Előfizetői tartalom

Íme az 5 legveszélyesebb ország, amelynél csak idő kérdése lehet a teljes államcsőd

Portfolio
A szigorodó nemzetközi kamatkörnyezet, a geopolitikai kockázatok, illetve az országspecifikus gazdaságpolitikai inkompetencia hatására az elmúlt hónapokban több országban is jelentősen nőtt az államcsőd veszélye. Az alábbiakban összeszedtük azt az öt országot, amely jelenleg (augusztus 17-ei állás alapján) a legmagasabb csődkockázati felárral (CDS) rendelkezik, vagyis a nemzetközi pénzpiaci szereplők szerint esetükben van a legnagyobb valószínűsége egy 5 éven belül bekövetkező államcsődnek.

Az országkockázati rangsor felállításához a Thomson Reuters Datastream 5 éves CDS-felárra vonatkozó adatait használtuk fel. Az 500 bázispontos CDS azt jelenti, hogy a magát csődkockázat ellen bebiztosítani vágyó befektető éves szinten befektetése névértékének 5%-át fizeti meg az őt biztosító félnek, cserébe, ha az adott ország becsődöl, a másik fél megtéríti a befektető...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés