13 dolog, amit nem tudtál a Totál szívás című sorozatról

Idén lett tízéves a Totál szívás, pedig mintha csak tegnap lett volna, amikor Walter White, a teszetosza kémiatanárból lett drogcsászár alászállt a pokol fenekére. Az öt évadon át tartó mélyrepülés csodálatos pillanatokkal és szédítő fordulatokkal ajándékozta meg a rajongóit. Azóta is több csatorna játssza, de fenn van a Netflixen is.

1. Bár elég sok szó esik arról, hogyan és miből főzik a metamfetamint a sorozat főszereplői, a készítők gondoskodtak arról, hogy mégse innen inspirlálódjanak a leendó drogbárók. Bár a legtöbb lépés a valóságban is így működik, néhány fontos részt kihagytak vagy megváltoztattak.

2. Eredetileg még az első évadban ki akarták nyírni Jesse karakterét, de épp akkoriban sztrájkoltak a forgatókönyvírók, ezért az az epizód szerencsére sosem készült el. Időközben a sorozat alkotója, Vince Gilligan belátta, hogy Jesse túl értékes ahhoz, hogy ilyen hamar elbúcsúzzanak tőle.

3. Mikor George R. R. Martin megnézte a Totál szívás egyik utolsó epizódját, az Ozymandiast, belátta, hogy Walter White nagyobb szörnyeteg, mint bárki az egész Trónok harcában. Ekkor megfogadta, hogy a következő könyvében kiköszörüli a csorbát.

4. A második évadban eredetileg végig Tucóval viaskodott volna Walter és Jesse, de az idegbajos mexikói maffiavezért játszó színész fontos szerepet kapott egy másik sorozatban. Raymond Cruz karaktere helyett új negatív főhősre volt szükség, így született meg a halkszavú és tökéletesen megfontolt Gus Fring, aki bár kívülről mintapolgárnak látszik, valójában még Tucónál is kegyetlenebb.


5. A sorozat tele van olyan dráma jelenetekkel, ami után úgy érzi magát az ember, mintha fejbevágták volna. Az egyik ilyen, amikor Walter White hagyja meghalni Jesse barátnőjét, Jane Margolist, miután a szerelmespár elhatározza, hogy új életet kezdenek. A Walter feleségét játszó Anna Gunn szerint Cranston negyed órán át sírt a jelenet forgatása után, Aaron Paul pedig azt nyilatkozta, hogy “Nagyon megkönnyebbültem, mikor az a nap véget ért, mivel teljesen azt éreztem, hogy Jesse-vel együtt éltem át azokat a szörnyű pillanatokat”.

6. A sorozat egyik híres jelenete, amikor egy családi veszekedés után Walter egy malomkerék méretű pizzát hajít a házuk tetejére. A készítők lepődtek meg a legjobban, amikor Bryan Cranston első próbálkozásra tökéletesen oda dobta a pizzát, ahová szerették volna. A mozdulatot azóta olyan sokan próbálták leutánozni, hogy a forgatás helyszínéül szolgáló ház valódi lakóinak egy hatalmas kerítést kellett felhúzniuk, hogy megvédjék a házukat a repkedő pizzáktól.

7. Sokan elégedetlenek voltak a harmadik évad tizedik részével, amiben az egymástól egyre jobban eltávolodó Walter és Jesse egy légy társaságában ragadnak lenn a droglaborban. Kiderült, hogy ezt az epizódot azért forgatták, hogy spóroljanak, és mert egyébként nem volt egyszerű olyan forgatási időpontokat találni, amikor minden színész ráért. Ezt az epizódot jórészt egyetlen forgatási helyszínen vették fel, és szinte csak a két főszereplőnek kellett jelen lennie hozzá.

8. A negyedik évad végén Gus Fring is alulmarad Walter White-tal szemben, amikor Tio-t, a nyugdíjas maffiózót felhasználva felrobbantják őt. A maffiózó durván szétroncsolt arcát a The Walking Dead sminkmesterei segítettek megalkotni.

9. Jesse és Saul Goodman után Mike is nélkülözhetetlen része lett a sorozatnak, de eljött a pillanat, amikor az ő történetszálának is véget kellett érnie. Azon a napon, amikor azt vették fel, ahogy Walter megöli Mike-ot, az egész stáb fekete karkötőt hordott.

10. A Walter fiát játszó RJ Mitte a valós életben is a cerebrális parézis nevű betegségben szenved, ami egy agyi eredetű bénulás. A színész betegsége viszont jóval kevésbé súlyos, mint a karakteréé, ezért a sorozathoz kellett megtanulnia mankóval járnia.

11. A Totál szívás tele van rejtett utalásokkal és összefüggésekkel. Az egyik ilyen, hogy a sorozat öt évadja összesen 62 részből áll, és a periódusos rendszer 62. eleme a szamárium, amit a rákos betegek fájdalmának csillapítására is használnak.

12. Amikor Walter elássa a drogkészítéssel megkeresett pénzét, egy lottószelvényen rejti el a pontos koordinátákat. A koordináták a valóságban ahhoz a filmstúdióhoz vezetnek, ahol a sorozatot forgatták.

13. Bryan Cranston csodálatos alakítása nélkül nem lenne ugyanaz a sorozat, de közel sem volt egyértelmű, hogy a színész megkapja a szerepet. Az AMC csatorna fejesei nem akarták elhinni, hogy Cranston el tudná játszani a főszerepet, ezért Vince Gilligan az X-akták egyik epizódját mutatta meg nekik, amiben a színész úgy játszik egy paranoid, rasszista fickót, hogy a nézők mégis szimpatizálni tudnak a figurájával. Ezzel bebizonyította, hogy képes eljátszani a kedves és ártalmatlan kémiatanár gyilkos szörnyeteggé alakulását, és a nézők imádni fogják.

 

Forrás: Buzzfeed