13 °C Budapest

Halálos veszélyt hoz Magyarországon a tavasz: így védekezz ellene

2018. március 23. 14:45

Lassan magunk mögött hagyjuk a zord időjárást és tényleg beköszönt a tavasz. Ezzel kapcsolatban viszont gyakran nem gondolunk arra, hogy számtalan veszélynek tesszük ki magunkat, amikor élvezzük a napsütést, kimegyünk a természetbe, esetleg gombát vagy medvehagymát szedünk. Mutatjuk, hogy kerülheted el a bajt.

Tavasszal jobbra fordul az időjárás, melegebben süt a nap és a természet is megújul. Bár a szabadban töltött időnek bizonyítottan sok egészségügyi előnye van, többek között oldja a depressziót, a testmozgással pedig csökkenthetjük a korai elhalálozás kockázatát, mégis van néhány dolog, amelyekre érdemes odafigyelni mostantól, egészen őszig.

Leégés, napszúrás

Könnyű nem észre venni, hogy tavasszal egyre erősebben süt a nap, így meglepően könnyen leéghetünk vagy napszúrást kaphatunk. A napszúrás ellen érdemes baseball-sapkát hordani, az érzékeny bőrűek pedig már most elkezdhetik kenni magukat napvédő krémmel. A leégés ráadásul nemcsak égő fájdalommal és később hámlással jár, de hozzájárulhat később a bőrrák kialakulásához is, amely pedig halált is okozhat.

Medvehagyma helyett gyöngyvirágot eszel

Tavasszal jön el a medvehagymaszezon, a növényt pedig íze miatt sokan gyűjtik előszeretettel. Kívülről ugyanakkor rendkívül egyszerű összekeverni a gyöngyvirággal, ami pedig mérgező. 

A gyöngyvirágban található méreg a vérkeringésre és szívműködésre hat - már 2-3 levél elég ahhoz, hogy súlyos szívműködés zavar lépjen fel. Hatására lassú pulzus, hasi fájdalmak, hasmenés lép fel

- írta korábban az NLCafe. A lap cikkében arra is figyelmeztet, hogyha gyöngyvirágot fogtunk meg, mossunk kezet, ha pedig már ettünk belőle, akkor forduljunk azonnal orvoshoz.

Szedésnél a legegyszerűbben úgy lehet megkülönböztetni a gyöngyvirágtól, hogy a medvehagyma virága kicsi, fehér és csillag alakú, a szár csúcsán fejlődik. Ezzel szemben a gyöngyvirág virágja harang alakú.

Ha már utcai árusnál találkozunk a medvehagymával, a legkönnyebben úgy lehet megbizonyosodni arról, hogy nem gyöngyvirágról van szó, hogy a medvehagyma levele fokhagymaszagú, a gyöngyvirágénak pedig nincs szaga.

Kullancs

Tavasszal kezdenek tobzódni a természetben a kullancsok, amelyek a népi hiedelemmel ellentétben nem a fáról esnek a fejünkre, hanem az alnövényzetből másznak fel ránk. A kullancsok pedig elég veszélyesek, Lyme-kórt, valamint agyvelő- és agyhártyagyulladást is terjesztenek. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Teljes védekezés nem létezik ellenük, ha természetbe megyünk, hordjunk zárt cipőt és zártabb, de szellőző ruházatot. Fontos, hogy minden séta után nézzük át a teljes testünket, hogy nincs-e bennünk kullancs.
Amennyiben találunk magunkban egy parazitát, akkor a szakemberek szerint a legjobb, ha egy gyógyszertári csipesszel úgy vesszük ki, hogy a testét még véletlenül sem nyomjuk össze, ezzel ugyanis beleeresztheti a kórokozókat a testünkbe. 

Ehhez olyan csipeszre van szükség, amivel közvetlenül a bőrünknél tudjuk megragadni a kullancsot.

A kullancs által okozott agyhártya- és agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, ami vényköteles, és jellemzően 10 ezer forintba kerül, de a védettséghez 3 oltás szükséges, amelyeket egy évre elosztva kell megkapni. Ennek értelmében az oltás nem jelent azonnali védettséget, a teljes immunizáció pedig 30 ezer forintba kerül.

Gombamérgezés

Sokan kelnek útra a természetbe gombászni tavasszal, a Pénzcentrum egy amatőr gombász forrása szerint az egyik legnépszerűbb koratavaszi gomba a cseh kucsmagomba, azonban már ilyenkor is vannak a természetben olyan fajok, melyektől mérgezést lehet kapni. Ennek megfelelően fontos szabály, hogy csak olyan gombát szedjünk fel, amelyet biztosan be tudtunk azonosítani, a különféle gombákat külön gyűjtsük és a biztonság kedvéért a szedett gombákat mutassuk meg egy gombaellenőrnek a piacon.

Gyermeket kocsiban hagyni

Sajnos minden évben több gyermek is meghal, mert szülei bent hagyják vagy bent felejtik őket egy autóban, ami a tűző napon áll. Egy napon hagyott autó már tavasszal is rendesen felmelegedhet, így halálos veszélynek tesszük ki a kisgyermekünket, ha az autóban hagyjuk mondjuk aludni, amíg mi bevásárolunk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem