9 °C Budapest

Így spórol a hétköznapokban a harmincas magyar nyugdíjguru

2017. július 26. 14:03

Takács Szabolcs is meglepődött azon, havonta milyen sokat spórol pusztán azáltal, hogy nincs fix munkahelye. Egy kis odafigyeléssel tízezreket takaríthatunk meg, elárulja, mi az, amire ő például sokat költött, amíg még dolgozott. Tavaly április óta él "nyugdíjasként",  tapasztalatairól a "30as nyugdíjas" címen futó blogján, illetve a Pénzcentrumon számol be hétről hétre.

Takács Szabolcs még nincs 40, de már "nyugdíjasként" tengeti mindennapjait. Ez a valóságban annyit tesz, hogy tavaly gondolt egyet, felmondott a munkahelyén, és habár most is dolgozik, de korántsem napi 8 órát és csak olyan munkát vállal el, amiben örömét leli.

Ahhoz, hogy ezt megtehesse, korábban összegyűjtötte az éves minimális megélhetési költségeinek 30 szorosát, részvényekbe fektette azt, és minden évben az induló pénzmennyiség 4 százalékát veszi ki, abból fedezi kiadásait. Nagyon odafigyel minden költségére, kiadási naplót vezet, igyekszik leszorítani a megélhetési költségeit, hogy minél több pénzt tudjon félretenni.

Nem mindig figyelt azonban erre. Korábban jó állása volt, átlagon felüli fizetéssel.

(...) minél többet kerestem az "aktív éveim" alatt, érezhetően nőtt és nőtt a kísértés, hogy luxusra költsek

- írja Facebook-oldalán.

Miután viszont tavaly felmondott, érdekes változást tapasztalt.

Egy éve nincs fix munkahelyem és amióta ez tart, hihetetlen mértékben csökkentek a megélhetési költségeim. Nem is sejtettem, hogy mennyi mindenre költök csak amiatt, hogy van egy munkahelyem

- írja. Hogy pontosan milyen kiadásai csökkentek? Korábban olyan sokat dolgozott, hogy nem nagyon volt ideje például főzni. Mindig valamilyen étteremben ebédelt, vacsorázott, ami havi szinten több tízezer forintos kiadást jelentett.

Rengeteget spórol a közlekedésen is. Korábban autóval járt, mindig rohant, ez volt számára a legpraktikusabb megoldás. Most biciklizik - van rá ideje, nem siet sehová. "Nincsenek értelmetlenebbnél értelmetlenebb megbeszélések a város különböző pontjain, ahonnan kinéznek, ha gyöngyöző homlokkal, feltűrt farmerszárral bringázva érkezem" - jegyzi meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábban szintén a kötött munkaidő, állandó stressz és sok munka miatt nem maradt ideje az otthoni dolgokra. Ha valami elromlott, szakembert hívott, aki jelentős összegért orvosolta a problémát. Most első körben megpróbálja ő megszerelni, ami tönkrement. A ruhákra is jóval kevesebbet költ, nem kell elegáns, divatos darabokat beszereznie, attól tartva, hogy kinézik a munkahelyén vagy egy megbeszélésen. "A legtöbb munkahelyen van valamiféle kimondott vagy kimondatlan elvárás azzal kapcsolatban, hogy hogyan öltözz. Ezeket pedig sokszor nem kevés pénzbe kerül teljesíteni" - írja.

S míg korábban drága külföldi nyaralásokban kereste a kikapcsolódást, most ugyanazt az élményt nyújtja neki egy túra valamelyik közeli erdőben. Most, hogy megszabadult az állandó stressztől, nem is próbálja kompenzálni azt.

Amióta felmondott, szórakozásra is sokkal kevesebbet költ. E mellett több ideje van a pénzügyeivel foglalkozni, és így szintén sokat tud spórolni. Hogy mire gondol? A megfelelő bankszámla kiválasztására, a televízió/internet/mobil előfizetés megválasztására, sőt, a megfelelő biztosítás megtalálásával is lefaraghatunk 1-2 ezret a havi kiadásainkból. Ezekhez viszont idő kell, csakhogy épp ez az, amiben a 8-10 órában dolgozó emberek szűkölködnek.

Szintén több ezer forint marad a számláján annak köszönhetően, hogy odafigyel, hol, milyen akciók vannak. Ebben egyébként a Pénzcentrum is segíthet, hiszen hétről hétre beszámolunk róla, a különböző áruházakban épp milyen kedvezményekkel várják a vásárlókat.

Szabolcs tapasztalatairól, mindennapjairól mostantól hetente számolunk be a Pénzcentrumon. Következő cikkünkben elárulja, pontosan hogyan is telik egy napja, mivel foglalkozik a szabadidejében és hogyan keres pénzt "nyugdíjasként".

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem