17 °C Budapest

Fullos ebéd percek alatt? Mutatunk 4+1 pénztárcabarát megoldást

2018. március 20. 05:30

Vannak olyan napok, amikor az előttünk tornyosuló teendők mellett az ebéd is inkább tehernek tűnik, mint jól eső lazításnak. Amikor már nem jut semmi energia az étel kiválasztására és beszerzésére, jól jön valami gyors és egyszerű megoldás. A legtöbben ilyenkor az előre csomagolt szendvicsek után nyúlnak, pedig jóval tartalmasabb - és egészségesebb - lehetőségek is vannak. Összeszedtünk néhány ötletet azokra a napokra, amikor legfeljebb néhány perc jut az evésre - előkészületekkel együtt.

Bármennyire fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, mindenkivel előfordul, hogy időhiány miatt muszáj a lehető legegyszerűbben megoldania az ebédet. Szerencsére egyre több az olyan megoldás, amely csak néhány perc előkészületet igényel, azonban mivel a nap legfontosabb étkezéséről van szó, nem mindegy, hogy ezek közül mit választunk. Ahelyett, hogy gyorsan bekapnánk egy pogácsát vagy egy pizzaszeletet, nézzünk szét inkább a diszkontláncok polcain, ahol egyre több olyan készételt találunk, amelyek tartalmas ebédként tudnak szolgálni, ráadásul a pénztárcát is kímélik.

Kevés idő jut az evésre

A Profession.hu tavaly átfogó felmérést végzett a magyarok munkahelyi étkezési szokásairól, miután a 3 évvel korábbi eredmények szomorú képet festettek:

a 2014-es felmérés azt mutatta, hogy a hazai munkavállalók közel fele (40%) az íróasztal előtt ülve ebédel. Az új eredmények szerint történt némi javulás, mert ma már csak minden ötödik ember eszik a számítógép előtt ülve.

A dolgozók 84%-a eszik délben a munkahelyén, és a válaszadók majdnem kétharmada otthonról vitt ételt fogyaszt. A korábbiakhoz képest némileg emelkedett (6-ról 10%-ra nőtt), de még mindig igen alacsony azok aránya, akik vendéglátóhelyen ebédelnek, vagy ételfutártól rendelnek (9%) - ezek inkább a magasabb végzettségűekre és a fővárosban élőkre jellemzőek.

Az ebéd elhanyagolása nemcsak az egészségre káros, hanem a hatékonyságot és a kreativitást is visszafogja, ezért szakértők szerint többek között a vezetők feladata lenne, hogy a rövid ebédszünetek kultúráját - akár példamutatással - megpróbálják kiiktatni.

Ha pedig néha meg is próbáljuk néhány perc alatt letudni az ebédet, érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyek biztosítják az energiát a délutáni munkához, és hasznos tápanyagokhoz juttatják a szervezetünket.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy melyik gyorsételekre igazak ezek az állítások, de ne a klasszikus példákra gondoljunk, hanem mondjuk készételekre, amelyek között főételeket és előre csomagolt salátamixeket is találunk. Nem beszélve arról, hogy az instantételek között is egyre több az adalékanyag- és tartósítószer-mentes alternatíva.

1) Készételek

Az Egyesült Királyságban már évtizedek óta óriási a kereslet a pillanatok alatt elkészíthető ételek iránt: a britek havonta legalább 12 alkalommal választanak ilyen típusú ételt. Főleg a rohanó életvitelt folytató városiak és a feltehetően családdal még nem rendelkező 25-34 évesek körében népszerűek a készételek, amelyek Magyarországon most kezdenek igazán berobbanni. Az elmúlt években látványosan növekszik a kínálat, és bár a minőség változó, vannak olyan termékek, amelyek magas tápértékkel rendelkeznek és adalékanyagmentes összetevőkből készülnek. Ebbe a körbe tartozik a Lidl kínálatában elérhető Chef Select termékcsalád, amely idén Év Terméke díjas lett, vagyis a magyar fogyasztók különösen kedvelik. A kínálatban szerepelnek olyan magyaros fogások, mint a csirkepaprikás orsótésztával vagy a székelykáposzta csirkehússal, illetve nemzetközi ételek, mint a bolognai penne és a chilis mexikói csirke. Ez takarékos megoldás is, hiszen csak 649 forintba kerül egy adag.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2) Zacskós saláták

Salátákat is több helyen lehet készen venni vagy rendelni, azonban ha már a lehető legegészségesebb alternatíva mellett döntünk, akkor - ár, íz és összetétel szempontjából is - jobb saját kezűleg összeállítani. Már szinte mindegyik áruházlánc polcain megtaláljuk a különféle előrecsomagolt salátakeverekéket, több féle összetételben és méretben, ezek függvényében 300-500 forint közötti áron. Ha fel szeretnénk dobni a salátát, akkor jól jöhet még egy kis görög joghurt vagy túró, teljes kiőrlésű kekszek, vagy humusz is, amiket fél percünkbe sem telik a tálba önteni. Alacsony energiatartalmuk és magas telítő értékűk miatt a saláta keverékek a legegészségesebb, gyors irodai ebédek közé tartoznak.

3) Konzerv-egytálételek

A babkonzerv igazi klasszikusnak számít, de ennél már jóval nagyobb a választék. A konzervételek gyors és praktikus megoldást jelentenek a konyhában, hiszen már szinte minden étel és alapanyag kapható konzervdobozos formában. Ezek legnagyobb előnye egyértelműen az eltarthatóság, hiszen a legtöbb ilyen étel akár évekig is biztonságosan tárolható, illetve a kedvező ár is ezek mellett szól. Az egytálételek közül elérhető már például rizses lecsó házikolbásszal, rakott kelkáposzta, marhapörkölt és sajtos makaróni is. Ezek többnyire kisebb (350-400 gramm) és nagyobb (800 gramm) kiszerelésben is kaphatók, az ár pedig mérettől függően 400-700 forint között mozog. Persze érdemes a lehetőségekhez mérten friss ételeket fogyasztani, de ha gyors megoldásra van szükség, bátran vásároljunk jó minőségű konzerveket.

4) Bögrés levesek

A bögrés levesek legnagyobb előnye, hogy tényleg csak egy bögrére van szükség az elkészítésükhöz, és nem kell lábossal kínlódni, mint a klasszikus instantfogásoknál. A bögrén kívül csak 2 deciliter forró vízre és egy kanálra van szükség. Bögrés levesekből az eddig említett megoldásokhoz képest szűkebb a kínálat még - a nagyobb boltokban is, hiszen csak néhány gyártó van, ők azonban több különböző ízesítéssel dolgoznak. Például a hagyományos magyar ízek kedvelői bögrés tyúkhúslevest, bablevest vagy gulyáslevest is fogyaszthatnak, de a modernebb krémlevesek kategóriájából is lehet válogatni. Szintén jó hír, hogy ezek egy része sem tartósítószert, sem színezőanyagokat nem tartalmaz.

+ 1) Instant zabkása

Ez inkább desszertnek vagy reggelinek való, mégis fontos szerepe lehet abban, hogy ha rátör az emberre az irodában az éhség, akkor ne a nasik után nyúljon. Az instant zabkása kevésbé egészséges, mint a házilag készített, mivel sok benne a cukor, de az értékes rostok nem hiányoznak belőle. Könnyen tehetünk azért, hogy a kása még egészségesebb és táplálóbb legyen, csak hozzá kell adni némi friss bogyós gyümölcsöt vagy olajos magot, amelyek egyébként még lassítják is a szénhidrátok felszívódását.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm