Kit érdekel egy gyilkosság a Lila akác közben?

Sztárparádéval startolt el az HBO új sorozata, a Hatalmas kis hazugságok. Nem rossz, de mikor jön végre a Westworld új évada?

2016 igencsak jó év volt az HBO-nak. A Trónok harcával beelőzték Martin regényfolyamát, és mindenkit megríkattak azokkal az ütős fordulatokkal, amiket csak a legfanatikusabb rajongók okoskodtak ki előre. Az Aznap éjjel is izgalmas krimisorozat lett, elég nyersen mutatta be az amerikai igazságszolgáltatás útvesztőjét és a börtönvilágot. A csatorna évét végül egyértelműen a Westworld koronázta meg: a western és a sci-fi műfajok talán még sosem működtek ennyire jól együtt, utoljára pedig a Lost idején agyaltak ennyit a nézők azon, melyik furcsa jelenet vagy elejtett félmondat segíthet a sok rejtély megmagyarázásában.

Forrás: HBO

2017 viszont elég döcögősen indul a tavalyi évhez képest – engem legalábbis nem rántott be annyira az HBO új zászlóshajójának szánt Hatalmas kis hazugságok annyira, mint a három tavalyi szériájuk. Eleve nagyon nehezen szántam rá magam a pilotepizód megtekintésére, és amíg néztem, azalatt is végig az mocorgott az agyamban, hogy ez egy tipikus produceri meetingeken összehozott, forgatókönyvfejlesztő értekezleteken, patikamérlegen kiporciózott, grandiózus, de lélektelen presztízssorozat. Amibe beleturmixoltak mindent, amiről korábban bebizonyosodott, hogy szeretik a nézők:

  • Van egy amerikai kisváros, meseszép tengerparttal és gyönyörű luxusvillákkal, ahol szebbnél szebb karrierista anyukák intrikálnak egymás ellen. Pont úgy, ahogy a Született feleségekben.
  • Csakhogy az idillinek tűnő városkában gyilkosság történik. A sztorit úgy halad előre, mintha egy rendőrségi kihallgatáson mesélnék el a szereplők a rendőröknek, mi történt. Pont úgy, ahogy a True Detective első évadában.
  • Az idilli kisváros lakói egyáltalán nem olyan kedvesek és rendesek, amilyennek az első képsorokban megismertük őket, mindenkinek van valami sötét folt a múltjában (alkoholizmus, megcsalás, családon belüli erőszak, pisztoly a párna alatt és ugye a maga a gyilkosság). Pont úgy, ahogy a Twin Peaksben.
  • A történet alapja egy bestseller könyv (a 2014-es Big Little Lies Liane Moriarty-tól), így a kérdés már csak az, hogy a színészi játékkal, dramaturgiával, díszletekkel és egyebekkel mennyire tudják visszaadni azt a hangulatot, ami miatt közönségkedvenc lett a regény. Pont úgy, ahogy a Trónok harca esetében.
  • A készítők sok ismert tévés és mozifilmes sztárt zsúfoltak bele a sorozatba Nicole Kidmantől és Reese Witherspoonótl kezdve Laura Dernen át Alexander Skarsgårdig, abban bízva, hogy lesznek, akik csak miattuk fogják nézni a Hatalmas kis hazugságokat. A trükk Sean Bean és a Trónok harca esetében bejött, kérdés, hogy itt elég lesz-e ahhoz, hogy a nézők  a maradék 6 epizód alatt is kitartsanak a széria mellett.
Forrás: HBO

Mielőtt bárki félreértené a fentieket: a Hatalmas kis hazugságok egyáltalán nem egy rossz sorozat. Viszont nem is olyan jó, mint az HBO korábbi kultikus szériái, a Maffiózók, a Carnivàle – A vándorcirkusz, a Róma, a Trónok harca, a True Detective vagy a Westworld, ahol alig vártuk, hogy elteljen végre egy hét, és jöjjön a következő epizód.

Ítélet: 6/10

A Hatalmas kis hazugságok most regisztráció nélkül is megnézhető az HBO GO-n, ezen a linken.