A film, ami annyira vicces, hogy valaki szó szerint halálra nevette magát rajta

Összeszedtünk néhány érdekességet minden idők egyik legjobb filmvígjátékáról, A hal neve: Wandáról.

Az 1988-as, őrülten vicces gyémántrablásos-szerelmeses történetben a legendás Monty Python majdnem fele részt vett, hiszen a főszereplő-forgatókönyvíró John Cleese mellett Michael Palin bohóckodik a balfék, dadogós Ken szerepében. A  film legnagyobb alakítása azonban kétségkívül Kevin Kline-é, aki egyszerűen zseniális a fasiszta, rasszista, tahó, erőszakos és iszonyúan buta, ám öntelt Otto szerepében. Teljesen megérdemelten kapott érte Oscart, ám hozzá kell tenni, hogy a figura Tordy Géza szinkronjával teljesedik ki igazán.

Jamie Lee Curtisnek nem volt egyszerű a forgatás. Folyton elnevette magát, amivel elég sok jelenetet elrontott, ezért Kevin Kline annyira kiakadt rá, hogy hozzá sem szólt. A színésznő radikális módszerrel orvosolta ezt: fogpiszkálót vagy tűt rejtett az ujjai közé, majd jól összeszorította, hogy a fájdalommal megzabolázza magát. Több jelenetben is látni lehet, amint összeszorítja az ujjait. Az egyik legviccesebb jelenetben, amikor Otto rekordsebességgel magáévá teszi Wandát és elélvez, a bárgyú vigyor mellett pedig még be is bandzsít, Curtis egy párnát szorított az arcára, mert azt már sehogy sem bírta volna ki röhögés nélkül.

Otto egyik legviccesebb tulajdonsága, hogy idétlen olasz szavakat óbégat (szerinte) macsósan, amitől Wanda begerjed. Az olasz változatban ezt spanyolra változtatták. Kline egyébként azt szerette volna, ha franciául halandzsázhat, de Cleese nem engedett.

A forgatás kezdetekor aggódott a stúdió Charles Crichton rendező miatt, aki akkor 78 éves volt. Cleese lett nem hivatalosan a segédrendező, noha egy-két filmvégi jelenetet leszámítva, végig Crichton dirigálta az egész filmet.

Eredetileg elég durvára sikerültek azok a jelenetek, amelyekben Ken véletlenül kinyírja a kiállhatatlan öregasszony egy-egy kutyáját. Először valódi döglött kutyákat használtak, amiket körbepakoltak a hentestől hozott belsőségekkel - de miután a tesztközönséget ezek a képek teljesen lesokkolták, az elhullott ebeket kicseréltek szalmával tömött műkutyákra. Otto halevő jelenetét is trükkel oldották meg: Kevin Kline zseléállatokat eszik, noha simán megette volna az élő halakat is.

Miután Dániában bemutatták, egy Ole Bentzen nevű fül-orr-gégész szó szerint halálra nevette magát azon a jeleneten, amikor Otto sültkrumplit dug Ken orrába. Bentzen fia megerősítette, hogy noha annak hitték, ez nem városi legenda, sajnos tényleg megtörtént, és azzal indokolta apja halálát, hogy a jelenet láttán eszébe juthatott az egyik családi élmény, amikor egy vacsorán karfiolt dugott mindenki orrába.

2002-ben még egy filmre összeállt az alkotógárda (Crichton addigra már meghalt) , de a Fészkes fenevadak sajnos elég közepesre sikerült.