A kedvenc filmes irodáink

Sosem indulnak ki jó dolgok az open space irodákból. Jó esetben csak némi lopást szülnek, rosszabb esetben gyilkosságokat és teljes pusztulást.

Rengeteg film készül különféle szakmák képviselőiről, de klasszikus, irodai környezetben játszódó alkotásból viszonylag kevés van, ami viszont van, abból az derül ki, hogy a látszólag unalmas és nyugodt open space irodákban történnek a legsötétebb dolgok.

Hivatali patkányok

Minden irodai filmek legtökéletesebbike idén már 18 éves, ami döbbenetes, különösen, hogy az alkotás az igazán nagy művekhez hasonlóan a mai napig érvényes. A filmet bárki magáénak érezheti, aki valaha volt már csak egy kicsit is frusztrált a munkája miatt. Nem akarjuk lelőni a sztorit, hátha van még a Földön olyan, aki nem látta a filmet, annyit viszont mindenképpen kiemelnénk, hogy ha másért nem, azért a filmtörténeti jelentőségű jelenetért megérte megcsinálni a filmet, amiben szétvernek egy nyomorult nyomtatót.

Förtelmes főnökök

Ez a film nem teljesen irodai környezetben játszódik, Kevin Spacey, Jennifer Aniston és Colin Farrell különböző területeken tevékenykedő és különböző tulajdonságaik miatt, de elviselhetetlen főnököket alakítanak. A 2011-es vígjáték nem valami magasröptű darab, de ügyesen viszi végig azt a gondolatot, hogy mi történik akkor, ha valaki nemcsak fantáziál arról, hogy ki akarja nyírni a gyűlölt főnökét, hanem lépéseket is tesz az ügyben.

Gyakornokok


Ez a 2013-as vígjáték sem az a film, amit a világ legfontosabb filmjeit gyűjtő antológiákba be fognak választani, de ebben is jópofa irodai környezet jelenik meg. Ezúttal a Szilícium-völgy legendás, már-már bentlakásos, de minden kényelmi extrával felszerelt irodáinak a világába, konkrétan a Google-éba kaphatunk egy kis betekintést. A humorforrás az a filmben, hogy Owen Wilson és Vince Vaughn még az írógépek korában szocializálódott kereskedők, akik megpróbálják helyt állni a kütyügeneráció tagjaival folytatott versenyben.

Kilenctől ötig


A Jane Fonda főszereplésével készült irodai vígjáték nagyon érdekes kordokumentum. Egyrészt megnézhetjük benne, hogy milyen volt irodai környezetben dolgozni a számítógépek kora előtt, amikor ma már elképzelhetetlen mennyiségű kacat borította az asztalokat a válltámaszos telefontól kezdve a pörgetős névjegykártya-tartókon keresztül a behemót írógépekig és különféle iratrendező mappákig. Másrészt a film tökéletes propagandája a vállalati elkötelezettségnek. Arról szól ugyanis, hogy három dolgozó ahelyett, hogy felmondana az elviselhetetlen, a céget szétbarmoló főnöke miatt, inkább eltakarítják az útból, hogy jó útra tereljék az egész vállalkozást.

Harcosok klubja


A Harcosok klubja elsőre nem tűnik munkahelyi filmnek, ráadásul a film valójában nem túl sokat játszódik irodai környezetben, ennek ellenére fontos szerepe van a munkának benne. A totálisan nyomasztó irodai élet az, amitől Edward Norton annyira bekattan, hogy elkeveredik a Harcosok klubjába, aminek a végső célja a totális anarchia és Világkereskedelmi Központ elpusztítása. Ha a Hivatali patkányokban azt láttuk, hogy milyen ez a napi robot viccesen tálalva, akkor a Harcosok klubja azt mutatja meg, milyen, ha ugyanezt a problémakört nem viccesen, hanem nyomasztóan akarjuk ábrázolni.

A nagy dobás


Végül, nézzük meg, milyen ijesztő dolgok történnek tényleg az ilyen irodákban. A nagy dobás szórakoztatóan mutatja be a 2007-es gazdasági világválsághoz vezető lépcsőket, illetve, hogy milyen szereplők próbálták elodázni a problémákat, kik próbáltak meg a veszélyeket időben felismerve nyerészkedni egy kicsit a Wall Streeten. Lehet, hogy a Harcosok klubjában elmebetegek dolgoznak az irodákban, vagy a Förtelmes főnökökben gyilkosok, a legijesztőbb mégis a valóságot ábrázoló A nagy dobás, amiben teljesen átlagosnak tűnő emberek addig kavarnak, amíg romba nem döntik a fél világot.