20 érdekesség a 20 éves Harry Potterről

Veszettül öregszünk: 20 éve jelent meg a Harry Potter és a bölcsek köve. Összeszedtünk néhány kevésbé ismert érdekességet a sorozatról, a regényekről és a filmekről egyaránt.

1. Aznap, amikor az Azkabani fogoly megjelent, a kiadó arra kérte a könyvesboltokat, hogy csak a tanítás vége után kezdjék árusítani, ne lógjanak el a gyerekek az iskolából.

2.Bölcsek köve megjelenése óta nagyjából félmilliárd példányt adtak el a sorozatból világszerte, így a Harry Potter lett minden idők legsikeresebb regénysorozata.

3. Harry vezetékneve az angol potter's field kifejezésből származik, ami az angolban a szegények temetőjét jelenti, azaz azokat a parcellákat, ahová az ismeretleneket, illetve a nagyon szegényeket hantolták. Rowling ezzel azt akarta jelezni, hogy Harry egy tipikus srác, egy a sok közül, bármelyikünk lehetne.

4. Shirley Henderson, a Hisztis Mirtillt játszó színésznő 37 éves volt a Titkok kamrája forgatása idején, így ő a legidősebb, aki roxfort diákot játszott - a színésznő játszott a Trainspottingban, a vele töltött éjjeli kaland után szarta össze magát Spud.

 5. A dumbledore egy óangol kifejezés a poszméhre. Az albus pedig fehéret jelent latinul.

6. A Bölcsek kövében leforgatták Hóborc jeleneteit, a genyó kopogószellemet Rik Mayall játszotta - de Chris Columbusnak annyira nem tetszett a szellem kinézete, hogy inkább kivágta a filmből az összes jelenetét. Mayall nem mondta el a gyerekeinek, így azok először azt hitték, hogy az apjuk volt Hagrid.

7. Olyan sok rajongó ment el a King's Cross pályaudvarra a regénybeli 9 és 3/4 vágányt (illetve az azt rejtő falat) fotózni, hogy végül kitették a vágány (helyét) jelző táblát.

8. Daniel Radcliffe 160 szemüveget használt el a sorozat forgatása során.

9. A Roxfort jelmondata: Draco dormiens nunquam titillandus, magyar fordítása Alvó sárkányt soha ne ébressz fel. A latin mondat szó szerint: Soha ne csiklandozz meg egy alvó sárkányt.

10. A Harry Potter és a titkok kamrája forgatása közben a gyerekszínészek tetvesek lettek.

11. 2003-ban egy michigani bigott keresztény közösség nyilvánosan máglyán égette el Rowling regényeit, mondván, hogy a sorozatban a gonosz rejtezik.

12. Rowling egyszer elmondta, hogy az egész sorozatból a kedvenc legendás lénye a főnix.

13. A filmekben a gyerekek az igazi leckéjüket csinálták, hogy minél hitelesebbek legyenek a tanulószobás jelenetek.

14. Rosie O'Donnell és Robin Williams is annyira szerettek volna szerepelni  hogy egy fillért sem kértek volna érte, de Rowling ragaszkodott hozzá, hogy csak brit színészek szerepelhetnek a filmekben.

15. Daniel Radcliffe nagyjából 80 varázspálcát tört el a forgatások alatt, mert szerette azokat dobverőnek használni.

16. A Bölcsek kövének lakomajeleneteiben igazi ételektől roskadoznak az asztalok.

17. A Halál ereklyéinek megjelenését szigorú biztonsági intézkedések kísérték, a kereskedőknek például az árusítás napjának kezdetéig, az éjfélig lezárt dobozokban kellett tartaniuk a könyveket. De a szigorú szabályok ellenére is felkerült a fájlmegosztókra a regény, méghozzá úgy, hogy valaki minden egyes oldalt lefotózott.

18.  A McGalagonyt játszó Maggie Smith a Félvér herceg forgatása alatt mellrákja miatt kemoterápiás kezelésekre járt, és végül sikeresen felépült.

19. Hogy a kalózokat kicselezzék, a bemutató idején a Tűz serlegének kópiáját Boldog napok címmel látták el.

 20. Amikor a stáb a szereplőket kereste, és Emma Watson iskolájában jártak, Watson nem akart részt venni a meghallgatáson, végül az egyik tanár unszolására jelentkezett.