A Rozsomák Japánba utazik - Farkas

A magyar forgalmazásban csak Farkasra keresztelt Logan második saját filmjében gyakorlatilag egyedül veszi fel a harcot a nindzsákkal és szamurájokkal, hogy legyőzze saját halhatatlanságát.

Mint tudjuk, a Hugh Jackman által összesen 7 alkalommal alakított Logan 2013-ban nem volt még halandó, de már sebezhetővé vált, amihez persze Japánba kellett utaznia. Mert hívták. Egy régi barátja, egy haldokló iparmágnás kerestette meg a Yukon hegységben remeteként élő férfit, hogy rendezze egykori adósságát – Logan a nagaszaki atomrobbantástól mentette meg, de az nem derült ki, hogyan ejtették a japánok fogságba a legyőzhetetlen Farkast. A szigetországba érve hősünk megannyi intrikával és cselszövéssel szembesül, miután nemet mond arra az ajánlatra, hogy a haldoklóra bízza halhatatlansága esszenciáját.


Merthogy itt a halhatatlanság, az elpusztíthatatlanság desztillálható és kivonható, de ez ugyebár egy dilemma. Logan már mindenkit elveszített, nincs miért élnie, de nem bízná illetéktelenre ezt a kincset/átkot. Japánba érve viszont felfedez egy világot, amelynek becsületkódexe, hagyománytisztelete lenyűgözi, a milliárdos szemrevaló unokájának testőreként pedig, ha csak átmenetileg is, életcélra talál. Mindennek alapjául a Chris Claremont-Frank Miller páros 1982-es Wolverine képregényszériája szolgált, amelynek fontos japán vonulata volt – ami a filmben abszolút elsőséget kap. Merthogy a nyitójelenetet leszámítva az egész film Japánban játszódik – bár sok mindent Ausztráliában vettek fel -, és Jackmant leszámítva minden főszereplő ázsiai. Ami persze kicsit zavarbeejtő.

A Farkas az X-Men mitológia része is meg nem is. Furcsa módon a gyártó Fox nem ragaszkodott a többi mutáns szerepeltetéséhez, a rendező James Mangold  (A nyughatatlan) pedig a legnagyobb meglepetésére szabad kezet kapott. Ő aztán Logan sebezhetőségére építette a történetet – érzelmileg és fizikailag is, hiszen valaki mérgezi őt, sebei lassan vagy alig gyógyulnak. És bár a 2013-as film még nem lett tökéletes, bár izgalmas és korrekt darab, remekül megágyazott a szintén Mangold rendezte, idén bemutatott és nagyszerűre sikerült záródarabnak, a Logan - Farkasnak.