11 °C Budapest

Nem vágyok sokra, de egyet akarok: magyar nemzeti startupot!

2017. február 22. 14:01

Manapság az egyik legfontosabb eszközünk az okostelefonunk, hiszen szinte bármit elintézhetünk rajta. De vajon mitől lesz sikeres egy új alkalmazás? A magyar vállalkozók lelkesedése hatalmas, de ez elég ahhoz, hogy mi legyünk a régió FinTech központja?


Az elmúlt 5-10 év azt mutatta meg a magyar és nemzetközi piacokon, hogy a kisebb, az ügyfeleket jobban ismerő és másképpen kezelő cégek okosabb és jobb pénzügyi szolgáltatásokat tudnak nyújtani, mint a bankok. A pénzintézetek hiába próbálnak fejleszteni, nálunk ez sokkal lassabb folyamat.

KATTINTS! 30 éves csontvázakat őrizgetnek a magyar bankok

Valóban Budapest lehet a régió FinTech fővárosa?

A FinTech most nagyon divatos, de az elterjedése nem biztos, hogy olyan gyors lesz, mint azt most látjuk.

A befektetési volumen arányait nézve a legkisebbek vagyunk a régióban

- hívta fel a figyelmet a FinTechRadar konferenciáján Berczeli András, az OTP eBIZ pénzügyi és stratégiai vezetője.

Ellenben vannak olyan területek, ahol jól állunk: például a startupok száma, a közösségek mérete, de például a Lengyelekhez képest sehol nem vagyunk, a bolgárokhoz viszonyítva pedig jól állunk - reagáltak a szakértők. Magyarország egy kis és elszigetelt piac és ez nem segíti a cégek nemzetközi terjedését, pedig az új megoldások, akkor lehetnek sikeresek, ha azok a nemzetközi piacokon is képesek megjelenni.

Pereczes János az MKB Bank képviseletében azonban arra hívta fel figyelmet, hogy nagyon sok a lappangó ötlet lehet hazánkban, ami még nem jött felszínre. Az általuk indított FinTech versenyre is például 58-an jelentkeztek. Ráadásul a pénzügyi innovációban Magyarország az élen jár.

Nem vagyunk lemaradva, sokkal innovatívabbak vagyunk, mint a nagy átlag

- tette hozzá Lévai Gábor, a a Metapay ügyvezetője.

Az okostelefonok már szinte mindenre képesek

Az első hívást mobiltelefonról 1973-ban indították, az első SMS-t pedig 1993-ban küldték, ezzel pedig megszülettet az első eszköz, amivel digitális tartalmat lehetett adni/venni. Napjainkban pedig már az egyik legfontosabb eszközünké vált a telefonunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem véletlen, hogy egyre több pénzügyeinkkel kapcsolatos alkalmazás jelenik meg okostelefonokra. A konferencián pozitív példaként említették az OTP Simple és SimlpePay alkalmazását, amely bankfüggetlenül van jelen piacon, vagyis bármelyik pénzintézet ügyfelei tudják használni.

Nem a bankon belül indultunk el, hanem egy kisebb, különálló és gyors reagálású céget alapítottunk, elkülönítve a banki szolgáltatásoktól. Ez egy jó döntésnek bizonyult, a nálunk regisztrált kártyák aránya hozzák a piaci átlagot, sokan használják az alkalmazást olyanok is, akik nem az OTP ügyfelei

- mondta el Nyéki Zsolt, az OTP Mobil ügyvezető helyettese.

Nyéki Zsolt a sikereik titkát az alábbi 4 összetevőben látja:

  • Releváns szolgáltatások
  • Innovatív technológiák használata
  • Kereskedői hálózat kialakítása
  • Ügyfélbázis kiépítése

Később Horváth Attila, a Big Fish informatikai tervező és cég fizetési rendszerekkel foglalkozó vezetője előadásában kitért arra is, mi lehet az oka annak, hogy hazánkban még nem terjedt el igazán a mobiltárca.

Az emberek nem fognak mobilszolgáltatót, bankot váltani, de még az is véleményes, hogy SIM kártyát hajlandóak-e cserélni a mobilfizetésért cserébe

- emelte ki Horváth Attila.

Utalva ezzel arra, hogy hiába próbálkozott már több cég is Magyarországon a mobiltárca elindításával, de azoknak a használata számos feltételhez volt kötve. Még nem alakult ki egy egységes rendszer, amit mindenki és egyszerűen és kényelmesen használhat.

KATTINTS! Súlyos rés a mobilbanki appokban? Reagáltak a pénzintézetek

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem