14 °C Budapest

Rezsigyilkos termékekkel húzzák le a magyar családokat: itt a friss feketelista

2018. március 19. 11:04

A megnövekedett kereslet miatt megjelentek a hazai napelemes piacon az ügyeskedők. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség friss feketelistája közel 50 megbízhatatlan piaci szereplő számlál. Ne riasszanak el viszont senkit a trükköző vállalkozók, egy tisztességesen elvégzett napelemes beruházás ugyanis még hitelből is megérheti.

Összhangban a makrogazdasági folyamatokkal, na meg a napenergia hasznosításával kapcsolatos kormányzati irányváltással, igencsak berobbant Magyarországon a napelemes piac. Olyan nagy az érdeklődés a napelemes rendszerekre, hogy az egyik legnagyobb piaci szereplő nemrég, a kötbérek elkerülése végett, 90 napról 150 napra (télen 180 napra) tolta ki a teljesítési időt. Hiába hosszúak ugyanakkor a legtöbb cégnél a várólisták, hiába tolódtak ki a teljesítési idők, továbbra is rendkívül fontos, hogy megbízható vállalkozót válasszunk. A Pénzcentrum iparági információi szerint ugyanis,

a megnövekedett kereslet miatt egyértelműen megjelentek a piacon az ügyeskedők is.

Nem véletlen, hogy a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) feketelistán gyűjti a megbízhatatlan piaci szereplőket. A nemrég frissített összesítésen közel félszáz céget és magánszemélyt neveznek meg. A felsorolásban akad hazai és külföldi székhellyel rendelkező vállalkozás, illetve magyar és külföldi cégvezető/képviselő, és egyéni vállalkozó is. A néhol hivatkozott magyarázat szerint van olyan vállalkozás, amely azért került fel a listára, mert megkárosította a szövetséget, vagy például nem fizette ki a béreket, illetve az alvállalkozókat. De van olyan cég is, amely ellen büntető feljelentés született csalás miatt.

Akár hitelből is megérheti

Ne riasszanak el viszont senkit a trükköző vállalkozók, egy tisztességesen elvégzett napelemes beruházás ugyanis még hitelből is megérheti. Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, ma általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 1,5-2 millió forint között mozog. Ez jó alap ahhoz, hogy kiszámítsuk, mennyi idő alatt térülhet meg egy napelemes beruházás.

A példa kedvéért, ha az energetikai számítás alapján 150 ezer forint az éves villányszámlád, akkor 1,5 milliós beruházási összeggel 10 év a megtérülési idő. Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, illetve a szabályozási környezet átalakulása, valamint a technológia fejlődése (a piaci versenyről már nem is beszélve) miatt tovább csökken a napelemek ára, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges egy-egy beruházás.

A fenti gondolatmenetet követve viszont nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a megtérülési időszakot követően a napelemes rendszer egyenesen pénzt termel majd a háztartásnak. Tehát hosszabb távon akár hitel felvétele mellett is jó döntésnek bizonyulhat a beruházás, hiszen a megspórolt rezsitételek hoszabb távon refinanszírozzák a hitelt. Előre szólunk, a jelenlegi kamatkörnyezetben ez még inkább valós alternatíva lehet, de azért nézzünk néhány konkrét példát.

Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért tudunk most pénzhez jutni, a Pénzcentrum kalkulátorához fordultunk. A beállításoknál elsőre 750 ezer forintos hitelösszeget (hasonló mértékű önerővel ez az összeg már elég lehet egy családi házas rendszerre), és 48 hónapos futamidőt adtunk meg - ezen kívül egyetlen extra opciót sem aktiváltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor (hiszen a rezsiköltséggel történő összehasonlítás miatt ezúttal ez a mérvadó) alapján az egyik legolcsóbb korszerűsítésre szánt konstrukciót a Sberbank nyújtja, náluk 19 312 forintra jön ki a havi törlesztő. De nem sokkal marad el ettől a CIB Bank, a Cetelem, a K&H Bank, az ERSTE Bank, valamint az MKB Bank konstrukciója sem.

Kíváncsiságból elvégeztük a kalkulációt 1,5 millió forintos hitelösszeggel is, a beállításoknál azonban 6 éves futamidőt adtunk meg, és bepipáltuk a "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem" és a "Jövedelemem a kiválasztott bankba utalnám" opciót. Ezzel a metódussal az egyik legjobb ajánlat, havi 25 828 forintos törlesztővel a Sberbanké (THM 7,66%), de nem marad el ettől sokkal a K&H Bank, illetve a CIB Bank konstrukciója sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért KERESD FEL KALKULÁTORAINKAT!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem