A zseniálisan motyogó srác – Casey Affleck

Nagyon sokáig csak Ben Affleck kisöccseként emlegették, majd elkezdték a tehetségesebb Affleck srácnak nevezni, pedig nem igazán színész alkat.

Caleb Casey McGuire Affleck-Boldt, vagy, ahogy mi ismerjük, Casey Affleck 1975. augusztus 12-én született a Massachusetts állambeli Falmouth-ban. Szülei Christopher Anne Boldt, a kerületi iskolavezetés egyik tisztviselője, valamint Timothy Byers Affleck, gyógyszerész, szociális munkás, gondnok, autószerelő, csapos és a színészi ambíciókkal megvert alkoholista volt, aki rendre megkeserítette családja életét, persze bátyjáét, Benét is. A középiskola befejezése után a  liberális légkörben, művészek között felnőtt srác egy évig Kaliforniában lakott a színészetbe már belekóstolt bátyjával és annak legnagyobb haverjával, Matt Damonnal, de végül a George Washington egyetemen tanult tovább, majd átiratkozott a neves New York-i Columbia Egyetemre, ahol fizikát, csillagászatot és nyugati filozófiát hallgatott – amit mondjuk nem néztünk volna ki belőle -, de végül nem diplomázott le, vonzotta a színészet.

Mivel édesanyja legjobb barátai közé egy casting igazgató is tartozott, a két Affleck srác egész fiatalon játszott már filmekben, először csak statisztaként, majd komolyabb szerepeket is kapva, mint The Kennedys of Massachusetts című sorozatban az 1990-es évek elején, ahol ő volt a fiatal Bobby Kennedy, az első komoly szerepet azonban a Majd megdöglik érte (1995) című Gus Van Sant-film jelentette, ahol egy szociopata tinit játszott – később a rendező két további filmjében, a bátyját és Damont sztárrá tevő Good Will Huntingban (1997) és a Tarr Béla által inspirált Gerryben (2002) is szerepelt. Kevesen tudják, de pár pillanatra látható az Amerikai pitében és annak első folytatásában, de általánosságban is csak mellékszerepek következtek, amikért viszont rendszerint jó kritikákat kapott.

Meglepő módon szintén egy mellékszerep hozta meg az első nagy elismerést, a Steven Soderbergh rendezte  Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi (2001), ahol James Caannal egy mormon testvérpárt játszott George Clooney és Brad Pitt bankrabló csapatában, akik egyfolytában szekálják egymást – amit a 2004-es és 2007-es folytatásba is megtettek. Jött is ezután az első főszerep, a 2005-ös Facér Jimmy, ahol színész Liv Tyler volt a kedvese, de a filmnek vegyes fogadtatása volt, részben Affleck kissé affektálós, motyogós hanghordozása miatt. Csakhogy pont ezért a hangért kapta meg egy évre rá a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford nagyon kevéssé kedvelhető főszerepét, amiért Golden Globe-ra és Oscarra is jelölték.

Aztán bátyja is tett érte valamit, első rendezése, a Hideg nyomon főszerepét rá osztotta, ahol magánszimatként egy eltűnt gyerek nyomába eredt, és amiért szintén agyondicsérték – ekkor kezdték el „a tehetségesebb Afflecknek” nevezni, némileg joggal. Csakhogy kapásból jött egy leégés: Casey kipróbálta magát rendezőként, és legjobb haverja – és sógora -, Joaquin Phoenix főszereplésével egy áldokumentumfilmet készített I'm Still Here címmel Phoenix valójában csak megrendezett megőrüléséről, és amit mindenki utált, aki látta és még az is, aki nem. A film azóta is sötét árnyékként kíséri, de erről majd később.

Színészként azonban azóta is mindenki szereti: dicsérték sorozatgyilkosként a The Killer Inside Me-ben (2010), Christain Bale testvéreként a A harag tüzében (2013) és Matthew McConaughey már felnőtt gyerekeként a Csillagok közöttben (2014). 2016-ben jelent meg a nálunk valamiért mozicsatornára száműzött rendkívül izgalmas akciófilmje, a Tripla kilences (2016), most pedig itt vagyunk a A régi város hatalmas sikere előtt. Affleck már a színpadon dolgozott együtt Kenneth Lonergan rendezővel, akinek jó barátja is lett, így nem volt kérdés, hogy ő kapja meg Lee Chandler, a szülővárosába hazatérő, vállán rengeteg tragédia súlyát hordozó férfi szerepét, ahogy az sem volt kérdés, hogy a film kedvenc városa, Bostonban és annak környékén játszódik, és az sem, hogy a valóban nagyszerű alakításért újra Oscarra jelölik.

Csakhogy van pár régi sztori még az I’m Still Here forgatásáról, ami után az egyik producer, Amanda White és az operatőrnő, Magdalena Gorka beperelte szexuális zaklatásért. A felhozott vádak inkább kellemetlenek voltak, mint bántóak – az utóbbi hölgy mellé például részegen befeküdt az ágyába -, és a felek peren kívül megállapodtak, de a dolog mégis rossz fényt vetett hősünkre. és mindezt elő is kaparták az újságok, amint kiderült az Oscar-jelölés. Igaz, azóta a szintén évekig alkoholizmussal küzdő Mel Gibsonnak is megbocsátott már a szakma, új filmje, A fegyvertelen katona hat jelölésig jutott, pedig nem is annyira eszeveszetten jó.