30 éve röhögünk az Űrgolyhókon

1987-ben mutatták be a legjobb Star Wars-paródiát. Összeszedtük Lord Helmet, Morzsa és a többiek 10 leviccesebb jelenetét.

1987. június 26-án került mozikba a '80-as évek egyik legjobb sci-fi vígjátéka, az Űrgolyhók, amiben Mel Brooks és csapata zseniálisan parodizálta a Csillagok háborúját. De kiröhögte a Nyolcadik utas: a Halált, A majmok bolygóját, a Star Treket, a 2001: Űrodüsszeiát és más kultfilmeket is – csupa olyan poénnal, amiket a harmincas-negyvenes korosztály máig emleget a konyhába szorult házibulikon. Természetesen az Űrgolyhókat is csak jóval az amerikai premier után ismerhette meg a hazai közönség, ahogy szinte minden filmet a rendszerváltás előtti évtizedekben és a '90-es években. A 1990-ben készült magyar változat a kissé idétlen Űrzűr, avagy a csillagok háborodottjai címen futott, ez a cím került rá a plakátokra és a hungarovideós VHS-kazettákra is.

A Magyar Szinkron- és Videovállalatnál készült szinkron viszont fergeteges lett, főleg Lord Helmet jeleneteinél, ahol Harkányi Endre lett Rick Moranis magyar hangja (mint minden filmjében ekkoriban). Össze is szedtük a 10 legviccesebb jelenetet a szinkronos verzióból!

1. Az intró

Én már gyerekként is nagyon jót nevettem azon, hogy ennyire hosszú a gonoszok űrhajója. Ráadásul amíg mutatja a kamara, kicsit olyan az aláfestő zene, mint A cápában. De vicces az örök felolvasó hang, Bozai József is, ahogy bemondja: „Nem fékezünk senki kedvéért!”

2. A kávéautomata

„Mindig első a kávé, aztán jöhet a radar!” – Lord Helmet örökbecsű szavait még ma is szoktam emlegetni, amikor reggelente félkómásan botorkálok a konyhában. A kávéautomatás jelenetben egyébként az is vicces, hogy a lord emberei ösztönösen a tökükhöz nyúlnak amikor a főnök rájuk kiált, Helmet ugyanis övön alul szokta őket megszorongatni a Schwartz-gyűrűjével, ha valami hibát vétenek.

3. „Nem is tudtam, hogy ilyen nagy seggem van!”

Mel Brooks szinte mindig szerepel a saját filmjeiben, naná, hogy jó poénokat ír magának. Az Űrgolyhókban ő a címbéli golyhó nép elnöke, és az a titkos terve, hogy elszívja a levegőt a Druidia bolygó atmoszférájából, mivel ők már elpazarolták a sajátjukat. Az Elnök a Bond-gonoszokat megszégyenítő, tágas és futurisztikus dolgozószobában szövögeti világuralmi terveit, innen teleportálja át Snotty (a Star Trek Scottyjának karikatúrája) a Nagyterembe – seggel előre!

4. „Csupa Balfasz van körülöttem!”

Lord Helmet csatahajója üldözőbe veszi Vespa hercegnőt (Daphne Zuniga), Druidia uralkodójának egyszem lányát, aki épp megszökött a saját esküvőjéről. Helmet azonban parancsba adja, hogy csak a kis űrhajó orrát célozzák, a hercegnő élve kell neki – egyrészt vele akarja kizsarolni Druidia királyából az atmoszféraburok titkos nyitókódját, másrészt az aprócska nagyúr maga akarja feleségül venni Vespát. Csakhogy az emberei rosszabbul céloznak, mint a legbénább rohamosztagos a Star Warsban!

5. A hangutánzó fickó a Rendőrakadémiából

Lord Helmet űrhajóján egy ismerős arc is dolgozik: a Rendőrakadémia-filmek hangutánzó fickója, a stand up komikus Michael Wilson, aki tényleg fergetegesen tudja egy csomó élőlény és tárgy hangját utánozni (érdemes megnézni a videóit).

6. A kalózkazettás jelenet

Vespa apja segítségül hív egy űrkalandort Lone Start (Bill Pullman), hogy a Morzsa nevű vukipótlék cimborájával (John Candy) mentse meg a hercegnőt a gonoszoktól. A szegény ember Han Solója magával is viszi Vespát és a robotját az űrbuszában, és elrejtőznek egy sivatagbolygón. Lord Helmeték sehol sem találják őket, de támad egy ötletük: megnézik az Űrgolyhók kalózmásolatában (amit már hamarabb árulnak a feketepiacon, mint hogy a film véget ért volna a moziban!), hol bujkál a hercegnő. Belsős poénként Helmeték polcán ott az összes korábbi Mel Brooks-film, de felvillan egy rakás soha el nem készült Rocky-folytatás is!

 

7.  „Fésüljék át a sivatagot!”

A magyar nézőknek valószínűleg nem volt túl vicces az, amikor Lone Starék lekvárt dobtak a Spaceball-1 tányérantennájának, hiszen a szinkronban nem jött ki jól az a szóvicc, hogy a radar jamming nemcsak a radar eperdzsemmel való összekenését jelenti, hanem az adás zavarását is. Szerencsére az a poén már gond nélkül ült, amikor az Elnök azt parancsolta hercegnő után kutató Helmetnek, hogy nagy, böszme fésűkkel fésülje át a sivatagot: a comb the desert ugyanis szerencsére magyarul is azt jelenti, hogy tüzetesen átkutatni, vagyis átfésülni a sivatagot.

8.  „Nem láttam, hogy megint a babáival játszik!”

Mel Brooks állítólag csak azzal a feltétellel parodizálhatta az Űrgolyhókban ennyire nyilvánvalóan a Csillagok háborúját, hogy megígérte George Lucasnak: soha nem hozhat forgalomba a filmhez tartozó merchandise termékeket. A rendező belement, de mivel tudta, hogy Lucas is ezzel gazdagodott meg, nem a Csillagok háborúja utáni jegybevételből, telerakta a filmet olyan poénokkal,  ahol az Űrgolyhók szereplői Űrgolyhók-babákat, -pólókat, -uzsonnatáskákat- és lángszórókat mutogatnak (ebben a korábbi cikkünkben még több érdekességet olvashatunk az Űrgolyhók forgatásáról). 

 

9. Táncoló Alien

Az Űrgolyhók  űrkifőzdés jelenetében volt egy emlékezetes kikacsintás A nyolcadik utas: a Halálra: John Hurt mellkasából itt is ugyanúgy evés közben robban elő az űrszörny, ahogy ott. A kalapos-sétapálcás Alien egyébként pont úgy énekel és táncol, ahogy azt a Warner stúdió rajzfilmbékája, Michigan J. Frog tette a Bolondos dallamok animációs sorozat 1955-ös One Froggy Evening című epizódjában (a népszerű dalról itt írtunk bővebben).

10.  „Én vagyok az apád unokaöccsének az unokabátyjának a régi szobatársa!

A Birodalom visszavág legemlékezetesebb jelenete egyértelműen az volt, amikor Vader megmondta Luke-nak, ki az igazi apja. Ezt a jelenetet parodizálja fergetegesen az Űrgolyhók, amikor bemutatja, milyen rokoni viszonyban van egymással Lord Helmet és Lone Star: az égvilágon semmilyenben! Majd kezdetét veszi a filmvégi nagy párbaj, ahol az is nagyon vicces, hogy a szereplők a fénykardokat az ágyékukhoz tartva aktiválják a Schwartz-gyűrűikkel, mintha csak péniszméricskélő versenyt tartanának!