13. havi fizetéssel támad a magyar üzletlánc: nesze neked cafeteriabomba

2018. február 21. 11:02

Habár a láncok többsége komoly hangsúlyt helyez a béren kívüli juttatásokra, a kiskereskedelmi szektor nagy szereplői máshogy látják, milyen csomaggal lehet elnyerni a dolgozók lojalitását. Az ALDI nem kívánt reagálni megkeresésünkre, azt viszont megtudtuk, mi várja a munkavállalókat a Lidlnél, illetve Sparnál.

Múlt héten a Lidl példáján mutattuk be, hogy a bérfejlesztési licitháború mellett, cafeteria fronton is masszív bástyákat építenek ki a Magyarországon működő üzletláncok. A hazai trendek alapján ez még önmagában nem lenne meglepő, a Liga Szakszervezetek elnöke is arról beszélt nemrég, hogy a versenyszférában általánosságban az a jellemző, hogy ahol a bérek emelkednek, ott a cafeteria keret is bővül. Csak az összehasonlíthatóság miatt,

a hazai vállalatok idén jellemzően 200-500 ezer forintos éves kafetériakeretet nyújtanak dolgozóiknak.

A német hátterű diszkontláncnál ugyanakkor nagyon úgy tűnik, hogy emelték a tétet. A Pénzcentrumnak elárulták, 2016 tavasza óta minden dolgozójuk számára biztosítanak élet- és balesetbiztosítást, továbbá a Lidl Egészségprogram keretében komplex egészségügyi szolgáltatásra is jogosult minden munkavállalójuk. De a lista itt nem ér véget, többek között étkezési-, valamint Erzsébet kártya keretében nyújtott támogatásra, illetve a törvényi előírásoknál nagyobb mértékű, 100 százalékos munkába járási költségtérítésre is számíthatnak a lidlis dolgozók.

Kíváncsiak voltunk természetesen arra is, hogy a béren kívüli juttatások terén a versenytársak mennyire veszik fel a kesztyűt a német diszkontlánccal. Sokat mondó például, hogy a fő vetélytárs ALDI csak annyit írt megkeresésünkre, hogy "ebben a témában most nem kívánunk nyilatkozni." Közlékenyebb volt azonban a Spar, náluk egyelőre se életbiztosítást, se magán-egészségbiztosítást nem kötnek a dolgozókra, de Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője hozzátette:

Még nincs ilyen, de a kérdés vizsgálata jelenleg már folyamatban van.

Nem maradnak persze juttatások nélkül addig sem a dolgozók, a Spar ugyanis saját - választható béren kívüli juttatásokat tartalmazó - hűségprogram bevezetésével kívánja honorálni a lojalitást. Ennek értelmében a vállalat valamennyi dolgozója, közel 13 ezer munkavállaló, 2018-tól továbbra is megkapja az évi 100 ezer forintnyi készpénzes juttatást. Ezen felül pedig azok, akik több mint egy éve a cég alkalmazásában állnak -az eltöltött évek számától függően - éves szinten minimum 40, maximum 100 ezer forint béren kívüli juttatásban is részesülnek. Ebben az esetben a munkavállalók dönthetnek arról, hogy azt SZÉP-kártyán, vagy Spar ajándékkártyán kívánják megkapni az összeget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett megmaradt a dolgozók 13. havi juttatása is, amely a cég közlése szerint egyedülálló a hazai élelmiszer kiskereskedelmi szektorban.

Ezek mellett továbbra is él a dolgozói vásárlási kedvezmény a Sparnál, mely - időszaktól függően - 5-10 százalék kedvezmény elérését teszi lehetővé az egyes vásárlások alkalmával. Sőt, a cég ingyenes nevezési lehetőséget biztosítunk a Spar Budapest Maratonra minden munkavállaló számára, valamint bizonyos feltételek mellett ingyenes táboroztatási lehetőséget kínálnak a munkavállalók gyermekeinek a nyári időszakban.

Az eddig beérkezett válaszok alapján tehát jól látható, hogy a piaci szereplők nagy része komoly hangsúlyt helyez a béren kívüli juttatásokra. Bár vannak átfedések a cafeteria elemeknél, az is egyértelmű, hogy van véleménykülönbség arról, mivel lehet elnyerni a dolgozók lojalitását. Érdekesség viszont, hogy jelenleg egyik piaci szereplőnél sem a csomag része, az amúgy rendkívül népszerű nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás. Más ágazatokban ugyanis több cég még a cafeteriakereten felül is ad ilyen jellegű juttatást a munkavállalóknak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm