Lepje meg magát a legjobb magyar képregényekkel!

Akinek csúf előítéletei lennének a képregényekkel szemben, menjen el december 10-én a Hungarocomixra, és személyesen győződjön meg róla, hogy bizony van élet a Pókemberen túl!

A Hungarocomix elsősorban a magyar képregényekre fókuszál, és a gazdag programok (kerekasztalbeszélgetés, workshopok, kiállítás) is mind azt bizonyítják, hogy a magyar képregénykultúra nem csupán létezik, hanem köszöni szépen, virul és gyarapszik.

Mert a képregény menő.

 

Lássuk az újdonságokat! Először a magyar alkotók kiadványait, majd a külföldieket–köztük egy igazi nagyágyúval!

 

 

Nahát, Dodó!

A zseniális Marabut remélhetőleg senkinek sem kell bemutatni, csakúgy, mint a szép emlékű másfélkegyelmű humormagazin, a Kretén lapjain bemutatkozott Dodókat. Az élet nagy kérdésein töprengő, bogárszerű lényekről szóló viccesen komoly (vagy komolyan vicces, ahogy tetszik) rövidke képregények eddig két, mára sajnos beszerezhetetlen kötetet töltöttek meg, most viszont beszerezhetjük a harmadikat is - ráadásul Marabu még dedikálni is fogja a Hungarocomixon!

 

 

Világvégi mesék

A magyar Mad Maxnek is nevezték Szűcs Gyula és Budai Dénes színes-szagos képregényét, a Café Postnucleart. A folytatás már nagy erőkkel készül, ám előtte a Kaméleon Komix első kiadványa megörvendeztet minket három posztapokaliptikus történettel. A közös, Gombalovas néven alkotó fáradhatatlan testvérpár és Chavez, az egykori online képregénymagazin, a Random egyik alapítója Paneldzsungel című, 40 oldalas horrorképregénye a Café Postnuclear spinoffjának is tekinthető, hiszen nagyjából ugyanabban az atomháború pusztította, 80-as években ragadt világban játszódik. Egy rövid, ámde pazar képregény a hazai fejlesztésű társasjáték, a Saltlands hasonlóan kegyetlen világából ad egy kis ízelítőt, Lakatos István (Lencsilány) kétoldalasa pedig egy zombivadász nyúl és az ő hűséges Buflikutyáját mutatja be - úgy néz ki, ők még visszatérnek egy hosszabb történetben, amiben náci zombikkal és a vombattá operált Hitlerrel veszik fel a harcot!

És ha már zombik: három évvel ezelőtt kisebb hisztéria övezte Csepella Olivér Nyugat + zombik című képregényének hírét, amiben Babits, Kosztolányi, Ady és a többi nyugatos trancsírozza a hörgő hullákat. A 200 oldalas kötet végül közösségi finanszírozásban valósult meg: a nagy médiaérdeklődés hatására a kampány példátlanul sikeres lett, Csepella egy kamionnyi pénz gyűjtött össze, amiből egy egész életművet is meg lehetne rajzolni. A támogatók elvileg karácsonyra már kézbe vehetik a képregényt, a világ többi részének pedig egyelőre be kell érnie egy 10 oldalas részlettel - az Apokrif irodalmi folyóirat legújabb számában.

 

 

Sötét Kor - A táltos öröksége

Az ősmagyar mondavilágból építkező fantasy képregény ötlete még Árpa Attila fejéből pattant elő, de ő hamar otthagyta a sorozatot. Szabó Jenő, Fábián István és Haránt Artúr másik kiadónál folytatta a munkát. Az első három (illetve 2+egy “nulladik”) szám után a képregény a netre költözött, de most nyomtatásban is elérhetővé válik a 3. és 4. rész.

 

Pipien Molestus

A Hungarocomix plakátját is tervező Vidák Zsolt 152 oldalas, zsebkönyv méretű képregénykötete szavak nélkül meséli el a Pipien Molestus (Szúnyog) nevű férfi szürreális történetét.

 

 

Blacksad

A világ egyik legszebb képregényének megjelenése mérföldkő a magyar képregénykiadás történetében. A hihetetlenül aprólékos, fantasztikus festményekkel teli album klasszikus noir: súlyos monológokkal, gyűrött ballonkabátos magánnyomozóval, egy végzetes nővel és a kötelező mocskos nagyvárossal. Az antropomorf állatok senkit se tévesszenek meg, ez nem mese, és nem is olyan idétlenség, mint annak idején a Szimat Szörény volt a bénán gesztikuláló kutyafejű nyomozóval és a bádogdobozból barkácsolt Dobi Kapitánnyal - ez egy kőkemény krimi, amiről a fülszövegben Kondor Vilmos is elismerően nyilatkozik. 

 A fesztiválra jelenik meg a Lucky Luke soron következő darabja, a Calamity Jane, az Usagi Yojimbo, a szamuráj nyúl zseniális kalandjainak legújabb fejezete és a Walking Dead 12. kötete. 

Persze azok is megtalálhatják a kedvükre valót, akiknek a képregény egyet jelent a Fülesben megjelent irodalmi adaptációkkal, de az ínyencek is megpakolhatják magukat vásárfiával.