Bertolucci hárít: szerinte Schneider csak a vajról nem tudott

Bertolucci szerint egyedül a vajról nem tudott Maria Schneider az elhíresült nemi erőszak-jelenettel kapcsolatban.

Hétvégén újra előkerült egy Bertoluccival készült interjú, melyből aztán világra szóló botrány kerekedett. Nevezetesen, az Utolsó tangó Párizsban című film erőszakolós jelenete a színésznő, Maria Schneider beleegyezése nélkül történt, vagyis Marlon Brando a kamerák előtt erőszakolta meg az akkor 19 éves színésznőt. Bertolucci viszont csak azt ismeri el, hogy ő és Brando a vaj használatát rögtönözték, a nemi erőszak benne volt a forgatókönyvben, amit Schneider el is olvasott. 

Angela Weiss/Getty Images Hungary

 Az olasz rendező hétfőn így nyilatkozott:

Szeretném most utoljára tisztázni ezt a nevetséges félreértést, ami újabb és újabb cikkeket szül a sajtóban a filmről. Pár éve a Cinematheque Française-től megkerestek, és feltettek pár kérdést a híres vajas jelenetről. Pontosan elmondtam, de lehet, hogy mégsem volt egészen világos: Marlon Brandóval eldöntöttük, hogy nem áruljuk el Mariának, hogy vajat fogunk használni. A spontán reakcióit akartuk látni a vaj »nem rendeltetésszerű« használata közben. Ez az, ami a félreértést szülte.”

„Valaki azt gondolta, és gondolja most is, hogy Maria nem tudott előre az erőszakról. Ez nem igaz! Maria mindenről tudott, mivel olvasta a forgatókönyvet, amiben minden le volt írva. Az egyedüli újdonság a vaj volt. És ez bántotta Mariát, ahogy sok évvel később megtudtam. Nem az erőszak, aminek az elszenvedője volt, és ami le volt írva a forgatókönyvben.”

Bertolucci az Én és te című filmje bemutatása alkalmából 2013-ban egy sor interjút adott, amikben szintén elnézést kért Schneidertől, amiért bizonyos részleteket nem árult el neki. Ez akkoriban nem vetett nagy hullámokat a világsajtóban, egyedül az olasz újságok cikkeztek erről ezekkel a szalagcímekkel: „Bertolucci bevallotta az erőszakot Maria Schneiderrel szemben” és Bertolucci megbánta: Becsaptam Schneidert”.

Az újra előkerül interjúban Bertolucci ezt mondja a vajas jelenetről: „A forgatókönyvben benne volt, hogy valamilyen módon meg kell őt erőszakolni. Éppen reggeliztünk a földön Marlonnal abban lakásban, ahol a jelenetet akartuk rögzíteni. Ott volt egy baguette és a vaj, egymásra néztük, és szavak nélkül is tudtuk, hogy mit akarunk tenni.”

„De, bizonyos értelemben borzalmasan viselkedtem Mariával, mert nem árultam el neki, hogy mi fog történni, mivel egy fiatal lány reakcióját akartam látni, és nem egy színésznőét. Azt akartam, hogy megaláztatással reagáljon és kiabáljon, hogy »Ne, ne!« Azt hiszem, meggyűlölt engem és Marlont, mert nem mondtuk el neki azt a részletet, hogy vajat fogunk használni síkosítónak, és ezért még mindig bűnösnek érzem magam.”


Ahogy azt mi is megírtuk, a hétvégén egész Hollywood kiakadt az ügyön, és a hírességek sorra estek neki a rendezőnek Twitteren. Jessica Chastain előre kitervelt nemi erőszaknak nevezte a jelenetet, Ava DuVernay-t elborzasztották a részletek. Chris Evans egyenesen azt mondta, hogy Bertoluccinak és Brandónak börtönben lenne a helye. (Brando egyébként 2004-ben elhunyt.) Schneider a film forgatásakor 19 éves volt, Marlon Brando pedig 48.

Egy 2007-es interjúban Schneider így nyilatkozott: „A jelenet nem volt benne az eredeti forgatókönyvben. Az igazság az, hogy Marlon állt elő az ötlettel. Csak közvetlenül a jelenet előtt mondták el, és én nagyon mérges voltam. Fel kellett volna hívnom az ügynökömet vagy az ügyvédemet, hogy jöjjenek oda a forgatásra, mivel nem vagy köteles megtenni azt, ami nem volt eredetileg a forgatókönyvben, de én ezt akkor még nem tudtam.”

Schneidert felkészületlenül érte a filmmel járó hatalmas felhajtás. Soha nem volt képes függetlenítenie magát a szereptől, az emberek csak a szexszimbólumot látták benne, és nem a komoly színésznőt. Gyakran ennek következményeként említik élete során kialakult drogfüggőségét és mentális betegségét is.