Előfizetői tartalom

Nyolcezermilliárdos üzletbe nyúlhat bele Magyarország - A kínai napenergia hídjává válhatunk

Portfolio
Monumentális, 5000-8000 kilométer hosszú villamos energia távvezetékkel kötné össze Európát és Kínát egy új terv. Az egyelőre hangúlyozottan hipotetikus tervek és forgatókönyvek célja európai nézőpontból az lenne, hogy a lehető legnagyobb mértékben kiaknázza az óriási kínai és közép-ázsiai - elsősorban megújuló, tiszta - energia potenciált. Ugyanakkor a 15-28 milliárd eurósra becsült összköltségű projekt ki nem mondott célja Európa Oroszországtól való energiafüggőségének csökkentése is. Az Európai Unió tudományos kutató központja, az EU Joint Research Centre (JRC) által készített tanulmány három potenciális útvonalat jelöl ki a hálózatokat összekötő távvezetékek számára, amelyek közül két verzió Magyarországot is érintené.

Az európai és kínai villamos energia hálózatok összekapcsolásának terve először az európai gazdasági terjeszkedés lehetőségeit intenzíven vizsgáló Kína részéről merültek fel még 2016-ban, az Új Selyemút terv, illetve a Selyemút Gazdasági Övezet koncepció részeként. A kínai megfontolások elsősorban az ipari többletkapacitás és a felhalmozódó mérnöki tudás lehetséges...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés