Kritika: Élet - Csupa agy, csupa izom, csupa szem

Az Élet a legjobb módszerekkel koppintja az Alient, Jake Gyllenhaal és Ryan Reynolds abszolút klisés, de élvezhető helyzetekben veszik fel a harcot egy, a Marsról érkezett idegen életformával egy űrhajón. Pont jó felvezetés az Alien: Covenant elé.

Kinek ajánljuk? Csorba Gábornak, aki kifejezetten az űrhajós filmekért van oda, és a hozzá hasonló rokonlelkeknek, azoknak, akik szeretik, amikor Ryan Reynolds poénkodik és akik odavannak Jake Gyllenhaal összevont szemöldökéért.

Az Élet című, különösebb csindaratta nélkül érkező sci-fiben az a szép, hogy vállalja azt, ami, hogy egy A nyolcadik utas: a Halál utánérzés. Ők úgy fogalmaznak, a történetet Ridley Scott 1979-es klasszikusa ihlette, de ez már csak apró nüansz, a svéd rendező, Daniel Espinosa (Instant dohány, A 44. gyermek) egy közepes költségvetésű és ambíciójú filmre kapott felhatalmazást, pénzt és stúdióidőt, és ő nem akart csalódást okozni. Mindent a lehető legkorrektebb módon megkomponált, mindenkinek adott egy kis játékidőt, elég izgalmat és feszültséget generált, amihez jó arcokat választott ki. Én mostanában ennél többet nem is szoktam kérni – más talán reklamálni fog, hogy egy új klasszikust szeretne.

A Föld körül kering egy nemzetközi űrállomás, vegyes legénységgel, amerikaikkal, angolokkal, egy japánnal és egy orosz parancsnokkal. Izgulnak, mert egy űrszonda tart feléjük a Marsról, amely élet jelére talált a vörös bolygón. Ez a valami egy egysejtű, de a szokásosnál vastagabb sejtfallal és rengeteg csápszerű érzékelővel, és a laboratórium légkörében szépen fejlődésnek indul. Aztán történik valami a laborral – ezt speciel szépen összecsapták, mert senki sem értette, mi volt a gond -, és a lény, ami úgy néz ki, mint egy nagy, átlátszó banánhéj, és aminek a Földről a Calvin nevet adták, már ellenségnek tekinti az embereket. Calvin számára a legjobb védekezés a támadás, és minden áldozattal egyre nagyobb és veszélyesebb lesz.

Az Élet siet, és ez jó is és rossz is. Nagyjából másfél óra és a  történetben is alig néhány nap alatt az idegen életforma feléled, fejlődik, tanul, hadat üzen és hódít, a legénység pedig egyre fogy, és alig van pár perc pihenő. Mindenki suhan – súlytalanság van az úrhajón! – a szűk folyosókon, zsilipeken és légkamrákon át, megejtik a kötelező űrsétákat, kergetik a lényt, majd a kissé megnőtt lény kergeti őket, eszükbe jut pár lehetséges megoldás, előkerül néha a tudomány, néha egy kis életbölcsesség, és minden karakter a számára gyorsan, de ügyesen felvázolt egyéniségjegyek alapján reagálja le a helyzetet.

Ryan Reynolds, mint a hajó technikusa természetesen vagánykodik a legrosszabb helyzetben is, Jake Gyllenhaal aggodalmas, mert ő már megjárta a Közel-Kelet háborús zónáját, Ariyon Bakare az állomás tudósaként messzebbre lát, míg a biztonságért felelős Rebecca Ferguson praktikusan gondolkodik. Bár vannak nagyobb sztárok, a szereposztás demokratikus, mindenkinek jut egy kis idő ahhoz, hogy valamennyire megkedveljük, de senkinek sem jut elég idő, hogy meg is ismerjük. Furcsa módon nincs negatív szereplő Calvinen kívül nincsenek rossz döntések,  ami pedig talán kissé érdekesebb tehette volna a fejleményeket, és akad pár technikailag is olcsó megoldás, mint amikor a lény szemszögéből látjuk az eseményeket, vagy ahogy az űrhajóban követik a mozgását.

Az Élet egyfajta mozitöltelék, ami tudatosan vagy sem, de a két hónap múlva érkező fő attrakciónak, Ridley Scott Alien: Covenantjának ágyaz meg a maga kis Idegenjével, ami tényleg ugyanúgy viselkedik, mint nagytestvére. A film nem is akart mást, egy icipicit elgondolkodtató és elég izgalmas ujjgyakorlatot a témában a megfelelő sci-fi klisékkel, egy nagyon pofás és részletgazdag űrhajóval, illetve nem túl eredeti, de nem is elcsépelt fordulatokkal. Olyan produkció ez, amiben nincs semmi vállalhatatlan, de nem tartogat semmi emlékezeteset – ami ugyebár egy furcsa helyzet. Haragudjunk azért, mert nem eredeti vagy örüljünk annak, hogy nem ront el semmit és nem akar többnek látszani, mint ami? Egy jobb napon az előbbi mellett döntenék, de kinek van mostanában jobb napja?

Értékelés: 7/10

Szólj hozzá Facebookon!