Julcsi nem nézhette meg a Szomszédokat a Szomszédokban!

És Taki bácsi is végig tudta, hogy sorozathős! Öt agyzsibbasztó metapoén, ahol a teleregény szereplői a Szomszédokkal viccelődtek.

Korábban is bemutattunk már pár furcsa jelenetet a Szomszédokat emlegető Szomszédok-szereplőkről. Ilyen volt például rögtön az 1. rész, amiben Vágásiné Jutka apja épp azt nézi a tévében, ahogy Kudlik Júlia bemondja a Szomszédok teleregény indulását az MTV1-en. Összeszedtünk néhány hasonlóan szürreális metapoént!

1. Julcsinak nem engedték meg, hogy a Szomszédokat nézze!

Az 1. fejezet Kudli Juli-metapoénja után a 8. fejezetben ismét kiderül, hogy a Szomszédok világában is ugyanúgy a Szomszédok megy kéthetente csütörtökönként a tévében, ahogy nálunk. Julcsi át is megy Lenke nénihez nézni a teleregényt, ezalatt Alma a Lantos utca 8. egyetlen vonalas telefonján, Mágenheiméktől hívja fel Lacit (ekkoriban a doktorék lakása igazi átjáróház volt, nem kevés bonyodalmat okozva). Az ingerült doktor azonnal hazaparancsolja a kislányát, mert szerinte Julcsi így is elég sokat ül a tévé előtt. Ráadásul a doktor még ennél idegesebb lesz, amikor Juli egy vadidegen férfi társaságában kerül elő késő este (az illető amúgy a bekonyakozott Gábor Gábor, akivel Juli egy balatoni szépségversenyen ismerkedett meg, de mivel ő nem ivott, neki kellett Pestig vezetnie, a simlis vállalkozó helyett).

Érdekesség, hogy ennél a jelenetnél már tényleg csak 2 perc van hátra az aznapi részből pont ahogy Julcsi mondja.

2. Taki bácsi végig tudta, hogy egy sorozatban szerepel?

Emlékszün még a 18. részre, amikor Bőhm bácsi tévéjében a pont a 2x2 néha öt ment, a főszerepben Zenthe Ferenccel, Taki bácsi viszont nem ismerte fel sem a filmet, sem a színészt? Azt viszont úgy tűnik, nagyon is tudta az öreg, hogy ő csak egy keményen dolgozó kisember egy panelházak között játszódó, magyar gyártású teleregényben. Az 59. részben ugyanis, amikor épp egy autószerelő műhelyben melózott, még figyelmeztette is a főnököt, hogy nem fog többet dolgozni, mert ez nem a Rabszolgasors, hanem egy másik sorozat!

 

3. Alma századszorra is elfelejtette kihozni a sót!

Zenthe Ferencnek tényleg nagyon sok mókás metapoén jutott a Szomszédokban. A 100. adás elején például azzal viccelődött, hogy „ez egy fantasztikus sorozat”: Alma épp századszorra felejtette el kihozni a sót a reggeli pirítóshoz! Ezután viszont „elnézést kért a publikumtól”, és a jubileum alkalmából ünnepélyesen megfogadta: nem fog annyit morogni.

Ugyanennek a fejezetnek a végén Bőhm bácsi is pont egy olyan régi hanglemezt kap ajándékba Etustól, amin a Szomszédok zenéje szól. Az öreg gondnok örömében fel is kiált: szeretné kétszázadszor is hallani!

4. Taki bácsi tévét nézne, de ott épp a Szomszédok megy!

Sokan a mai napig nem értik, Alma miért lakott többszáz epizódon keresztül a nagyszüleivel. Nem kevésbé érthetetlen, hogy miért ragaszkodott éveken át ahhoz, hogy Laci presszójában dolgozzon, ahol nemcsak hogy non stop konyakot kellett vinnie a balhés alkeszeknek, de még a maffiózók kézigránátját is neki kellett vissza dobnia! Pedig Alma nyelveket beszélt, jobbnál jobb állásajánlatokat kapott (többnyire persze Dezirétől), és János főmérnök úr sem egy csóró csinovnyik volt az állami erdészetnél, simán össze jöhetett volna nekik 9 év alatt egy takaros kis kertes házra való pénz. Mégsem így lett, és ez nem kis feszkót okozott a nagyszülők nyakán élő Alma számára, aki ráadásul egy időben Jánostól is elhidegült egy erdészházba feljárogató nőcske miatt. A 149. részben is előkerülnek mindezek, Taki bácsi pedig úgy felpaprikázza magát, hogy inkább úgy dönt, tévét fog nézni. Csakhogy ott épp a kéthetente csütörtökönként jelentkező Szomszédok megy...

 

5. Szomszédok-főcímzenét hallgatnak a gazdagréti iskolában

Hogy ne csak Taki bácsis sztorik legyenek ebben a cikkben, következzen Jutka énekórája a 159. fejezetből. Itt is elég világosan kiderül, hogy a gazdagréti iskolások kéthetenként csütörtök este a Szomszédokat nézik, hiszen egyből felismerik, hogy a kultikus főcímzene Hidas Frigyes szerzeménye. És ugye ezt honnan máshonnan tudnák, ha nem a stáblistáról, amit én is kiguvadt szemekkel bámultam ennyi idős koromban!

 

Érdekesség, hogy ez a rész 1993. május 27-én került adásba, Hidasnak pedig valóban ebben az évben, május 25-én volt a 65. születésnapja. Szép gesztus volt Horváth Ádáméktól, hogy megemlékeztek erre  még úgy is, hogy azért elég szürreális poén Szomszédokat néző nebulókat mutatni a Szomszédokban...