17 °C Budapest

Kiderült: ennyit fizet a diákmunkásoknak az Auchan és a Spar

2018. május 28. 05:31

Június elején véget ér a vizsgaidőszak és a középiskolások számára is véget ér a tanév. Vagyis ez egyet jelent azzal is, hogy elindul a diákmunka-szezon. Kíváncsiak voltunk, a nagyobb áruházaknál mennyit lehet keresni diákként, milyen munkakörben alkalmazzák a tanulókat, és egyáltalán hány embert vesznek fel a nyári szezonra.

Alig pár hét, és mind a középiksolás, mint az egyetemisták és főiskolások kiszabadulnak az oktatási intézmények falai közül. A szünidőt viszont a legtöbben nem láblógatással és fesztelen bulizással töltik, sokan munkát vállalnak. Miközben néhány éve még sok diák nehezen talált magának munkát, addig most az a helyzet állt elő, hogy akkora a munkaerőhiány, hogy a cégek kapkodnak a diákmunkások után.

Így vannak ezzel a kiskereskedelmi áruházláncok is.

A szezonális és egyéb kereskedelmi hatások miatt havonta változik a diákmunkások száma. A tapasztalatok alapján az elmondható, hogy országos szinten nagyjából 600 és 1500 fő között mozog havonta a foglalkoztatott diákok létszáma a vállaltnál

- tudtuk meg a Tescótól. A hipermarketnél a diákok létszáma júniustól folyamatosan növekszik és júliusban éri a legmagasabb számot, ami a normál (nem nyári, vagy nem kiemelt) időszakhoz viszonyítva kb. 80 százalékkal többet jelent.

A legnépszerűbb munkakörök az árufeltöltő illetve a 18. életévet betöltöttek esetében a pénztáros pozíciók, ezenkívül több áruházi munkakörre is alkalmazunk diák munkaerőt. A nem áruházi részlegeken pedig adminisztratív feladatok ellátásában számíthatunk rájuk a központi irodában, a személyügyi adminisztrációs központban, valamint a két logisztikai központunkban is

 - írta válaszában az áruházlánc, amelytől azt is megtudtuk, a diákok betanítása az áruházakban, irodákban a munka megkezdése előtt történik, tűz-, munka- és balesetvédelmi oktatáson vesznek részt, illetve kapnak a munkakörre vonatkozó tréninget is. A fizetésekkel kapcsolatban megtudtuk, munkakörtől függően, 600-1400 Ft közötti órabérekre lehet számítani a cégnél.

Az Auchannál év közben közel 250 diákot foglalkoztatnak, de ez a szám a nyár folyamán körülbelül a duplájára emelkedik. A nyári szezonon kívül egyébként egész évben több áruházban fogadnak diákokat szakmai gyakorlatra is például a pékségeikben, cukrászataikban, aki pedig nyári munkára jelentkezik, annak sok lehetősége van az irodai adminisztráción át a pénzügyi területen kerezstül az árufeltöltésig.

Arra a kérdésre, milyen fizetésre számíthatnak az áruházba jelentkező diákok, az Auchan közölte: a nyári diákmunkán résztvevők a vállalatnál érvényben lévő bértábla szerinti bért kapnak, nincs hátrányos megkülönböztetés a diákok esetében sem. Megnéztük az áruház állásajánlatait: az óbudai áruházba keresnek például árufeltöltőt és az induló bruttó bért 234000-ban határozzák meg a próbaidőt követően. Azt írják, ez az összeg a teljesítmény arányában továbbfejlődik. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy a havi bruttó jövedelem magában foglalja az alapbért, különböző pótlékokat, túlórát, prémiumot, és egyéb béren kívüli juttatásokat.


A Sparnál viszont elárulták a bért: munkakörtől függően bruttó 900 és 1050 között mozog az órabér. Januártól áprilisig 137 diák dolgozott az áruházlánc magyarországi üzleteiben, a májustól augusztusig tartó szezonban még plusz 70 diákmunkással számolnak, és a tanulók többnyire árufeltöltői munkát végeznek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Lidl szűkszavúbban nyilatkozott, sem pontos számot, sem pontos összeget nem tudtunk meg. Az kiderült, hogy a diszkontlánc országszerte több száz diákot foglalkoztat áruházaiban és raktáraiban, bolti és raktári dolgozó munkaköröken, ezen túlmenően a vállalat központjában adminisztratív területen is együttműködik diákokkal. Ahogy a többi áruházban, úgy a Lidlnél is megugrik a diákmunkások száma a nyári szünidőben, viszont ez elsősorban a Balaton és a Velencei tó környékén mutatkozik meg. Az ország más területein a létszám jelentősen nem mutat változást.

Az Aldi is válaszolt kérdéseinkre. A diszkontlánc elárulta, a cég humánerőforrás stratégiája főállású munkavállalókra fókuszál, akik jellemzően részmunkaidőben végzik munkájukat az áruházláncnál. Éppen ezért kevés diákot foglalkoztatnak, számuk nem éri el a 30 főt, ami a teljes létszám kevesebb mint 1 százaléka.

A diákokat szövetkezeten keresztül foglalkoztatjuk, kétharmaduk pedig a logisztikán, a többiek a könyvelésen, értékesítésen, illetve a HR-osztályon belül kapnak feladatokat. Jellemzően adminisztratív jellegű munkát végeznek, az igazgatáson ezek a postázás, a postabontás, a lefűzés, az adatrögzítés, míg a raktárban áru-összekészítéssel, takarítással, sorelőkészítéssel, eseti jelleggel pedig göngyöleg válogatásával és címkézéssel foglalkoznak

 - írták megkeresésünkre.

Ezt keresik a diákok

A nyári időszakban jelentősen növekszik a kisegítői-raktári-bolti-munkákra jelentkezők száma

 - tudtuk meg Molnár Gábortól, az Y Generáció Iskolaszövetkezet munkatársától. A Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője, Bor Katalin is kiemelte, hogy nyáron a diákok a különböző fizikai munkákat, mint az árufeltöltés vagy raktári kisegítés is szívesen elvállalják.

Nagy is a kereslet rájuk, az összes, általunk megkeresett iskolaszövetkezet kiemelte, aki szeretne dolgozni a nyáron, annak bőven van lehetősége. Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingvezetője közölte, a könnyű fizikai munkák esetében az órabérek általában bruttó 1000 forintról indulnak, vagyis ezzel érdemes számolnia a diákoknak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm