Amikor a folytatásra hirtelen lecserélnek egy színészt

Miért nem Edward Norton maradt Hulk? Miért Julianne Moore játssza Clarice Sterlinget a Hannibalban? És miért változott meg annyira Dumbledore?

Összeállításunkba nem válogattuk be James Bondot, Batman vagy Jack Ryant, mert idővel mindegyik sorozatban rendszeresen lecserélték a címszereplőt. De kihagytuk a gagyi folytatásokra újrakasztingolt színészeket, illetve a folytatásnak álcázott béna remake-eket is. Olyan eseteket kerestünk, ami egyszeri alkalom volt.

 

Hannibal - Clarice Sterling

A bárányok hallgatnak folytatása annyira beteg, hogy Jodie Foster nem kívánt részt venni benne. Clarice Sterling az ő szemében egy hős, egy példakép - és tekintve, hogy az ügynök és Hannibal között milyen bizarr románc szövődik, ez a kép valamelyest lerombolódott, az eredeti regényről nem is beszélve, mert annak a vége zavarbaejtően beteges. És eleinte ugyan fura volt Julianne Moore-t látni a szerepben, de működik, ő valahogy jobban passzol ehhez a végletesen perverz történethez.

 

Harry Potter - Dumbledore

A Dumbledore-t alakító Richard Harris meghalt a Titkok kamrája forgatása után, ezért a szerepét Michael Gambon vette át. A színészcserével együtt a karakter megjelenését is megváltoztatták: Harris klasszikus, meseszerű varázslójából egy sokkal Harry Potter-kompatibilisebb, komorabb megjelenésű mágusprofesszort csináltak.

 

Vasember - Hadigép

A Marvel univerzum nyitófilmjében még Terence Howard alakította Jim Rhodest, Tony országos cimboráját, aki később Hadigép páncélját ölti magára, a második részben azonban lecserélték Don Cheadle-re. Jó ideig csak annyit lehetett tudni, hogy Howard egyszerűen több pénzt akart, de mint később kiderült, ez nem egészen így történt. Eredetileg egy három filmre szóló szerződést írt alá, ám a Vasember hatalmas sikere után a Marvel módosítani akart a fizetésén: az elsőnél kevesebbet ajánlottak neki, mondván, hogy akár benne van a folytatásban, akár nem, az mindenképpen sok pénzt fog hozni. Ismerve a Marvel arcpirítóan egyenlőtlen fizetési szokásait, hihetőnek tűnik az indok.

 

A sötét lovag - Rachel Dawes

Míg a Batman: Kezdődikben Katie Holmes alakította Bruce Wayne szerelmét, Rachel Dawest, addig a folytatásban Maggie Gyllenhaal. Holmest egyszerűen nem érdekelte tovább a szerep, de jobban jártunk a cserével, hiszen Rachel karaktere elég fontos A sötét lovagban, és Gyllenhaal milliószor jobb színész, mint elődje.

 

Bosszúállók - Hulk

Edward Nortonnak jó szokása, hogy rátelepedjen egy készülő filmre, és a saját szája íze szerint formálhassa azt. Ez történt A hihetetlen Hulk esetében is, aminek még a forgatókönyvét is teljesen átírta. Újfent bebizonyosodott, hogy Norton egyszerűen alkalmatlan a csapatjátékra, ezért a Marvel menesztette. A Bosszúállókban már Mark Ruffalo játszotta Bruce Bannert, és nála alkalmasabb színészt nem is választhattak volna, hiszen tökéletesen jeleníti meg az olykor esetlen, máskor nagyarcú, vagy megmosolyogtatóan csetlő-botló, de roppant rokonszenves figurát, és külön erény, hogy kiváló érzéke van a komédiázáshoz is - gondoljunk csak a Thor: Ragnarökre, amiben Thorral együtt a legjobb buddy movie-k hagyományait elevenítették fel a párosukkal.