Előfizetői tartalom

Ki kap most hitelt? Ők a bankok kedvencei Magyarországon

Portfolio
Csúcsra pörgött a vállalati hitelezés: évtizedes rekordot döntve csaknem 15%-kal nőtt a vállalatok hazai banki hiteltartozása az elmúlt egy évben. Nem egyformán részesednek ebből a dinamikus növekedésből a gazdaság egyes ágazatai: az utóbbi időben a gépipar, az IT-szektor, a pénzügyi és az energiaipari cégek hitelezése ugrott meg igazán. Eközben megállt a forinthitelek és a hosszú lejáratú hitelek arányának a növekedése, az ingatlanszektor vagy az építőipar pedig még mindig jóval kevesebb hitelből gazdálkodik, mint 10 évvel ezelőtt.

Magyarországon három ágazat adja a bankok vállalati hitelállományának a nagy részét, egészen pontosan 60%-át: a feldolgozóipar, az ingatlanszektor és a kereskedelem / járműjavítás. E három közül egyelőre csak a feldolgozóipar támadt fel igazán, a másik kettőnek kisebb a hitelállománya, mint egy évtizede - mutatják az MNB ma közzétett friss adatai.A feldolgozóiparon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés