Előfizetői tartalom

Ez rázós volt, nagyon kellett a pénz a magyar államnak

Ha csak egy kicsit rosszabbul sikerült volna az év első két-három hónapja a magyar kötvénypiacon, akkor most akár bajban is lehetnénk. Az utóbbi hetekben ugyanis egyre gyakoribb volt, hogy még a hozamok emelkedése mellett sem sikerült értékesíteni a tervezett mennyiséget az aukciókon. Ráadásul a kormány likvid tartalékaként szolgáló kesz-számla egyenlege is alacsony. Időarányosan persze így is jól áll az éves kibocsátás, de ez elsősorban az év elejének köszönhető, illetve az erős lakossági értékesítés is sokat jelentett.

Mi történt az első félévben?Az év első hat hónapjában összesen az aukciókon és a nem kompetitív értékesítéseken 1335,65 milliárd forint értékben adott el kötvényeket az ÁKK, ez az egész évre tervezett összeg majdnem hatvan százaléka, vagyis időarányosan jól állunk ezen a téren. A legerősebb a tízéves papírok értékesítése volt, hiszen majdnem 70 százaléknál...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés