10 °C Budapest

Kincsek lapulhatnak a padláson: ezekkel a régi játékokkal százezreket kaszálhatsz

2018. május 20. 07:00

Van, aki bélyeget, van, aki érméket és van, aki régi játékokat gyűjt. Ha neked is ismerősen cseng a Budapesti Játékgyár, az ELZET vagy a DMSZ, sőt még játszottál is Törpeautóval, Roli Zolival, Holdrakétával vagy "Helikon" villanyvasúttal, akkor biztos remek gyerekkorod volt. Arra viszont tuti, hogy nem gondoltál, hogy ezek a kedvencek egyszer majd több százezer forintot is érhetnek. Pedig ez az igazság, hiszen a játékgyűjtők komoly pénzeket is kifizetnek egy-egy különleges darabért. Most szakértő segítségével mutatjuk, pontosan mit is keress a padláson.

A régi holmikra sokan csak legyintenek, és potom pénzért túladnak rajtuk, vagy rosszabb esetben kidobják őket a szemétbe. Nem minden régi dolog számit azonban ósdinak, sőt rengeteg olyan termék van, ami öreg kora ellenére sokkal inkább kuriózum, semmint szemét. Ebbe a halmazba tartoznak bele az antik játékok is, melyek egyes darabjai szuperértékesek lehetnek, miközben gazdájuk mit sem sejt erről. Éppen ezért utánajártunk mit érdemes figyelnie annak, aki némi pluszpénz reményében feltúrná a régi holmijait kincsek után kutatva.

Serdülő hagyomány

A régi játék gyűjtésnek bár főleg a nyugati világban, olyan országokban mint például Németország, Svájc, Egyesült Királyság és az USA, van komoly hagyománya, azért az elmúlt 15-20 évben Magyarországon is felfutóban van egyes, jellemzően magyar gyártású darabok gyűjtése

- számolt be a Pénzcentrumnak ifj. Gubányi István, a Regiment játéküzlet társtulajdonosa. A régi játék kereskedő és gyűjtő azt is elmondta lapunknak, hogy ennek az okai főleg abban kereshetők, hogy az igazán komoly darabok gyűjtése igencsak nagy anyagi befektetést igényel, amit jobbára csak az úgynevezett öltönyös gyűjtők engedhetnek meg.

Az igazán antik játék, ami már gyűjtői szinten is komolynak számít, azaz jobbára szinte csak 60-70 év körüli tehetősebb gyűjtők foglalkoznak vele, kizárólag az 1945-ös évet megelőzően gyártott áru. Ezek közé tartoznak többek között az óraműves és elektromos lemezjátékok, autók, katonai járművek, massé katonák/figurák és az ólomkatonák is. Fontos, hogy ezek szinte kizárólag német gyártmányú darabok

- hívta fel lapunk figyelmét Gubányi István, akitől azt is megtudtuk, hogy ezekkel az igazi csemegékkel Magyarországon csak elvétve foglalkoznak gyűjtők. Érdemes azonban megemlíteni néhány múlt századi gyártót, akiknek darabjai roppant sokat érnek manapság. Ilyen például a Märklin, a Bing, a Lineol, az Elastolin stb. Ebből az időszakból Magyarországon gyártott játék sajnos elvétve maradt fönn. Az ezt követő 40 év hazai gyártása viszont óriási utánpótlást jelent a mai rajongóknak.

Roli Zoli, Holdrakéta

Aki játékot gyűjt idehaza, az jellemzően 1989-ig készült hazai termékekre utazik. Legtöbben ezekhez a darabokhoz kötődnek ugyanis gyermekkorukból, sokan például a régi játékállományukat akarják bővíteni olyan darabokkal, amikhez anno nem tudtak hozzájutni, vagy egyszerűen csak ennek a kornak a termékeit lengi körül számukra a nosztalgia

- mondta el a lapunknak a játék gyűjtő, aki felhívta a figyelmünket, hogy ezt a bő negyven éves korszakot is két nagy részre lehet bontani a gyártást illetően. Az egyik csoportba azok a játékok tartoznak, melyeket állami vállalatok gyártottak, a másikba pedig a "maszek", kisipari játékkészítők által létrehozott darabok.

Állami vállalatok

A szocialista időkben készült állami játékok, melyek ma is nagy sikernek örvendenek a gyűjtők körében, jellemzően néhány ismert gyárból kerültek ki. Ezek egyike volt a Lemezárugyár (ELZET), aminek égisze alatt olyan darabok futnak még ma is nagyon, mint például a Törpeautó, Roli Zoli, különböző járművek, a Közlekedési játék, Tolató/Rakodó vonat, Holdrakéta, Űr/Holdautó, vagy jelen pillanatban az egyik legnépszerűbb gyűjtői magyar préda, a Rába kamion. Ez utóbbiak állapottól függően 15-60 ezer forintot is érhetnek, míg egy holdjárgány 20-25 ezret kóstálhat, a ritkább verziók darabjaiért viszont, akár ennek a többszörösét is elkérhetik.

