11 °C Budapest

Meghalt a családfő: mi lesz most a kocsijával, megtakarításaival?

2017. április 25. 13:45

Majdnem kétszer annyian  haltak meg idén januárban, mint amennyien születtek, összesen 14 064-en vesztették életüket. Senki se szeret a halálra gondolni, a magyarok pedig különösen kerülik a témát. Száz ember közül mindössze négynek van végrendelete. Pedig ha ezzel nem rendelkezünk, hosszú és fájdalmas procedúra elé néznek szeretteink halálunk után. De még ha van is érvényes végakarat, bizonyos dolgokat akkor sem úszhatunk meg. Utánajártunk, mi a teendő, ha autót örököltünk.

Idén januárban 14 064 fő halt meg, ami nagymértékű, 19 százalékos emelkedést, számszerűen 2286-tal több halálozást jelentett az egy évvel korábbihoz képest. 2000 óta ez a legmagasabb halálozási szám, beleértve a számottevő mortalitási növekménnyel jellemezhető 2015. januárt is. Ez a tendencia már hónapok óta megfigyelhető, vagyis többen halnak meg Magyarországon, mint az előző év hasonló időszakában.

A halál viszont kínos téma, nem szeretünk róla beszélni, és nem akarunk vele foglalkozni. Ezt támasztja legalábbis alá, hogy egy tavaly őszi felmérés szerint százból mindössze négy embernek van végrendelete Magyarországon. A Pénzcentrum új sorozatában annak járunk utána, mi lesz az ingatlan és ingó vagyontárgyainkkal halálunk után. Az első részben a bankszámla és a lekötött betétek, valamint az adósságok sorsával foglalkoztunk. Most azt néztük meg,  ki használhatja a kocsit, míg tart a hagyatéki eljárás, kell-e fizetni az öröklés után, és mi lesz a kötelező biztosítással.

A magyar háztartások 44 százalékában van autó, a háztartások 39 százaléka egy, 5 százalékuk pedig kettő vagy kettőnél több gépjárművet használ - derült ki tavaly a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által készített kutatásból. Valószínű, hogy azokban a háztartásokban, ahol mindössze egy kocsi van is többen szokták vezetni az autót. De mi történik akkor, ha meghal az, akinek hivatalosan a nevére van íratva a jármű?

Nem elég a gyász, egy haláleset után rengeteg teendő szakad az elhunyt szeretteire. Ez pedig még akkor is így van, ha az elhunyt esetleg végrendeletet is írt és teljesen egyértelmű, ki mit fog örökölni. Bizonyos dolgokat sehogy sem lehet megúszni, a ránk hagyott kocsiról is gondoskodni kell.

Utána jártunk, milyen teendők várnak az új tulajdonosra.

Kié lesz az autó?

Ha nincs végrendelet, hagyatéki eljárás indul és a közjegyző végzéssel határozza meg, kié lesz a kocsi.

Az örökös vagy örökösök tulajdonjoga a tulajdonos halálának időpontjától kerül bejegyzésre a járműnyilvántartásba, de nem azonnal, hanem a hagyatéki eljárás lefolytatását követően

- közölte megkeresésünkre a Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH). A jármű tulajdonjogát egyébként a törzskönyv igazolja. Öröklés esetén a törzskönyv kiadásáig a tulajdonjogot a jogerős hagyatékátadó végzés igazolhatja.  A közlekedési igazgatási eljárás keretében történő átírás során a kérelem mellékleteként csatolni kell a tulajdonjog megszerzését igazoló okiratot, öröklés esetén, a fentiek alapján ez az okirat a teljes hatályú, jogerős hagyatékátadó végzés. Ha ez megvan, jöhet az átírás.

Az új forgalmi engedély kiadásának illetéke 6000 forint, és ki kell fizetni az új törzskönyvet is, ami szintén 6000 forintba kerül.

Mi lesz a kötelező biztosítással?

A kötelező biztosítás személyhez, és nem autóhoz kapcsolódik. Tehát ha a kocsi tulajdonosa meghal, az örökösnek kell gondoskodnia arról, hogy új kötelező felelősségbiztosítást kössön. Míg ez nincs meg, addig sem az átírás nem történhet meg, sem a forgalomban nem lehet részt venni az autóval.

Ajjaj, lejárt a műszaki

Ha a kocsi műszaki érvényessége lejárt, az örökös ezzel kapcsolatban szintén csak a jogerős hagyatékátadó végzés birtokában járhat el a közlekedési igazgatási hatóság előtt.

Megszabadulnék az öreg járgánytól

Ha az örökölt kocsitól inkább megszabadulnánk, akkor is meg kell várni, hogy befejeződjön az akár hónapokig tartó hagyatéki eljárás, ha nem volt érvényes végrendelet. Ha megvan a hagyatéki eljárás, és kimondják, hogy miénk az autó, onnantól azt tehetünk vele, amit csak akarunk.

Fizethetsz, ha örököltél

Nem kell aggódni az illeték miatt, ha az elhunyt egyenes ági rokonunk, vagyis a szülőknek, a gyerekeknek, a férjnek vagy a feleségnek nem kell az örökölt kocsi után illetéket fizetnie. Ez igaz az özvegyekre is.

Ha viszont nem egyenes ágú rokon, hanem esetleg a nem bejegyezett élettárs vagy a legjobb barát örökölné a kocsit, akkor mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.
"Gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének - melyet a gépjármű kora és hajtómotorjának teljesítménye alapján kell meghatározni - kétszerese" - közölte megkeresésünkre a NAV.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kocsi tulajdonjogának megszerzése esetén az illeték mértékét a jármű hajtómotorjának hatósági nyilvántartásban feltüntetett - kilowattban kifejezett - teljesítménye, és a jármű gyártási évétől számított kora alapján az alábbiak szerint határozzák meg:

Hogy ez mit is jelent pontosan, példával illusztrálják:
Egy 5 éves, 1300 cm3-es, 50 kW teljesítményű személygépkocsi ajándékozása vagy öröklése esetén a megajándékozottat, illetve örököst terhelő illeték összege 55 000 forint (a 27 500 forint kétszerese).

Ha a feleség a személygépkocsi vásárlásával egyidejűleg ingyenesen üzembentartói jogot alapít a férje javára a járművön, akkor az illetékkötelezettség a következőképpen alakul:

  • 1. az 5 éves, 1300 cm3-es, 50 kW teljesítményű személygépkocsi megszerzése esetén 27 500 forint illetéket kellene fizetni

  • 2. mivel üzembentartói jog megszerzése is történik, ezért a feleséget a fentiek alapján 20 625 forint illeték terheli, a férjnek pedig az illetékmentesség okán illetéket nem kell fizetnie.

Az üzembentartói jog megszerzése ingyenesen történt, ezért illetékmentesség hiányában - pl. ha az üzembentartó a tulajdonos testvére - az őt egyébként terhelő illetéknek a kétszeresét, azaz 13 750 forintot kellene megfizetni.

Ha valaki pótkocsit örökölt, más a helyzet. Mivel itt nincs hajtómotor, aminek a teljesítményével számolni lehetne, ezért egységes az illeték szabályzása: ha a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege a 2500 kg-ot nem haladja meg 9000 forint, minden más esetben 22 000 forint illetéket kell fizetni, akkor is, ha a pótkocsi idős, rozoga és szinte használhatatlan.

Ki vezetheti az elhunyt kocsiját?

A jármű közúti forgalomban történő részvételének jogszerűségét a forgalmi engedély, mint hatósági engedély igazolja, amelynek tartalmi eleme többek között a tulajdonos/üzembentartó neve és lakcíme. Az ORFK sajtóosztálya a Pénzcentrumnak azt mondta, ha a közúti ellenőrzés során a sofőrnek van érvényes jogosítványa, nála van a forgalmi engedély és a kötelező biztosítással sincs gond, akkor nem számít, ki a tulajdonos, büntetéstől nem kell tartani. 

Ha tehát az örökölt kocsit azonnal használni szeretnénk, nincs mitől tartani, nyugodtan közlekedhetünk vele a hagyatéki eljárás alatt is. Ha nagyon körültekintőek szeretnénk lenni, akkor pedig tegyük a forgalmi mellé az ideiglenes hagyatéki végzést, ezzel - bár nem valószínű, hogy a közúti ellenőrzés során gond lenne - tudjuk bizonyítani a jogos használatot.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm