6 °C Budapest

Egyre jobban fizetik a szobalányokat: ennyiért már külföldről is hazajönnek

2018. augusztus 19. 13:00

Idén nyáron országszerte tele vannak a szállodák vendégekkel, a dolgozók hiánya azonban egyre súlyosabb probléma. Van olyan hotellánc, ahol jelenleg 80-90 állás betöltetlen, nemcsak a képesítést nem igénylő takarítás és mosogatás területén, hanem például egy ötcsillagos szállodában több recepciós pozíció is üresen áll. A hiánynak köszönhetően komoly verseny indult a munkaerőért: nemcsak a fizetések, hanem a munkafeltételek is sokat javultak az elmúlt 1-2 évben. Utánajártunk, milyen bérre és juttatásokra számíthat az, aki ma szobalányként helyezkedik el Magyarországon.

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon: a vendégéjszakák számának bővülése már negyedik éve 6 százalék feletti, a 2017-es év pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt. Valószínűleg idén is folytatódik a rekordsorozat: május végére már elérte a 10 milliót a vendégéjszakák száma Magyarországon, ami az előző év első öt hónapjához képest 7,1 százalékos növekedést jelent. A nyári hónapok forgalma is kiemelkedő a szállodaipar szereplői szerint, azonban a munkaerőhiány még mindig komoly problémát jelent. Komoly verseny alakult ki az olyan dolgozókért, mint a szobalányok vagy a takarítók, az egyre bőkezűbb fizetések és juttatások pedig már külföldön dolgozó magyarokat is hazacsalogatnak.

Sok a vendég, de kevés a dolgozó

Jól indult az év a turizmusban, és már tavasszal látszott, hogy az idei nyár a tavalyinál is forgalmasabb lesz a hazai szállodákban.

Főleg a vidéki wellness-, valamint Balaton-parti hotelekben tapasztaltuk, hogy a tavaszi hónapokban már 5-10 százalékkal több foglalást rögzítettünk a nyári időszakra, mint tavaly

- mondta el a Portfolio-nakKerek Péter, az Accent Hotels stratégiai igazgatója. A szállodalánc által üzemeltetett balatoni és wellness szállodákban továbbra is a magyar vendégek vannak többségben (desztinációtól függően 50 és 80 százalék között), míg Budapesten a külföldiek aránya 90 százalék fölött alakul.

Augusztusban is magas vendégszámokat várnak a hazai hotelek: mivel a 20-ai hosszúhétvége kiváló alkalom lesz egy utolsó, nyár végi kikapcsolódásra, ezzel megint csak jól járnak. Bogár Zoltán, a Danubius Hotels Group központi üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy az egyéni szabadidős vendégeknek továbbra is vonzó város Budapest, emellett a hónap első felében a Sziget Fesztivál tovább élénkítette a keresletet a főváros iránt. A lánc budapesti szállodái összességében 90 százalék feletti havi foglaltsággal üzemelnek majd, több teltházas éjszakával, illetve az átlagos szobaárban is legalább 5-6 százalékos emelkedést vár.

A megkérdezett szállodák egyetértettek abban, hogy üzemeltetési oldalról a nyári időszak egyik legnagyobb kihívása a szállodaipart és a vendéglátást is sújtó munkaerőhiány. Temesvári Zsolt, a Danubius Hotels Group képzési és szervezetfejlesztési igazgatója szerint Budapesten kívül - néhány kivétellel - már a vidéki városokat (Bük, Sárvár, Hévíz, Győr) is elérte a probléma, illetve a balatoni szállodákban is nehéz munka volt tavasszal - a szezonális üzemelésből adódóan - a létszámok feltöltése.

Így csábítják a dolgozókat a szállodák


Jelenleg 80-90 nyitott pozíció van cégszinten, a szakmunkások közül főleg pincéreket és szakácsokat keresünk, illetve a szállodai műszaki szakmunkások területén is nehéz a pótlás

 - tette hozzá Temesvári Zsolt, aki azt is elmondta, hogy már hosszabb ideje kiemelkedő a kereslet a szobatakarítók iránt, ami a munkakör értékét is átárazta. A különösebb képzettséget nem igénylő mosogatás és takarítás területén is hiányok vannak, és meglepő módon, az ötcsillagos szállodájukban is több recepciós munkakör betöltetlen.

A cégcsoport a munkatársaknak kedvező intézkedésekkel és egyre színesebb juttatási csomaggal igyekszik vonzóvá tenni a nyitott pozíciókat, illetve hozzájárulni a meglévő munkaerő megtartásához. Az Accent Hotels szintén az iparágon belül kiemelkedő feltételeket kínál a munkavállalóknak a fenti probléma csökkentése érdekében. Ez Kerek Péter szerint nemcsak a bérezésben, hanem az egyéb juttatásokban (például cégcsoporton belüli üdülés), valamint a képzési- és karrierlehetőségben is megmutatkozik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke szerint a nyári szezonban segítséget jelent a szektornak a diákmunka, azonban az olyan felelősségteljes és komoly szakmai tapasztalatot igénylő pozícióknál, mint a szakács, a főpincér vagy a szállodamenedzser, nem lehet betanított munkaerőt alkalmazni.

Az elnök szerint egyre gyakrabban látni példákat arra is, hogy a külföldön szakmai tapasztalatot szerzett munkaerőt visszacsábítják Magyarországra, mert a szállodaipar nagyobb szereplői már itthon is ki tudják termelni az ehhez szükséges színvonalú bért.


Mennyit változtak a fizetések?

A szállodákat is elérte tehát a trend, hogy a munkaadók igyekeznek versenyezni a munkaerőért, azonban továbbra sem csak egymással versengenek, hanem többek között Ausztria vagy Nagy-Britannia hotelláncaival is. Korábban írtunk arról, hogy ezekben az országokban mennyit lehet keresni szobalányként, ebből kiderült, hogy

  • Londonban szobalányként körülbelül nettó 15 ezer fontot lehet keresni évente, vagyis körülbelül havi 416 ezer forintot;
  • Ausztriában pedig nettó 1100 eurós fizetéssel lehet számolni, ami 330 ezer forint havonta.

A Tiroli Álláskereső nevű állásközvetítő portál szerint Ausztriában tartományonként és szakmánként változik a minimálbér, de általánosságban elmondható, hogy minél nyugatabbra megy az ember, annál jobban megfizetik a munkáját. A portál azt írja, hogy szobalányként teljes munkaidőben - 8 óra/6 nap - 1000-1200 eurós fizetéssel lehet számolni, vagyis a nettó 320-380 ezer forint körüli fizetés átlagosnak mondható.

Magyarországon jelenleg egy szobalány havi bruttó átlagbére körülbelül 200 ezer forint a Fizetesek.hu szerint, és az álláshirdetéseket böngészve is hasonló összegeket találunk. Ezenkívül több szálloda kínál ingyen étkezést, akár naponta többször, rugalmas (4 vagy 6 órás) munkarendet, illetve cafeteriát és tréningeket.

Azokban az álláshirdetésekben, amelyekben feltüntetik a konkrét fizetést, általában nettó 170-200 ezer forint közötti összegek szerepelnek. Bár ez még mindig alulmarad a külföldi fizetésekhez képest, láthatóan javulnak a körülmények és a fizetések is. Így aki mindenképp Magyarországon szeretne boldogulni, jobb lehetőségek közül választhat, mint akár néhány évvel ezelőtt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm