Azért ez durva: ennyit kaszál egy magyar autószerelő Németországban

2017. október 23. 07:02

Egyre égetőbb probléma Magyarországon, hogy nincs elég autószerelő. Jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, képzett szakembereket nehezen találnak a szervizek. Aki teheti, az ugyanis külföldre megy. Németországban nem álom a bruttó 2000 eurós fizetés sem, sőt, találtunk olyan álláshirdetést, ahol ennyit nettóban is kifizetnek. Dániában nettó 650 ezer forintnak megfelelő bért is lehet keresni. Miközben itthon sok helyen csak bruttó 220-270 ezres fizetéssel csábítják a munkaerőt.


"24 nap szabadság, üdülési hozzájárulás és karácsonyi jutalom, munkavégzés hétfőtől péntekig, a hétvége szabad" - áll az egyik álláskereső portál egyik hirdetésében. A bökkenő az, hogy nem Magyarországra, hanem egy német céghez keresnek tapasztalattal rendelkező, németül tudó autószerelőket.

Rengeteg, a fentihez hasonló munkalehetőséget lehet találni az interneten. A legtöbb külföldi munkánál ráadásul biztosítják a szállást is. A bérek változóak: egy osztrák cég havonta nettó 1300, egy német vállalat nettó 1500, míg egy másik német cég több, mint 2000 eurós fizetést ajánl. Sok helyen még a kiutazás költségeit is fedezik, ha nem is teljes egészében, de több olyan ajánlatot is találtunk, ahol több száz euróval beszáll a munkáltató az üzemanyagköltségbe.

Kíváncsiak voltunk, Magyarországon mennyiért keresnek embert a szervizek. Az elmúlt években egyre többet hallani arról, hogy súlyos gondot okoz a járműiparban az, hogy nincs elég szakképzett autószerelő. Spindler Tibor, az Autószerelők Országos Egyesületének (AOE) elnöke januárban azt nyilatkozta, hogy a legálisan működő 9-11 ezer szervizből legalább 2-3 ezer szakember hiányzik.

Azt, hogy óriási a baj, Budai Sándor, a Budai Autoszerviz tulajdonosa is megerősítette a Pénzcentrumnak. Azt mondta, nagyon komoly munkaerőhiány van, szinte lehetetlen megfelelő szakembert találni. Ő is hónapok óta küzd azzal, hogy megtalálja a leendő kollégát, akire nagy szükség lenne, mert rengeteg a munka.

Nem csak én küzdök ezzel, más szervizeknek is állandó gondot okoz ez. Ráadásul nem is látjuk, mikor lesz ennek vége. Az éves bónusz és a szakmai tréningek már nem elég csábítóak

 - mondta.

Az interneten keresgélve valóban rengeteg olyan álláshirdetést találtuk, melyekben magyar cégek autószerelőket keresnek. "Kezdő fizetés: nettó 250000Ft és havi 25000Ft bónusz. Továbbá kb. 10000 - 40000Ft havi jatt" - áll az egyik apróhirdetésben, amelyben kiemelik, a szerviz fűtött, nem a hidegben kell dolgozni, és jár szabadság.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Más helyen bruttó 270 ezres jövedelmet ajánlanak, úgy, hogy a leendő munkavállalót teljes munkaidős alkalmazotti jogviszonyban alkalmaznák. Van olyan szerviz is, ahol a fizetést a szakmai tudás és a munkavégzés alapján határozzák meg, ez alapján 180000 és 350000 forint között lehet keresni. Pályakezdőket és gyakorlott szakembereket egyaránt várnak. Jól mutatja a hatalmas munkaerőhiányt, hogy az egyik márkafüggetlen szerviz autószerelőt "vagy az autók iránt érdeklődő jó műszaki érzékkel rendelkező munkatársakat" is felvenne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azt írják, az autószerelő végzettség előny, de nem feltétel.

Szükség esetén még albérletet is biztosítanak a leendő munkavállalóknak, aki havonta nettó 300 ezer forintot vihet haza. Az általunk talált álláshirdetésekben egyébként, amelyekben a hirdetők a fizetés összegét is feltüntették, a munkavégzés helye Budapest.

Megéri külföldre menni

Szeptember elején egy Dániában dolgozó magyar autószerelő srác osztotta meg velünk tapasztalatait.

Bruttó 1500 forint volt óránként a fizetésem, ez pont a duplája volt az otthoninak

- mondta a 24 Tamás, aki kicsit több, mint két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy új életet kezd külföldön. Akkor épp a harmadik munkahelyét kereste, mert anyagilag csak nehezen jött ki. Nappal egy autószerelő műhelyben dolgozott és éjszakánként Pesten sofőrködött. Az interneten talált egy apróhirdetést, jelentkezett, és a kezdő fizetése nettó 300-350 ezer forint körül volt. Egy kis dán családi vállalkozáshoz került, ahol Kínából rendelt traktorokat szerelt össze, plusz besegített a házkörüli munkákban

Egy év után munkahelyet váltott, és géplakatos- és kovácsműhelyben helyezkedett el. 4 hónapig dolgozott ott, de nem igazán találta a helyét. Azzal szeretett volna foglalkozni, amivel Magyarországon is: autószerelőként szeretett volna dolgozni. Egy nap a főnöke jelezte, nem megy jól az üzlet, érdemes lenne munka után néznie. Írt neki ajánlólevelet, ami kint nagyon fontos, Tamás pedig kinyomtatta az önéletrajzát, majd felkerekedett és bejárta a környéket. Minden autószerelő-műhelybe beadta az önéletrajzát, köztük egy Bosch szervizbe is - épp abba, amelyikkel volt főnöke, a kovácsműhely tulajdonosa is kapcsolatban állt. A szerelőműhely vezetője felhívta Tamás korábbi munkaadóját, és végül a magyar srác meg is kapta az állást, jelenleg is ott dolgozik.

Most nettó 650 ezer forintnak megfelelő összeget keres havonta úgy, hogy hetente 37 órát dolgozik.

Azt mondta, nem bánta meg, hogy Dániába költözött, sőt. A dán nyelvtudás ugyan elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki jó munkát találjon, de kint ingyenes a nyelvtanfolyam, tehát aki akarja, az megtanulhatja a nyelvet.

Nagyon jó a rendszer, aki jobban teljesít, többet dolgozik, vagy komolyabb feladatokat végez el, több fizetést kap. Tavaly decemberben rengeteg munkánk volt, akkor nettó 800 ezer forintnak megfelelő fizetést kaptam

 - mesélte hozzátéve, nagyon könnyen beilleszkedett, a dánok kedvesek, elfogadták. Arról is beszélt, hogy Dániában is keresik a jó külföldi munkaerőt, már egy barátja is utánament, és elhelyezkedett annál a cégnél, ahol korábban ő dolgozott.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem