9 °C Budapest

7 tiltott téma a munkahelyen: bukhatod a fizetésemelést, előléptetést

2018. szeptember 19. 14:30

A legtöbb ember viszonylag sok időt tölt a munkahelyén, nem véletlen, hogy sokszor barátságok szövődnek a kollégák között. Épp ezért az is érthető, ha korántsem csak a munkával kapcsolatos dolgokról esik szó. Viszont nagyon észnél kell lenni, kinek, hol, mit mondunk. Mutatjuk, mik azok a témák, amiket a munkahelyen inkább érdemes kerülni, különben igen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk.

A legtöbb ember naponta több időt tölt a kollégáival, mint a családjával vagy barátaival. Nem csoda, hogy gyakran szövődnek barátságok a munkahelyeken és korántsem csak a munkával kapcsolatos dolgokról esik szó a kollégák között. Viszont igen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk, ha nem vigyázunk, kinek, mit és hol mondunk.

Hogy mik azok a témák, amiket nem tanácsos szóba hozni? A Huffington Post karriertanácsadók és HR-szakemberek tanácsai alapján az alábbi 7 tabutémát szedte össze:

1. Mennyire rühelted az előző munkahelyedet

Még ha valakinek igazán szörnyű tapasztalata volt az előző munkahelyén, akkor is pozitívan kell nyilatkozzon a korábbi munkaadóiról. Ha valaki arról fecseg, mennyire utálta a korábbi munkáját, azzal azt a benyomást keltheti, hogy a munkavállaló nem vállal felelősséget a tetteiért. Az éretlenség jelét mutatja, ha nem képes úgy beszélni ezekről az incidensekről, hogy mit tanult ezekből, hanem egyszerűen másokat hibáztat

- idézi a portál Jason Carney HR-igazgatót.

2. Politikai nézetek

Azt javaslom, kerüljük a politikával kapcsolatos bezsélgetést, bár meglepő, milyen sokan hozakodnak elő a témával a munkahelyükön

- jegyzi meg Sarah Johnston toborzó. Azt is elárulja, ő is került már kellemetlen helyzetbe, egy felettese hozott szóba egy értekezleten egy aktuálpolitikai témát, amiről Johnston tudta, hogy ellenkező véleménnyel vannak.

De nem ez volt a megfelelő helyzín, hogy egy érdekes beszélgetést folytassunk a témával kapcsolatban

- írta.

3. Hogy megy a munkakeresés

Pletykát és kellemetlenségeket szül, ha visszajut a főnököd fülébe, hogy te épp munkát keresel. Addig, míg nem vagy benne biztos, hogy felmondasz, inkább ne beszélj senkinek ilyen irányú törekvéseidről

- javasolja Nihar K. Chhaya, a PartnerExec nevű coachinggal foglalkozó cég elnöke.

4. Egészségügyi problémák

Most nem arról van szó, hogy van egy időpontod a fogdokihoz, hanem a komolyabb egészségügyi problémákról, amikről jobb nem beszélni. A legtöbb ember nem tudja, hogy reagáljon a munkahelyi környezetben az anyagi vagy az egészségügyi problémákra

- jegyzi meg Annette Harris, a ShowUp! nevű cég elnöke és alapítója.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

5. Intim dolgok a párkapcsolatodról

Nikita Lawrence, a szintén coachinggal foglalkozó Wealth Success Chamber Enterprises, LLC cég alapítója figyelmeztet mindenkit, hogy a magánéleti probblémákat célszerű a munkahelyen kívül hagyni. Az évfordulóval vagy a gyerekek sportteljesítményével persze el lehet dicsekedni, de a megcsalást mint témát inkább kerüljük, és a nehézségeket egy a munkahelyen kívüli baráttal osszuk meg inkább.

6. Ne panaszkodj a kollégáidra, főnöködre

Van, hogy valaki felidegesít és úgy érzed, nincs is másra szükséged, mint kibeszélni, ami bánt téged. Csakhogy érdemes figyelni a helyszínre. Mindenkivel előfordul, hogy nézeteltérése van egy kollégával vagy akár a főnökével, de ha ezt bent, a munkahelyen beszéljük ki, ráadásul nem is azzal a személlyel, akivel valamiben nem értünk egyet, az elég kellemetlen szituációkhoz vezethet.

Elég egy kolléga, aki fültanúja a beszélgetésnek és a pletyka máris futótűzként terjed. Egy ilyen helyzet miatt akár előléptetéstől és fizetésemeléstől is eleshetünk. Szóval ha valakivel problémánk van, harmadik fél bevonása helyett érdemes az illetővel megbeszélni a dolgot és nem panaszkodni fűnek-fának.

7. Ne kritizáld a cég stratégiáját

Sosem tudhatod, mit hoz az élet. Könnyen megeshet, előléptetnek és az lesz a feladatod, hogy segítsd a cég irányítását. Érdemes tehát a kemény kritika helyett finoman jelezni, ha valamivel nem értesz egyet, nehogy eless az előléptetés lehetőségétől.

Érdemes tehát odafigyelni, miről beszélünk a munkahelyünkön. Ugyanis ha nem vigyázunk, nagyon kínos helyzetbe kerülhetünk.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm