18 °C Budapest

Ennyiért gályáznak a napszámosok a magyar gyümölcsösökben

2018. július 20. 05:32

Egyre komolyabb problémát okoz a zöldség-gyümölcs ágazatban a munkaerőhiány. Igaz, a probléma nem új keletű, van, ahol már 5-6 éve küszködnek azzal a zöldség- és gyümölcstermesztők, hogy legyen elég ember, aki leszedi a termést. A napszámosok pedig egészen elképesztő összegeket kérnek, beszéltünk olyan termelővel, aki azt mondta, lassan leszámol a gyümölcstermesztéssel, mert annyira nem éri meg: örülni fog, ha idén nullára jön ki a szezon végén és nem ráfizetés lesz a vége.

Idén is komoly gondot okoz a munkaerőhiány a gyümölcstermesztőknek: hiába emelkedtek az elmúlt években az alkalmi munkabérek Magyarországon, alig találni embert. A gazdálkodók pedig akkor sem nyugodhatnak meg, ha megvan a szükséges számú napszámos, dr. Szabó Viktor, a Bold Agro Kft. ügyvezető igazgatója szerint a megtartásuk az, ami nehéz. A Pénzcentrumnak elmondta, szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy ne morzsolódjanak le a munkások. A cég jelenleg 90 hektáron termeszt almát és 85 hektáron meggyet Hajdú-Bihar megyében.

Az új közmunkaprogram 2011-es bevezetése mérte ránk az első csapást, hiszen a közmunkaprogram elszívta az idénymunkásokat. A második csapás a munkavállalók külföldi kivándorlása"

- mondta a Pénzcentrumnak dr. Szabó Viktor. Az almát augusztus 1-jétől október végéig fogják szüretelni, és a legoptimálisabb esetben naponta 150 emberre lenne szükség a földjeiken.

Nagyjából 120-150 ember között szokott lenni a létszám, de valójában mindig reggel derül ki, hányan is jönnek, előre semmivel sem lehet kalkulálni

- jegyezte meg.

Arra a kérdésre, ők hogyan és hol keresnek embert, azt mondta, 10 évvel ezelőtt még a Derecskéhez közeli, környező településekről összejött a munkaerő, addig az utóbbi néhány évben már 50 kilométeres körzetben keresik a munkásokat és az sem ritka, hogy külföldi munkaerőt alkalmaznak.

Hirdetjük is, de szájhagyomány útján jönnek az emberek. Én azt gondolom, nem is az emberek megtalálása a nehéz, hanem a megtartásuk

 - mondta. A Bold Agro Kft. az utóbbi években arra helyezi a hangsúlyt, hogy minél kedvezőbb munkakörülményeket tudjon biztosítani a munkásoknak. Hogy ez mit is jelent? Különböző védőeszközöket biztosítanak, aki igényli, annak adnak szedőkesztyűt, megfelelő pihenőidőt biztosítanak, ha esik, adnak esőkabátot, ha hűvös van, akkor pedig forró itallal kedveskednek a napszámosoknak.

Éves szinten 300-400 ember fordul meg nálunk

 - mondta, a munkások 80-90 százaléka magyar, 10 százaléka külföldi, leginkább román állampolgár.

Sokáig a munkaerő jött ide, de most már nekünk kell értük menni

 - mondta, ugyanis a külföldi vendégmunkásokat napi szinten utaztatják buszokkal.

Sokan jelezték, hogy szeretnék, ha szállást is biztosítanánk, de egyelőre erre nincs lehetőség, így marad az, hogy vagy busszal hozzuk-visszük őket, vagy kifizetjük az úti költségüket

 - magyarázta. Az embereket egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatják.

Van fix órabér és teljesítménybér is. Mikor az alma a hűtőházba érkezik, átnézzük, és az alapján minősítjük a szedést. Nem a mennyiség, a minőség a lényeg, vagyis hogy a termék szedés közben ne sérüljön

- magyarázta dr. Szabó Viktor.

Minimálisan 5 400 forint a megkereshető napibér ami a jó szedők esetében meghaladja a 10 000 forintot.

Az idei terméssel kapcsolatban dr. Szabó Viktor elmondta, kiváló lesz a termés, nem csak náluk, de egész Magyarországon és Európában is. Vagyis verseny lesz, így alacsonyabb felvásárlói árakra lehet számítani, mint tavaly.

Amiatt nem aggódom, lesz-e, aki leszedi a termést, ezt még minden évben megoldottuk, most sem lesz máshogy. Amiatt sem aggódom, hogy lesz-e helye, lesz-e, aki felvásárolja. A nyomott árak miatt aggódom

- jegyezte meg, hozzátéve, egészen biztos, hogy a tavalyi árnál alacsonyabb lesz az alma felvásárlói ára és a fogyasztók is olcsóbban jutnak majd a gyümölcshöz az üzletekben, mint tavaly.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem ritka a 2000-es órabér

Egy Bács-Kiskun megyei termelő, Tamás, akinek kérésére nevét kérésére megváltoztattuk, elmondta, örülni fog, ha idén nullára tud kijönni.

Úgy döntöttünk idén, hagyjuk is az egészet, mert azért, hogy mi itt megdögöljünk, nem érdemes ezt csinálni

- mondta elkeseredetten. A legnagyobb gondot számukra is a munkaerőhiány okozza.

2000 forintot kérnek óránként, ezt meg ki tudja megfizetni? De muszáj, ha nem akarjuk, hogy a termés ott rohadjon a földeken

- mondta.

Ha eljön ide valaki, és nem kapja meg naponta a 16-18, vagy akár 20 ezer forintot, be sem áll dolgozni

 - panaszolta. Naponta egyébként 10-12 emberre van szükségük, a napszámosok közül sokan Romániából mennek.

Ők is elkérik ám a 2000-es órabért, hiszen tudják, hogy tőlünk nyugatabbra, Németországban vagy Spanyolországban a mezőgazdasági idénymunkásnak kifizetik ezt a pénzt

 - mondta. Megjegyezte, korszerűsítésre, fejlesztésre, beruházásra nem is marad pénzük. Tamás egyébként nyugdíjas, de annak összegéből nem tudna megélni, így a család 40 hektáron termeszt körtét, kajszibarackot, őszibarackot, cseresznyét, meggyet és birsalmát.

A munkások egyre megbízhatatlanabbak: egyik nap jönnek, másik nap nem. Idegileg és anyagilag is tönkremegyünk, ezért nem csináljuk már

- mondta, hozzátéve: míg a napszámosok napi 10 órában dolgoznak, addig ő inkább 12-14 órát tölt a földeken. Amiatt viszont nem aggódik, hogy a termés a nyakán marad: van egy megbízható felvásárlója, és azt nem hagyja, hogy a termés a földeken rohadjon meg. Inkább fizet a munkásoknak.

Idén még van ember, de mi lesz jövőre?

Itt nincs lojalitás, attól, hogy valaki az elmúlt 2-3 évben nálunk dolgozott és télen is biztosítottunk számára munkát, semmit sem jelent. Ha valaki 50 forinttal magasabb órabért kínál, a napszámos nem fog gondolkozni, lép

- mondta a Pénzcentrumnak Szász Gábor, akinek családja a Tolna megyei Závodon gazdálkodik. Hozzáteszi, azért persze akad kivétel, náluk van olyan, akivel évek óta együtt dolgoznak, és rájuk tudnak is alapozni egész évben. 10 hektáron termesztenek kajszibarackor, 2,5 hektáron almát, ugyanennyi területen szilvát és 1 hektáron őszibarackot.

Tavaly innen, és a környező településekről jöttek hozzánk dolgozni az emberek, nagyjából 600 forintos órabérért. Idén sincs gond, de attól tartok, jövőre már problémásabb lesz napszámosokat találni, mivel a környéken nagyon sokan foglalkoznak gyümölcstermesztéssel. Ráadásul így, hogy hatalmas a munkaerőhiány, nem csak a közmunkaprogram, de például az építőipar is felszívja az embereket. Sokan mennek külföldre is, hiszen csábítóak az óradíjak, egy mezőgazdasági idénymunkásnak akér 6-7 eurót is fizetnek. Ennyit mi például biztos nem tudnánk adni a napszámosoknak

- mondta. Idén viszont eddig nem is nagyon volt dolguk a gyümölcsszedéssel, mert a kajszibarack elfagyott. Most kezdik majd az alma és az őszibarack szüretjét. A náluk dolgozó napszámosok idén 650 forintos órabért kapnak. Szász Gábor is úgy fogalmazott, a szűk térségbeli túltermelés a leírt tendenciát nagyon erősíti és a belföldi piacra szánt gyümölcs árát erősen lenyomja. És mivel alacsonyak a felvásárlási árak és drága a munkaerő, talán nullszaldós lesz idén a költségvetésük.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm