13 °C Budapest

Tárgyalnak a 9 órás iskolakezdésről: sokat javulna a gyerekek teljesítménye

2017. február 27. 11:10

Egyes tanulmányok szerint okosabbak és egészségesebbek lesznek azok a gyerekek, akik a szokásosnál korábban lefekszenek aludni. Míg mások szerint az lenne az előnyös, ha egy órával később kezdődne az iskola. Mutatjuk a részleteket.


A gyerekek végtelen mennyiségű energiát képesek elhasználni, ezért is fontos, hogy sokat aludjanak. Bár egy kevés alvás elhagyása látszólag nem nagy gond, de sokkal károsabb hatásai lehetnek, mint gondolnánk.

Egyes tanulmányok szerint a gyerekek kognitív, érzelmi és fizikai képességeire is jó hatással van, ha korábban fekszenek le aludni. De mit is jelent pontosan a korábban?

A kutatások szerint a legegészségesebb idő a lefekvéshez 18-21 óra között van.

Bár kicsit korainak tűnik, hogy előbb menjen ágyba a gyerek, minthogy lemegy a nap, de akár már 1 óra extra alvás is sokat segíthet. A Pediatrics 2012-es tanulmánya bebizonyította, hogy azok a 7-11 év közötti gyerekek, akik 1 órával korábban feküdtek le csupán 5 napon keresztül, azok sokkal éberebbek lettek az iskolában, ráadásul kevésbé voltak ingerlékenyek. A korai fekvés azonban a kisebb gyermekekre még jobb hatással lehet. Egy nemrég készített tanulmány szerint azok a 18 hónapos kisgyerekek, akik 22 óra előtt ágyba kerültek, azoknak javultak a motoros, nyelvi és szociális funkcióik is.

Ez az én gyerekemre is igaz?

Persze nem lehet általánosítani, hogy minden gyereknek, mindennap 19:30-kor az ágyban a helye. A tökéletes alvási időt többek között a gyermek életkora és még számos más tényező is befolyásolja.

Próbáljuk meg kideríteni, mi az, ami a mi gyermekünk számára a legideálisabb.

A gyermekorvosok az tanácsolják, próbáljuk ki, hogy a gyermekünket néhány napon keresztül a szokásosnál 20 perccel korábban fektetjük le, és nézzük meg, mi történik. Ha a gyerek könnyen elalszik, akkor vélhetően szüksége van erre a plusz alvásra.

Sajnos azonban nem mindenkinek a napirendje engedi meg, hogy a gyerek korábban lefeküdjön aludni.  De érdemes próbálkozni, hiszen akár 20 perc plusz alvás is sokat számíthat. Nem rossz megoldás, ha például a gyerekek vacsoráját is előrébb hozzuk, hogy korábban le tudjanak feküdni.

Az iskola kezdődjön később?

Az Egyesült Államokban már elindult egy mozgalom: több tucatnyi iskolában a megszokottnál fél - egy órával később kezdik az oktatást. Mégpedig azért, mert több, alvással foglalkozó tudományos kutatás is alátámasztotta, hogy a tizenévesek többsége kialvatlan, és egy kis extra pihenéssel, sokkal jobban teljesítenek az iskolában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az iskolák tapasztalatai szerint hatalmas javulás figyelhető meg. A későbbi kezdés jótékonyan hatott a fiatalok teljesítményére és a diákok is kevésbé érezték magukat fáradtnak az iskolában.

Persze ehhez az is kell, hogy a lefekvési szokások ne változzanak meg.  A későbbi kezdés ráadásul nagy kihívást is jelent, hogy a tanítás utáni különórák és elfoglaltságok hogyan férjenek bele a napba. Mivel a későbbi kezdés egyben azt is jelenti, hogy tovább tart a tanítás. A tengerentúli tapasztalatok szerint a délutáni szakkörök látogatottsága egy kicsit visszaesett. Emellett hátrányként említették azt is, hogy kevesebb idő jut a házi feladatokra.

Akár itthon is bevezethetik

Tavaly szeptemberben hazánkban is felmerült a 9 órás iskolakezdés ötlete. Hiszen a magyar oktatási rendszerben is van lehetősége az iskoláknak arra, hogy eltérjenek a reggel 8 órás kezdéstől. Ennek a kivitelezése viszont nem egyszerű. Igaz, hogy az irodában és a kereskedelemben dolgozók többsége később kezdi a napot, de még mindig százezrek kezdenek korán (8 óra vagy, még előbb) a munkahelyükön. Ez sajnos többnyire az egykori feudalista társadalmi berendezkedésünk hagyatéka.

A témában Palkovics László oktatási államtitkár is megszólalt. Az Indexen tartott szülői értekezletén azt mondta, hogy ma is van lehetősége az iskoláknak arra, hogy reggel 8 óra után kezdjék a tanítást. A reggeli fél kilences vagy kilences iskolakezdés mellett sok érv szól, ennek megvalósítása azonban a gyakorlatban egyáltalán nem egyszerű.

A 9 órás iskolakezdésről korábban olvasóinkat is megkérdeztük, akiknek a többsége szerint jobb lenne, ha később kezdődne a tanítás. De sokan voksoltak arra is, hogy korábban kellene lefektetni a gyerekeket. A szavazás részleteit a lenti cikkben olvashatjátok.

KATTINTS! Szavaztak a 9 órás iskolakezdésről: mutatjuk az eredményt

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm