne imponálni. Sokan nem értették a viccet, így a botrány és a tüntetések sem maradtak el, és Írországban és Norvégiában be is tiltották a filmet. Ebben a Monty Python meglátta a marketinglehetőséget, és Svédországban már így reklámozták a filmet: “Olyan vicces, hogy a norvégok betiltották.”

 

Köpök a sírodra

 

A 70-es évek exploitation filmjei közül a Köpök a sírodra a leghírhedtebb, amiben egy fiatal írónő elvonul vidékre alkotni, de néhány helybéli férfi kiszúrja magának, megerőszakolják, majd otthagyják az erdőben meghalni. A filmet az első része miatt a nők elleni erőszak legrettentőbb példájának tartják, míg a másik felét, amiben az írónő bosszút áll a megerőszakolóin, forradalmi feminista mesterműként ünneplik.

 

Salo, avagy Sodoma 120 napja

  

Mivel de Sade márki könyve alapján készült, nem meglepő, hogy ebből a filmből is botrány lett. Pasolini a 40-es évek Olaszországába helyezte át a történetet, amiben négy gazdag férfi tizenéves fiúkat és lányokat ejt rabul, hogy 120 napon át kínozzák és erőszakolják őket. Mindez színesben, mozivásznon még nagyobbat ütött, mint könyvben, pláne, hogy azt rebesgették, hogy egyes szereplők valóban fiatalkorúak lehettek. A filmet természetesen több országban betiltották, és még 1994-ben is letartóztattak miatta egy videókölcsönzőst Ohióban, amikor ki akarta adni egy álruhás rendőrnek.

 

Rózsaszín flamingók

 

Az ártatlannak tűnő cím minden idők egyik legprovokatívabb filmjét takarja, amiben a főszereplők azon versenyeznek, hogy ki Amerika legmocskosabb embere. A különös hangulatú, egyszerre bizarr, flúgos és humoros film a bemutatót övező botrány ellenére hamarosan kult klasszikussá vált, és a rendező John Waterst a trash pápájává tette.

 

Született gyilkosok

 

Mickey és Mallory gyilkos ámokfutása körül sem maradt el a botrány, főleg, hogy a filmben a média és a közvélemény valóságos hősként ünnepli a megvadult szerelmespárt. Oliver Stone több jelenethez megtörtént bűnesetekből merített ihletet, viszont később igazi gyilkosokat is megihletett a film, köztük a 12 áldozatot követelő Columbine iskolai mészárlás elkövetőit. Egyes országokban betiltották, máshol csak erősen megvágva lehetett bemutatni.

 

Mechanikus narancs

  

Bármekkora rendezőzseni Kubrick, az 1971-es Mechanikus narancsot nem fogadták egyöntetű ujjongással a kritikusok. Attól tartottak, hogy ez is erőszakos bűncselekményeket inspirál majd, mint két évtizeddel később a Született gyilkosok, de azért 4 Oscar-jelölést így is begyűjtött. Pedig az Egyesült Államokban egy katolikus szervezet gyakorlatilag megtiltotta a keresztényeknek, hogy megnézzék, és Angliában bíróság mondta ki, hogy a film több bűnesethez köthető. Ezek után beszüntették itt a forgalmazását, és csak Kubrick halála után mutatták be újra.

 

Ördögök

 

Ken Russell filmje mellett a lista több szereplője szinte ártatlannak tűnhet. Az Ördögök Aldous Huxley regénye alapján készült, és egy jóképű papról szól, akit boszorkánysággal vádolnak meg a 17. századi Franciaországban. A sok erőszak és szex miatt alaposan megvágva kerülhetett csak forgalmazásba, a cenzúra áldozatává vált az a jelenet is, amiben nővérek tartanak vad orgiát, a főszerepben egy életnagyságú Jézus-szoborral.

  

Forrás: Looper