50 éves a Piszkos tizenkettő

Robert Aldrich klasszikusát 1967 júniusában mutatták be, így összeszedtünk stílszerűen tizenkét érdekességet a filmről.

1. Lee Marvin bár élvezte a filmet, szerinte egy rakás szemét volt az egész, nem több mint "ostoba pénzcsináló". Második világháborús veteránként azt is hiányolta, hogy puszta akciófilmként nem foglalkozott magával a háborúval és annak borzalmaival.

2. Marvin masszív alkoholista volt, és ez számos nehézséget okozott. A forgatásra többször is részegen állított be, és ez olyannyira megkeserítette a stáb munkáját, hogy Charles Bronson kilátásba helyezett neki egy alapos verést.

3. A film talán legismertebb része, amikor Donald Sutherland karaktere tábornoknak adja ki magát. Eredetileg nem őt választották, hanem Clint Walkert, de ő kényelmetlenül érezte magát a jelenetben. Sutherland iszonyúan vicces alakítást nyújt ebben a pár percben (is), és konkrétan emiatt kapott szerepet a MASH-ben.

4. Lee Marvin , Telly Savalas , Charles Bronson , Ernest Borgnine , Clint Walker, Robert Ryan és George Kennedy mind szolgáltak a második világháborúban.

5. Jack Palance nem vállalta el az őrült Maggott szerepét (amit végül Savalas kapott)a karakter rasszizmusa miatt, és egyébként is úgy érezte, hogy a film túlságosan és fölöslegesen erőszakos. Marvin is csak azután kapta meg Reisman szerepét, miután az elsőként kiszemelt John Wayne passzolta. A forgatókönyv korai változatát olvasta, amiben még szerepelt egy szál Reisman és egy olyan házas nő között, akinek a férje a fronton harcol. Ez nem fért bele Wayne erkölcsi kódexébe, és nem is akart Angliában forgatni.

6. A bemutató után vitákat kavart, hogy a film úgy mutatta be az amerikai katonákat, mintha semmiben sem különböznének a náciktól. Egyébként a Piszkos tizenkettő volt az első, amiben nem feddhetetlen mintakatonák az amerikaik, hanem háborús bűnöket követnek el. 

7. A rendező szerint a film tarolt volna az Oscar-gálán, ha kivágja azt a jelenetet, amelyben Jim Brown karaktere egy kézigránátot dob egy bunkerben rekedt, tehetetlen nácik közé.

8. George Kennedy, Clint Walker, Ernest Borgnine és Jim Brown együtt szinkronizálták a háborús filmeket zseniálisan megidéző, a kliséiket kifigurázó Chipkatonák játék kommandósait.

9. A regényeredeti írója, E.M. Nathanson a Filthy Thirteen (Mocskos Tizenhárom) nevű légideszantos alakulatról mintázta a tizenkettek osztagát. Ők a második világháborúban az ellenség vonala mögött semmisítettek meg különböző fontos célpontokat, ezek sokszor nagy veszteséggel járó akciók voltak. Nevüket onnan kapták, hogy az angliai kiképzés során csak hetente egyszer tisztálkodtak és borotválkoztak, az egyenruhájukat pedig soha nem mosták ki. Szarvasokat, nyulakat ejtettek el, és a vizüket inkább arra használták, hogy megfőzzék az állatokat.

A leghíresebb fotó a Filthy Thirteen két tagjáról - Forrás: Wikipedia

 

A szerző továbbá próbálta kideríteni, hogy valóban léteztek-e bűnözőkből álló "öngyilkos osztagok", de hivatalos dokumentumok nem igazolták ezeket, csupán szóbeszédeket hallott.

 10. A későbbiekben több hasonló témájú filmet is bemutattak, de a nyolcvanas években három közvetlen, tévés folytatás is készült.  A Piszkos tizenkettő - Második küldetésben Lee Marvin ismét eljátszotta Reismant, de a nem túl fantáziadús, Végzetes küldetés és a Halálos küldetés alcímű további részekben már Telly Savalas vezette a bűnözőkből verbuvált csapatot - fene se tudja, miért épp ő, hiszen játszott az eredetiben, teljesen más szerepben. Az eredeti gárdájából csak Ernest Borgnine tűnt fel mindegyikben. 1988-ban egy rövid életű sorozat is készült, teljesen új csapattal.

11. A legtöbb színész már túl öreg volt ahhoz, hogy a háborúban harcoló katonát alakítsanak, és idősebbek voltak a regényeredetiben szereplő karaktereiknél is.

12. Lee Marvin katonásra nyíratta a haját, de a többiek épp csak rövidebbre vágatták a sajátjukat. Erre a rendező közölte velük, hogy ha nem lesz katonás frizurájuk, már hívhatják is az ügyvédjeiket.