Majd kiderül, kinek van nagyobb pöcse - Michael Weatherly

  • sixx

Michael Weatherly neve első hallásra lehet, nem mond túl sokat a nagyközönség nem NCIS-rajongó felének, de azok is felismerik, akik még soha nem láttak egy tengerészeti helyszínelőt sem közelről.

A sorozatban és JAG című anyasorozatában 2003 és 2016 között alakította Tony DiNozzo karakterét, és Pauley Perrette színésznő mellett ő a másik, aki a franchise mind a négy szériájában (JAG, NCIS, NCIS LO, NCIS New Orleans) szerepelt - a magyar tévéken sűrűn ismételt epizódok miatt pedig szinte kizárt, hogy ne találkozzon vele az ember valamelyik hétköznap. Az NCIS után maradt a tévénél, egy Bull című sorozatban alakít egy pszichológust, aki az amerikai tárgyalások esküdtszékének összeválogatásakor segít annak, aki felbéreli. Michael Weatherly-vel Monte-Carlóban beszélgettünk.

- Hogy fogadták a rajongók az új szerepben?

- Hál' istennek nagyon jól. Sok nézőnk van, és kitartóak, azaz visszajárnak hétről hétre, így a CBS berendelte a Bull második évadát is. Ezért nagyon hálás vagyok, mert az életben semmi nem biztos, elég csak megnézni az előző egy évet, mármint nem a tévében, hanem a történelmünket illetően. Ahogy az amerikai választási év alakult, az meg pláne nem volt egyszerű, nagyon sok ideges ember figyelte, hogy más ideges emberek mit fognak tenni, és igyekeztek megjósolni a jövőt. Nem jött össze nekik. A tévézés is ilyen valahol, nem lehet biztosra menni, soha nem tudhatjuk, mi, mikor és miért lesz sikeres. Nem elég, hogy az ember úgy érzi, hogy ő megtett mindent, és amit forgatott, az a legjobb, amit valaha csinált, ha a nézőknek nem kell. A Bull kellett.

- Miért?

- Nem tudom megmondani. Senki nem tudja megmondani. Talán azért, mert a Bull arról szól, hogy pár nagyon okos ember igyekszik kitalálni, hogy egy adott ügyben az esküdtszék tagjai hogy fognak reagálni a tárgyalás eseményeire. Hogy pontosan úgy igyekeznek megmondani a jövőt, mint a politikai elemzők az elnökválasztásét? És, hogy - maradjunk Trump elnöknél szőrmentén, - mi van akkor, ha az, amit megjósolnak, nem jön be, és a válaszok nem tetszenek a megrendelőnek? Hogy lehet befolyásolni az esküdteket, hogy azt tegyék, amit mi akarunk? Eleve érdekes az egész rendszer.

Vegyünk egy gyilkosságot: az egyik oldal azt mondja, nem ő volt, nincs az az isten. A másik meg azt, hogy dehogynem, ennél bűnösebb nem is lehet. A bírónak könnyű dolga van, ő csak kvázi a játékvezető, a döntést az esküdtek hozzák. 12 ember, aki mérlegel és dönt. Pont úgy, ahogy ön vagy én a közértben, a húspult előtt. Csirke vagy marha? Vagy a választók az urnánál. Az egész azon alapul, a döntési mechanizmus, hogy mi mit képzelünk magunkról. Nem azon, hogy valójában milyenek vagyunk, az énképünkön, azon a sztorin, amit magunknak mesélünk saját magunkról. Ennél nem sok érdekesebb dolog van, és mindenki tud azonosulni vele.

- Milyen karakter Bull?

- Okos. Nagyon okos. Pontosan tudja, milyenek az emberek, ismeri azokat a farmereket például, akik ott élnek az USA középnyugati és déli részén, a Bibila-övben, akik Trumpra szavaztak, és a globális felmelegedést baromságnak tartják, közben a farmon illegálisan az országba lógó mexikóiakkal dolgoztatnak, mert nem élnének meg nélkülük, hiszen a klímaváltozás miatt az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb. Bull ismeri a mozgatórugóikat, és tudja, miért szavaztak a saját érdekeik ellen. Azért, mert van egy csapatuk, aminek tagjai nagyon alaposan feltérképezték a választókat, és tudják, hogy kell úgy becsomagolni az üzenetet, hogy az emberek érdekeik ellenére döntsenek. Erről (is) szól a Bull. Nem kell hozzá érteni a tárgyalások mechanikáját vagy az esküdtrendszer működését, ez egy problémamegoldó sorozat.

- Hogyan készült fel erre a karakterre?

- Pont, mint az összes többire. Elkezdtem lehámozni róla mindent, míg meg nem kapom az esszenciáját, azt az egy dolgot, ami definiálja. Dinozo esetében ez annyi volt, hogy bármit is tesz Mark Harmon karaktere, én az ellenkezőjét csinálom. Egyszerű, de nagyszerű ötlet, megvan benne a dinamika, vicces, működik. Megvolt benne egyfajta apa-fia jelleg is. Fél év alatt kiismertem a karaktert, és még egy év kellett, hogy hozzászokjam. Bullt még tanulom. Nyers, ellentmondásos faszi, nem tudom, kicsoda. Még nem. Dinozo egyszerű volt, szerette a csajokat, James Bondot, és kész. Bullt kísérti az a tudás, amivel az emberi természetről rendelkezik. A végére járok majd, azt már látom, hogy az én megkérdőjelezhető erkölcsű Bullom más, mint amit a CBS akar, szóval majd kiderül, kinek van nagyobb pöcse.

- A karakter Dr. Phil McGraw ismert amerikai tévés pszichológuson alapul. Milyen tanácsokat kapott tőle?

- Phil mindent tud a tárgyalásokról, az azzal foglalkozó tudományágakról. A tévéműsora miatt sokan kóklernek gondolják, sarlatánnak, de én ismerem, és a valóság teljesen más. Megérti és érti, milyen egyszerűen is működik az ember, bármennyire is bonyolult egyébként.

- Nem habozott kiszállni az NCIS-ből és fejest ugrani az ismeretlenbe?

- Nem, egy pillanatig sem. Amikor a döntést meghoztam, hogy kiszállok, akkor már tizenegyedik éve voltam Dinozo. Még kaptak tőlem két évadot, hogy a karakter távozását megalapozhassák, és legyen idejük megtalálni a helyettesét. Úgy voltam vele, hogy az embernek éreznie kell, mikor válik kényelmetlenné már a helyzete, és ugye Dinozo egy fiatal fickó volt papíron, én meg 45 felett már minek akarnám eladni magam annak? Ki hinné el nekem? A másik meg az, hogy Mark Harmon mindig ott lesz az NCIS-ben. Mindig. ha valaha azt akarom, hogy saját sorozatom legyen, márpedig akartam, akkor lépni kellett. Ezért lépni kellett, érte nyúlni, élni a lehetőséggel. Éltem. Nem bántam meg.