Betépve - Mit szívnak a színészek kokain helyett?

George Jung, a Betépve főszereplője a hetvenes években megalapította az amerikai kokainpiacot, amit a hatóságok börtönnel jutalmaztak, de a két történés között sok minden megesett, erről szól a film. SPOILERVESZÉLY!

A film elkészítésekor Johnny Depp még tényleg a toppon volt, úgyhogy ha van kedvünk nosztalgiázni, hogy milyen volt, amikor Depp még ereje teljében hódította sorra a közönséget, akkor itt az idő bekapcsolni a tévét.

Depp természetesen komolyan vette a szerepet, úgyhogy ellátogatott a börtönbe Junghoz, hogy személyesen tőle kérdezze meg a részleteket, és persze egy-két személyiségjegyet is importált innen a játékába.A sztori nagy vonalakban annyi, hogy adott volt ez a bizonyos Jung, aki kezdetben marihuánával üzletelt, egy dílertől vette nagyobb tételben, amit a stewardess barátnője repülőgépen csempészett át Kaliforniából a Keleti partra, majd ott Jung egy régi barátja adta el. 1972-ben Jungot elkapták fél tonna (!) marihuánával, börtönbe zárták, ahol aztán megismerkedett a kolumbiai Carlos Lehderrel és a kokainnal. A börtönből kikerülve együtt indították be a kokain-bizniszt, és volt egy pár fantasztikus évük, amikor azt sem tudták, hova tegyék azt a töménytelen mennyiségű pénzt, amit kerestek. Állítólag volt olyan időszak a hetvenes években, amikor az USA kokainellátásának 89 százalékáért ő felelt. De ahogy lenni szokott, minél többen tudtak az üzletről, annál veszélyesebb lett, és annál több hibalehetőség volt belekódolva. Nem akarjuk az egész történetet leírni, de ami elromolhat, az el is romlik, szóval Jungot végül lecsukták 1984-ben. Elvileg ötven évet kapott volna, de mivel felnyomta társát, előbb kiengedték a börtönből: 2014-ben kiszabadult, ekkor 71 éves volt. 
2017 januárjában viszont újra bekerült a börtönbe három hónapra, mert megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait, amikor engedély nélkül Kaliforniába utazott.


És akkor következzen az adekvát kérdés: vajon mi az a fehér por, amit a filmekben kokain helyett fogyasztanak a színészek? Depp például tejport szippantott. Régebben szódabikarbónával is helyettesítették a filmekben a kokaint, a nyolcvanas évek után pedig divatba jött az inositol a forgatásokon, ami egyébként valóban a kokain egyik alapanyaga. Persze nem olyan erős a hatása, mint az igazi kokainé, de azért vigyázni kell vele. A pankrátor forgatásán Mickey Rourke is ilyet szívott. Al Pacino orra pedig A sebhelyesarcú forgatását sínylette meg: még évekkel a premier után is problémái voltak az orrnyálkahártyájával, annyi műkokaint kellett felszippantania. Szokás még a B-vitaminos por felszippantása is, amit egyébként energiaitalokba is szoktak rakni, vagyis egy kicsit felpörgeti a használóját.

És a végére egy „sad fact”: a film rendezője, Ted Demme a premier után egy évvel meghalt kosárlabdázás közben. Az igazságügyi orvosszakértő kokaint talált az elhunyt szervezetében.