George Lucas is szerette az Űrgolyhókat, bár lehet csak azért, mert pénzt kapott érte

Ha ezt a cikket el tudja olvasni, nincs szüksége szemüvegre!

 

Már a könyökünkön jön ki a Star Warsról lehúzott tizenötezredik bőr, és a lehúzott bőrről is lehúzott bőr, de Mel Brooks filmje, a jövő hónapban 30 éves Űrgolyhók tényleg jól sikerült, ami azért nagyrészt Rick Moranisnak köszönhető.

A zseniális komikus alakítja a film legviccesebb szereplőjét, Dark Helmetet, a mini Darth Vadert. Moranis a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb komédiása volt, és kisfiús arca miatt általában ügyefogyott figurákat alakított (Rémségek kicsiny boltja, Szellemirtók, Drágám, a kölykök összementek). Később főként rajzfilmeket szinkronizált, majd 1997-ben, felesége halála után visszavonult, hogy a gyerekeivel legyen. 

 

 

Mel Brooks megmutatta a forgatókönyvet George Lucasnak, aki viccesnek találta, és áldását is adta rá, egyetlen kitétellel: soha, semmilyen merchandise terméket nem forgalmazhatnak a kész film kapcsán. Lássuk be, ez elég genyó húzás volt, hiszen Lucas a vagyonát nem a filmjeivel, hanem azzal a sok-sok játékkal, pólóval, törülközővel és a számolatlan, használhatatlan vacakkal kereste, amit a Star Wars világsikerét kihasználva adtak el. Ennek fényében különösen elegáns fricska, hogy  a filmben Yoghurtnak, az aranyszínű Yoda-paródiának egész készlete van  gagyibbnál gagyibb merchandise termékekkel, az uzsonnás táskától kezdve egészen a színezőig (ami egyébként egy Transformers színező, csak ráragasztották a film logóját).

Brooks tutira akart menni, még az utómunkákra is a Lucasfilmet kérte fel. A bemutató után Lucas egy levélben írta meg Brooksnak, mennyire tetszett neki a film, bár simán lehet, csak azért, mert a produkció milliókat fizetett a cégének. De a gonosz kis kikötése ellenére Lucas azért jófej volt, még a Millenium Falcon is bekerülhetett a filmbe - az űr-büfé előtt parkol a többi űrhajó között.

Az egyik jelenetben a Rendőrakadémiából jól ismert Michael Winslowt láthatjuk. Ő volt a hangutánzó a sorozatból, és az Űrgolyhókban is csak annyi a szerepe, hogy egy monitor előtt ül, és vicces hangokat ad ki. Az összes pittyegést, zúgást, miegyebet Winslow csinálja, Brooks meg is jegyezte, hogy ezzel ezer dollárt spórolt neki, mert itt nem kellett hangeffektekre költenie.

 

 

A Star Wars-trilógia mellett Brooks más filmeket is kiparodizált, gondoljunk csak a Majmok bolygója Szabadság-szobros, vagy a Nyolcadik utas a Halál mellkasrobbantós jelenetére. Ez utóbbi szerintem a legviccesebb: John Hurt ismét eljátssza Alien-beli szerepét, ezért jegyzi meg, amikor a kis dög előtör belőle, hogy "már megint?" A gagyi kis alien utánzat a cilinderével anélkül is zseniális poén, hogy nem ismerjük, honnan származik az ötlet, mert valójában egy régi Tapsi Hapsi rajzfilmet idéztek itt meg az alkotók.

 

 

2008-ban készült egy Űrgolyhók rajzfilmsorozat is, amiről nem véletlenül nem hallottunk, mostanában pedig egyre többször szóba kerül a folytatás, amelyben Brooks elsősorban Az ébredő Erőt szeretné kiparodizálni. Az Űrgolyhók 3.: Az Űrgolyhók 2. nyomában, illetve a Még több pénz nyomában (mindkét címet feldobták) sorsáról nem tudunk semmit, de talán jobb lenne, ha hagynák. Az eredeti film szereplői közül többen meghaltak már, Rick Moranis is csak nagyon kivételes esetben vállalna filmszerepet, és a 90 éves Mel Brooks húsz éve rendezett utoljára, a Drakula halott és élvezi pedig elég pocsék volt.