Az ELZET mellett híresek itthon a PV, azaz Pénzverde "Előre", "Pannónia" illetve "Helikon" villanyvasútjai is, melyek közül a helikonosok a legritkábbak, így ezek ára akár 300 000 forinttól is indulhat, míg a Pannóniák 200 000 forint között mozognak.

A Budapesti Játékgyár (BPJ) bár egy rövid ideig regnáló cég volt, játékai közül nagyon kevés maradt meg, így most igazán drága daraboknak minősülnek. Egy Csepel mentőautó például simán a 100 ezer forint fölötti kategóriába tartozik.

A Debreceni Műanyag feldolgozó és Gombkészítő Ktsz. (DMSZ) játékait is érdemes megemlíteni ebben a felsorolásban, hiszen a vállalat - ami leginkább járműveket gyártott - termékei nagy népszerűségnek örvendek manapság. Úgy mint például a Csepel Bulldog teherautó, Ikarus 55 (faros) autóbusz, néhány személyautó, és a guruló állatok. Ezek közül a kevésbé favorizáltak 3-10 ezer forintok, míg a ritkábbak akár 10-80 ezer forintot is érhetnek.

Kisiparosok

A "maszek" játékkészítők közül hármat érdemes megemlíteni Gubányi István szerint: Polefkó, Havas és Schenk. Mindhármukban közös például, hogy az általuk készített játékok 99,9 százalékban nyugati játékok lekoppintása, átgondolása, és a könnyebb gyártás érdekében való leegyszerűsítése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Havas játékok egyébként túlnyomó részt járművek voltak, míg Schenk Károly a híres Playmobil játékfigurák utánzatait gyártotta. Utóbbiakért 500-3000 forintot adnak a gyűjtők, de egy ritkább kiegészítővel ellátott darab több tízezres tétel is lehet.

Legális hamisítás

Mint az fenti sorokból kiderül, az utánzatok itt tényleges, licens nélküli replikákat jelentenek, amik persze nem csak a kisipari gyártásra voltak jellemzőek, hanem az állami gyárakra is. Gubányi István szerint ugyanis az összes 60-as, 70-es, 80-as években gyártott magyar játéknak valamilyen formában megtalálta már a mintadarabját valamelyik nyugati márka égisze alatt. Csakhogy elmondása szerint, a vasfüggönyön túlra nem értek el a nyugati cégek ügyvédei, úgyhogy nem tudtak mit kezdeni ezzel.

A probléma persze az volt, hogy a költséghatékonyság és könnyebb gyártás okán, sajnos ezek a darabok jóval rosszabb minőségűek voltak, mint a nyugati "mintadarabok", ráadásul nagyon kevés magyar játék volt egyedi, hazailag fejlesztett. Összevetésképpen az egykori keleti blokk országaival, a legkidolgozottabb és legszebb játékokat a kelet-német, illetve az egykori csehszlovákok gyártották, és ennek pont az volt az egyik fő oka, hogy ők nem a nyugati játékok utánozták, hanem saját tervek alapján készítették és fejlesztették termékpalettáikat.

Ezekre mindenképp figyelj

A régi, antik játékok értéke sok összetevő függvénye, azonban van néhány különösen fontos ezek között - hívta fel a figyelmet Gubányi István. Az egyike ezeknek, hogy újrafesteni semmilyen esetben sem szabad, semmilyen játékot.

Egy kopott darab, mindig sokkal többet ér, mint egy bármilyen újrafestett.

Ráadásul egy hozzáértő úgyis látni fogja a különbséget, szóval semmi esetre se próbálkozzon ezzel senki. Egy másik nagyon fontos dolog, hogy sokkal többet ér úgy egy játék, hogyha annak megvan az eredeti csomagolása.

Az eredeti csomag megléte rendkívüli módón értéknövelő, hisz 10 gyerekből 12 azonnal széttépi a csomagolást, mihelyst a keze ügyébe kerül az adott játék. Mondanom sem kell a Szent Grál ebben a szakmában az olyan játék, ami teljesen bontatlan és soha nem játszottak vele. Ne de ezek nagyon ritkák

- mondja Gubányi István. Mindezek felül természetesen fontos a játékok állapota is, valamint az is, hogy az adott darabból mennyit gyártottak anno, továbbá az is, hogy milyen színváltozatokban vagy milyen más egyéb extrákkal kerültek eladásra egyes darabok. A LEGO-ból például az új darabok is megrendítően drágák tudnak lenni, viszont a gyűjtők szinte kizárólag csak a 80-as évek darabjait gyűjtik. Ezeknél a termékeknél is különösen fontos például a játék doboza, a leírása és a hiánytalan készlet megléte.

Mindent figyelembe véve, megéri tehát áttúrni a régi kacatoknak bélyegzett dobozokat, vagy felmenni a padlásra kicsit körülnézni, hiszen könnyen meglehet, hogy kincseket rejtenek a porfedte dobozok.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem