14 °C Budapest

Gigakrízis lehet a népszerű családmodell vége: így kerüld el a katasztrófát

2018. március 21. 14:30

Az egyik legnehezebb dolog a gyerekkel otthon lévő nők munkaerő-piaci visszatérésével kapcsolatban, hogy a társadalom azt sulykolja beléjük, hogy a gyerekeik igényeit csak ők elégíthetik ki, ennek viszont az a veszélye, hogy mindenki más boldog lesz a családban, csak az anyák nem. Erről is szó volt a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett "Nők a munka világában" című konferencián, amelyről a Pénzcentrum is tudósított.

Esélyteremtés, versenyképesség, fenntarthatóság

- ezt a három alapelvet ismertette Balázs Tibor, a SEED alapítvány ügyvezető igazgatója a Corvinus Egyetemen rendezett Nők a munka világában című konferencián az általa vezetett szervezet Dobbantó elnevezésű programjával kapcsolatban, amelynek keretein belül nőknek szerveznek vállalkozási tanácsadást.

Ez a képzés egy hathetes tanfolyamból és egy hosszabb távú mentorálási programból áll. Érdekessége, hogy nemcsak a ma divatos, magas növekedési potenciálú start-up és már nagy növekedést produkált scale-up vállalatok számára kinál lehetőségeket, hanem azok is tanácsadókra találnak itt, akik lifestyle cégeket hoznak létre, amelyek keretein belül a saját hobbijukat, szenvedélyüket fejlesztik üzleti vállalkozássá, klasszikus önfoglalkoztatás keretein belül.

Vannak, akik az élsportolókat támogatják, mi az utánpótlásképzésre is koncentrálunk

- szemléletette a helyzetet az alapítvány vezetője.

A konferencián, amely a nők munkaerő-piaci helyzetét hazánkban és Izlandon összehasonlító ABCD projekt záróeseménye is volt egyben, előadott Paizs Dóra coach, szervezetfejlesztő, az anyacsavar.com szerzője is, aki értelmiségi, magas motivációval rendelkező, gyerekkel otthonlévő nőknek tart tréningeket a munkaerő-piaci visszatérésüket segítve.

A szakember elmondta, hogy sok embertől halljuk, hogy 

a gyereknek az anyja mellett van a helye, ami más hatásokkal egyetemben óriási nyomás alá helyezi a gyermekes nőket.

A társadalom azt sugallja feléjük, hogy vagy gyereket nevelnek vagy dolgoznak, egy ilyen élethelyzetben pedig csak anyaként érvényesülhetnek, önálló, alkotó, értelmiségi emberként nem.

Pedig egy gyerek nemcsak, vagy nem kizárólag az anyjától kaphatja meg azt a gondoskodást és szeretetet, amelyre szüksége van, világított rá a helyzetre Paizs Dóra, aki azt is elmondta, hogy kutatások bizonyítják, hogy a kisgyerek melletti munkavégzés nemcsak anyagi függetlenséget nyújt, hanem 

a kétkeresős családokban demokratikusabb a döntéshozatal is, a férfi válláról pedig hatalmas teher kerül le, mivel nemcsak neki kell előteremteni a megélhetéshez szükséges pénzt.

Amennyiben a nő szeretne dolgozni, de ezt a gyereknevelés miatt nem teszi meg, az oda vezethet, hogy mártíranyává válik, amely gondokat fog szülni a családban. Erre egyébként van hajlandóság a nők egy részében, mert ideális megoldásokra törekednek, pedig a szakember szerint el kell fogadni, hogy a család összes tagjának teljesen ideális helyzetet nem lehet kialakítani. Ehelyett inkább optimumokra kell törekedni, mivel a családban mindenkinek jól kell éreznie magát, ez pedig Magyarországon egyáltalán nem evidens.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A konferencián előadott Felvinczy Zita ékszertervező is, aki elmondta, hogy ő maga is a Dobbantó program segítségével tudta létrehozni saját vállalkozását. Amikor gyerekével már évek óta otthon volt, nem éppen ideális önképpel rendelkezett egy üzleti vállalkozás elindításához.

Tele voltam félelemmel, mert a három év otthonlét megviselte az önbizalmamat, vissza kellett lépni a felnőttek világába

- mondta el az ékszertervező, aki a programban való részvétellel kapcsolatban már azt is előnyként értékelte, hogy hetente két napot felnőttekkel beszélhetett értelmes témákról, amire esélye sem volt főállású anyaként.

Emellett arra sem látott sok esélyt, hogy visszamenjen ahhoz a céghez dolgozni, ahonnan elment GYES-re, mivel 2010-et írtunk, és a gazdasági válság meglehetősen megviselte volt munkáltatóját.

Az alkotás iránti vágy mindig bennem volt, és amikor a lehetőség adódott, akkor elképesztő energiával indultam neki a kezdeményezésnek

- mondta el Felvinczy Zita, aki azt is hozzátette, hogy ahhoz, hogy túllépjen a főállású anyaságot és a munkaerőpiacot elválasztó szakadékon, az is kellett, hogy már-már baráti segítséget kapjon a képzés alatt. Mindemellett hasonlóan fontos volt, hogy elméleti és gyakorlati tudásra is szert tehetett többek között a vállalatalapítás, a marketing és pénzügyek területén, és kész üzleti tervvel fejezte be a tanfolyamot. 

A Dobbantó programban részt vett nő azt is elmondta, hogy fontos volt túllépni azokon a határokon, amelyeket magának állított fel, és úgy látja, hogy Magyarországon ma nem egyszerű nőként vállalkozni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem