8 °C Budapest

Megérkezett az új magyar forintérme: mutatjuk, mi benne az extra

2017. április 22. 13:02

Sokan nem tudják, de a Magyar Nemzeti Bank minden évben számos emlékérmét bocsát ki. Ezekkel lehet ugyan fizetni, de nem érdemes. Inkább gyűjtőknek ajánlják, vagy akár befektetésként is jó lehet, sok esetben ugyanis felértékelődnek ezek a pénzek. Éppen a mai napon bocsátják ki a legújabb darabot.


Az emlékpénzek kibocsátása még 1948-ban kezdődött az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megjelent ezüst érmével, de csak később 1968-ban vált rendszeressé a megjelenésük. Az emlékpénzek törvényes fizetőeszköznek minősülnek, de nem feltételen éri meg elpocsékolni őket.

KATTINTS! Ez komoly? Ha van ilyen 200-as nálad, nyertél 20 ezret

Az emlékpénzek az évek alatt ugyanis felértékelődhetnek, akár már a kibocsátásuk pillanatában is többet érhetnek a névértéküknél a gyűjtök körében.

{{EMBED:infogram_477f80d1-f06b-44f0-ade6-f14682b3966d}}

Ma jön a következő

A 2017. évre tervezett emlékérme-kibocsátási program szerint éppen a mai napon bocsátják ki a Bükk Nemzeti Park emlékérmét, a Magyar nemzeti parkok sorozat 4. tagját. Az érméből készül 5 ezer darab, 10 000 forintos névértékű, ezüst változat és 5 ezer darab, 2 000 forintos névértékű is, ami színesfémből készül. Az érméket a Magyar Pénzverő Zrt.-től tudjuk megvásárolni.

Forrás: MNB

Azt, hogy később ezek az emlékérmék mennyit érnek, az sok dologtól függ. Egyáltalán nem mindegy például, hogy milyen az alapanyaguk, és az éppen mennyit ér a világpiacon. Ahogy az sem mindegy, a gyűjtők mennyire kapkodnak utána. Az apróhirdetős, vagy aukciós oldalakon például az eladó és a vevő egymás közötti alkujától függ az érme aktuális ára.

Például a 2003-ban összesen hatezer példányban kibocsátott Rákóczi szabadságharc 5 000 forint névértékű ezüst emlékérmét a 2003-as kibocsátáskor névértéken, azaz 5 000 forintért értékesítette a Pénzverő. Később az érme csupán 4 300 forintot ért az alapján, mennyi az ezüsttartalma. 2006-ban az utolsó, még készleten lévő selyemfényes változatokat a Pénzverő 8 000 forintos áron kínálta, a tükörfényes - már készletről kifogyott - érme utolsó eladási ára 9 000 forint volt.

De ugyan ezt az érmét a 2012-es magyar érmekatalógus selyemfényű változatban 10 000 forintra, tükörfényes kiadásban 20 000 forintra tartja.

Nem mindegy, hogyan tároljuk az érméket

Ha arra adjuk a fejünket, hogy egy ilyen emlékérmét ajándékozunk valakinek esetleg esküvőre,  keresztelőre, vagy a ballagásra, akkor ne felejtkezzünk el megfelelő tájékoztatást adni az érmék tárolásának szabályairól sem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Annak érdekében, hogy megelőzzük az érmék állagának a romlását, az Magyar Pénzverő Zrt. az alábbi szabályokat betartását javasolja:

  • Ne érjünk kézzel az érmék felületéhez

A pénzeket mindig a pereménél fogva tartsuk a kezünkben, mert az ujjnyomok zsírfoltot hagynak az érméken, amelyek így elvesztik az eredeti fényüket

  • Ne fényezzük és ne csúsztassuk az érméket

A fényezéssel vagy a csúsztatással apró karcokat ejthetünk az érmék felületén.

  • Ne ejtsük le

Egy ütődés nyomait lehetetlen eltüntetni.

  • Ne mossuk meg

Az érméket lehetőleg próbáljuk meg száraz környezetben tárolni, hogy a "patinásodást" (pára hatására kicsapódó zöld felületi korrózió) elkerüljük.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem