Naná, hogy bitang jó új résszel tért vissza a Vikingek

Ragnar kettyós Mikulás lett, de vénemberként is beveri bárki fejét. A fiai meg annyit marakodnak egymással, hogy Shakespeare is sírva fakadna örömében. Megnéztük a History tévécsatorna legendákkal felturbózott törileckéjének legújabb részét.

Több, mint fél évnyi pihenő után végre visszatért a képernyőre a Vikingek tévésorozat. Nem új évaddal, vagyis csak félig újjal: a tízrészes negyedik évadot toldották meg a készítők újabb tíz epizóddal, hogy egy nagy időbeli ugrással tovább folytathassák Ragnar és a felnőtt fiai történetét.

Forrás: History Channel

Vasbordájú Björn, Csonttalan Ivar, Kígyószemű Sigurd, Hvitserk és Ubbe ugyanis mind olyan félig történelmi, félig mitikus királyok voltak, akikre a dánok, a norvégok és a svédek pont úgy tekintenek ma is, mint mi magyarok Árpád vezérünkre, Álmosra, Emesére meg a turulmadárra, hiszen Björn a svéd, Sigurd a dán királyi család mitikus őse.

Ragnar Lothbrok egyes történészek szerint azonban nem is létezett valójában, és csak a fenti, térdig vérben gázoló viking fosztogatók leszármazottai, meg a sagaírók találták ki őt. Ezzel is azt erősítve, hogy a középkori skandináv országok lakói valamikor egyetlen nagy királyság alattvalói voltak (az utólag írt északi eredetmítosz nagyjából megfeleltethető a rómaiakat Trójából származtató Aineiasz-legendának, vagy akár a mi hun-magyar rokonságunknak is).

Forrás: History Channel

Akár élt Ragnar, akár nem, az biztos, hogy a History-nál nagyon ügyesen gyúrták össze a legendáját azokkal a több forrásból is megerősített történelmi tényekkel, amelyek a 800-as évek viking portyáiról szólnak. És amelyről mi is tudjuk a töriórákról, hogy elszenvedője volt Angliától Franciaországon át a Mediterráneumig minden tengerparttal rendelkező európai ország.

A Vikingek egyik nagy húzóereje egyértelműen a szórakoztatva tanítás. Vagyis hogy az ember minden rész után őrült módon elkezd Wikipédia-oldalakat meg Rubicon-cikkeket bújni, hogy ki, mikor és hol csapott össze vagy kötött békét a vérzivataros X. században. A másik erőssége a sorozatnak, hogy a díszletesek és kellékesek tényleg megpróbálták nagyjából ugyanúgy bemutatni a vikingek településeit, hajóit, fegyvereit és lakomáit, ahogyan azok a krónikák és ásatások alapján rekonstruálhatók.

Forrás: History Channel

Abban, hogy a színészek, főleg a Ragnart alakító Travis Fimmel, teljes átszellemültséggel alakítják a 800-as évek barbárjait, valószínűleg az is közrejátszik, hogy az utolsó karperecig minden jelmez autentikusnak tűnik, így nem is csoda, hogy az összes népvándorlásra és középkorra specializálódott régész ismerősöm odáig meg vissza van ezért a sorozatért.

A sztorira sem lehet panaszunk. Szépen folytatódik a fél évvel ezelőtti utolsó részben felvázolt időugrás: Ragnar öt utódja fiatal farkasokként vetélkednek egymással a falkavezérségért, vagyis azért, hogy az északi népek legalább olyan tökösnek tartsák őket, mint az apjukat. Persze Ivarnak (Alex Høgh Andersen) ez egy kicsit nehezebb a satnya lábai miatt, a fiú a megtestesült irigység, gyűlölet és gonoszság (ő volt az ugye, aki már porba fingó korában megölte egy baltával a játszópajtását), igazi III. RIchárd-figura, aki még bizonyára sok kellemetlenséget fog okozni a testvéreinek az apjuk kegyeiért vívott kíméletlen harcban.

Szintén Shakespeare-drámákat idéz az öreg Ragnar berzerker Mikulásra emlékeztető figurája. Elmarta maga mellől az összes feleségét, a barátai elfordultak tőle, és ugyan még most is ketté csapná bárki koponyáját (nem is akar vele senki kiállni párviadalra), az elbukott a franciaországi rablóhadjáratával, a harcosok már nem őt tekintik falkavezérnek.

Björn, az egyre inkább Ragnar-kinézetű elsőszülött, a kincset érő világtérképével a Római Birodalom romjait akarja végigfosztogatni, Floki pedig már építi is hozzá az új hajókat, a többi fiú pedig marad ezalatt a falujukban, nehogy elfoglalja valaki a portya alatt, mint a korábbi részekben. Ragnar bosszúhadjáratára az egymással marakodó angol királyok ellen már nem érdekel senkit - és ez minden bizonnyal sok konfliktust fog még okozni a későbbi epizódokban. Talán csak egy hibája volt ennek az új résznek: egyetlen percre sem mutatták meg, mi lett a normandiai herceggé előléptetett Rollóval.

Aki eddig nem kattant rá a Vikingekre, épp itt az ideje, hogy így tegyen!