Ezért nem szereti Tilda Swinton a Harry Pottert

Egy interjúban beszélt arról, miért mérges Rowlingra.

A Scots Magazine-nak adott interjúban napjaink egyik legfurcsább színésznője  a Harry Pottert is szóba hozta. Valószínűleg már régóta munkált benne, hogy végre elmondhassa, mi a baja a Roxforttal: szerinte Rowling romanticizálja a bentlakásos iskolákat. Swinton két gyerek anyja és maga is bentlakásos iskolába járt, a West Heath's Girls's Schoolba (az egyik osztálytársa Diana hercegnő volt és össze is barátkoztak), majd a skóciai Fettes College-ba.

Szerinte a Harry Potterben Rowling úgy ír a Roxfortról, mintha valami csodálatos hely lenne, pedig ezekben az iskolákban teljes elszigeteltségben és eléggé kegyetlen szabályok között kell felnőniük a gyerekeknek. Nem hiszi, hogy ez az oktatási forma jót tenne nekik, inkább a szüleik mellett lenne a helyük, ahol szeretet kaphatnak.

A Fettes College - tiszta Roxfort!

Azért lássuk be, a Roxfort nagyon is kegyetlen hely. A diákok ugyanúgy távol vannak a családjuktól, alig járhatnak haza, ráadásul egy csomó veszély leselkedik rájuk, varázsbalesetek, kóborló szörnyek, sőt, akár meg is halhatnak. Abban viszont teljesen igaza van Swintonnak, hogy a valóságban sok ilyen intézményben ugyanúgy elavult, szigorú szabályoknak kell megfelelni, az elszigeteltség sem tesz jót a gyereknek, és ha nem koedukált az iskola, akkor a másik nemmel szembeni szocializációjuk sem képes normálisan kifejlődni, a kamaszkori megőrülés mellett komoly pszichikai károkat szenvednek. Olyanokat, amiket nagyon nehéz lesz később feldolgozni, akár egész felnőtt életüket is tönkretehetik.