21 °C Budapest

Csak ne panaszkodj! Ezért nyomorog a legtöbb magyar

2017. november 23. 14:32

Közelegnek az ünnepek, az üzletekben már mindenhol akciós ajánlatokkal csábítják a vevőket. Új kabát, új tévé, új telefon, de vajon szükséged van minderre? Anyagi gondjaid vannak, és hozzányúlsz a megtakarításaidhoz? Ha te is elköveted ezeket a hibákat, nem sok esélyed van félretenni, és a mostani döntéseidet később biztosan bánni fogod.


Miközben a magyar fiatalok elsősorban saját lakásra gyűjtenek, és főleg készpénzben tartják a pénzüket, addig az Egyesült Államokban újabban az anyagi függetlenség mielőbbi elérése a fiatalok célja. Inkább nélkülöznek húszas, harmincas éveikben, hogy később olyan életet élhessenek, amilyenre vágynak és ne legyenek anyagi gondjaik.

Pedig ez a magyarok számára sem elérhetetlen vágyálom. Csak épp a legtöbben elkövetnek bizonyos hibákat, amelyek miatt egyre kevesebb esélyük van arra, hogy később gondtalanul élvezzék az életet, anélkül, hogy állandóan az anyagi problémák, a kiadások miatt kelljen aggódniuk. A Business Insider összeszedte, mik azok a tipikus hibák, rossz döntések, amelyeket évek múltán bánni fogunk.

Haszontalan dolgokra szórod el a pénzt

Most, november végén, december elején még könnyebb ebbe a csapdába esni, hiszen a nagyobb áruházláncok és a plázák üzletei különleges akciókkal kecsegtetnek. Kinek nem éri meg megvenni egy tévét most 20 százalékkal olcsóbban? Bolyhos pulóver hatezerért? A hülyének is megéri! De érdemes feltenni a kérdést: biztos szükségünk van az adott termékre? Ráadásul karácsony előtt sok üzlet trükközik az árakkal is, így az is előfordulhat, hogy az "akció" ellenére még drágábban is vásárolunk meg valamit.

Csakhogy egy-egy ilyen bevásárlókörút után sokszor nem hogy boldogabbak nem leszünk, de még el is szégyelljük magunkat, mennyi pénzt szórtunk el megint feleslegesen. Ha meg szeretnénk lepni magunkat valamivel, érdemesebb valamilyen élményt adni, amire évek múltán is emlkezni fogunk, vagy olyan szolgáltatásra költeni a pénzt, amely megkönnyíti és kényelmesebbé teszi a mindennapokat.

Nem vagy tisztában azzal, mennyit érsz, és mire vágysz

Elsőre talán nem úgy tűnik, mint egy pénzügyi tanács. Pedig fontos tisztában lenni saját magunkkal. Ez fontos a munkaerőpiacon is, egy állásinterjún a magabiztosság rengeteget jelent. Ha nem akarunk váltani, akkor is sokat számít, ha tudjuk, hogy jól dolgozunk, minőségi munkát végzünk, mert mindez kulcsfontosságú lehet például egy évértékelő elbeszélgetésen, az előrelépés, de akár fizetésemelés szempontjából is.

Ezek mellett, ha magabiztosak és céltudatosak vagyunk, nem hozunk meggondolatlan pénzügyi döntéseket sem. Például nem fogunk csak azért beleugrani egy lakás- vagy kocsivásárlásba, mert a szüleink, barátaink, ismerősök nagyon kapacitálnak rá, miközben anyagilag még nem állunk készen.

Nem gondolsz a jövődre és feléled a megtakarításaidat

Kifogytál a pénzből, ezért a megtakarításaidhoz nyúlsz? Nagy hibát követsz el! Próbálj több lábon állni, legyen egy olyan vésztartalékod, amihez tényleg csak végszükség esetén nyúlsz. A legjobb, ha havonta növeled a megtakarítás összegét. E mellett legyen még egy takarékszámlád, amiből az extra kiadásokat tudod fizetni. De a vésztartalékhoz semmi esetre se nyúlj, csak azért, mert hónap végére felélted a fizetésed, de épp most vannak a legjobb akciók az üzletekben vagy, mert kedvet kaptál egy wellness hétvégéhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minél több a fizetés, annál nagyobb lábon élsz

Fizetésemelést kaptál? Szuper! Ahelyett, hogy a plusz pénzt elköltenéd, tedd félre. Persze, ez nem könnyű, hiszen az új pozícióval vagy egyszerűen a több bérrel csak erősödik benned az érzés: ezt megérdemlem. De ne dőlj be neki! Minél többet teszel félre, annál hamarabb éred el az áhított célt, amiért eleve elkezdted a megtakarítást.

Minél kevesebbet költesz, annál inkább gyarapszik a megtakarítás összege, annál kevésbé kell majd az anyagi gondok miatt aggódnod a jövőben.

Fiatal vagy még, dehogy teszel félre!

A húszas, harmincas évek elején sokan nem gondolnak a jövőre. A főiskola vagy egyetem után az első állás maga a szabadság: van fizetés, vége a diákévi nyomorgásnak. Csakhogy ha már az első fizetésből elkezdünk félretenni havonta néhány ezer forintot, 30-40 év alatt milliós összeggel lehetünk gazdagabbak.

Szeptemberben mi is írtunk arról, hogy ha valaki a húszas éveiben napi 500 forintot, harmincas éveiben már napi 1000 forintot, negyvenes éveiben napi 2000, majd az ötvenes éveiben napi 4000 forintot tesz félre, akkor a 40 éves "futamidő" alatt 27 millió 375 ezer forint jöhet össze. Ugyanis a kezdeti, 15 ezer forintról induló megtakarításunk minden tízedik évfordulóval duplázódik, azaz a 30-as éveinkben 30, a negyvenesekben 60, az ötvenes éveinkben pedig 120 ezer forintot teszünk félre havonta.

Éves viszonylatban pedig úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 182 500, a másodikban 365 ezer, a harmadikban 730 ezer, míg a negyedikben 1 millió 460 ezer forint gyűlik össze minden évben. Ugyanakkor az inflációról sem szabad megfeledkezni, épp ezért a párnaciha helyett inkább valamilyen hosszú távú megtakarítási formát érdemes választani. Egy megfelelően összeválogatott befektetési portfólióval például - természetesen hosszú távon - ma simán kalkulálhatunk 4 százalékos reálhozammal is, amely 57,5 millió forintos megtakarítást jelentene, de 10 százalékos hozamszinttel akár 230 milliót is kaszálhatunk.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem