15 °C Budapest

Ezzel a trükkel sózzák rád a hitelkártyát: neked is hozott ilyen levelet a postás?

2018. június 25. 12:00

A hitelkártya igénylés egyre népszerűbb a magyar vásárlók körében, hiszen a kártyának megannyi előnye van, ha okosan használjuk fel: bónuszpontokat gyűjthetünk, kedvezményeket kaphatunk, sőt, akár még pénzvisszatérítés is járhat a használatával. Mellette persze biztonságérzetet ad, hogy akkor is van mihez nyúlni, ha átmenetileg pénzszűkébe kerülünk. A Pénzcentrum ezért most áttekintő cikkben mutatja, hogyan néz ki az igényléd folyamata.

Az elején azért tisztázzuk:

ahogy nagyon hasznos is lehet, úgy tönkre is teheti a pénzügyeidet egy helytelenül használt hitelkártya!

Tipikus hiba, ha azért igényelsz plasztikot, hogy kihúzd valahogy a hónap végéig, amikor a fizetésed már nem elég. A hitelkártyával ugyanúgy kölcsönt használsz, mintha személyi kölcsönt vagy jelzáloghitelt vennél fel, ráadásul az egyik legdrágább konstrukcióról van szó. Ha nem fizeted vissza, kamattal terhelik meg a tartozásodat. A teher, amit elkezdesz magad előtt görgetni egyre nagyobb és nagyobb lesz, amit egyre nehezebb lesz visszafizetni. Nagyon egyszerű innen hitelspirálba kerülni.

Az a mondás járja, hogy a hitelkártya a tehetősek játékszere. Ha megengedheted magadnak, hogy probléma nélkül kifizesd a hitelkereted két-háromszorosát, biztonsággal igényelhetsz egy hitelkártyát. Másként viszont csak nagyon tudatosan, precízen vezetett pénzügyekkel éri meg belevágnod a hitelkártya igénylésbe.

Így sózzák rád a bankok...

Valószínűleg téged is keresett már a bankod, hogy a rendszer szerint éppen sikeresen igényelhetnél hitelkártyát. Sőt, nem is olyan rég az egyik bank kérdés nélkül kiküldte szinte minden pozitívan elbírált ügyfélnek a kártyát, aztán aktiválhatta, aki akarta. Ebből az esetből is látszik, hogy nem csak te igényelheted a hitelkártyát, hanem a nagy versenyben a bankok is erősen próbálják rátukmálni az ügyfelekre ezt a hitelfajtát. Ha viszont Te szeretnél igényelni, az alábbi helyeken érdemes kutakodnod vagy épp nyitott szemmel járni:

  • Internetbank: ha te is a neten bankolsz, mindössze néhány kattintásba kerül, hogy elindíthasd a hitelkártya igénylés folyamatát a legtöbb banknál, vagy a weboldalukon visszahívást kérj. Akár az OTP Bank, az Erste Bank vagy az UniCredit Bank ajánlata, vagy a K&H Banknál kapható hitelkártya tetszett meg, az internetes felületen gyorsan és könnyedén indíthatod el a hitelkártya igénylést.
  • Direkt megkeresés: akár egy direktmarketing anyag (például a levél, benne a kártyával) segítségével az ott megadott útmutatások alapján vagy egy banki, telefonos megkeresés során is elindíthatod a folyamatot.
  • Személyes hitelkártya igénylés: persze a hagyományos utat is választhatod, azaz fogod magad, besétálsz a bankfiókba és igényelsz egy kártyát az ügyintézőnél. Érdemes a szükséges dokumentumokkal bemenned, hogy időt spórolj.
  • Bevásárlás közben: igen, erre is van lehetőség. Több áruházlánc is kínál már hitelkártyákat, amelyeket ott a helyszínen is tudsz igényelni, de a nagyobb összegű termékek vásárlásánál is gyakran kötik hitelkártya igényléshez az áruhitel-szerződés lehetőségét.

A szükséges dokumentumok...

Azt ne feledd el, hogy alapvetően ez is ugyanolyan hitel, mint bármely másik, amit egy pénzintézet nyújthat neked. Azaz a banknak meg kell bizonyosodnia arról, hogy te vissza fogod fizetni a kölcsönt, ami kiderül néhány vizsgálatból és az alábbi dokumentumok ellenőrzésével:

  • érvényes magyar személyazonosító igazolvány vagy útlevél vagy jogosítvány
  • lakcímkártya
  • Bankszámlakivonat abban az esetben, ha nincs folyószámlád annál a banknál, ahol igényelsz.
  • Ha máshova érkezik a fizetésed, alkalmazottként 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolásra is szükség lesz, nyugdíjasként nyugdíjas igazolvánnyal vagy éves értesítéssel (illetve annak 30 napnál nem régebbi hivatalos másolatával) igazolhatod a jövedelmed, vállalkozóként pedig a NAV-tól kapott előző lezárt üzleti évre vonatkozó jövedelemigazolást és köztartozásról szóló igazolást kell bemutatnod.

Van néhány személyi feltétel is, aminek meg kell felelned:

  • A minimum jövedelem bankonként változó, de már 80 000 forintos havi nettó fizetéstől igényelhetsz kártyát
  • Nem szerepelsz a KHR negatív adóslistáján
  • 18 évet betöltötted
  • A szükséges adatok és elérhetőségek megadása a banknak
  • Legalább 3 hónapos munkaviszony alkalmazottként, vagy nyugdíjas, esetleg vállalkozói jogviszony

Azonnali hitelbírálat...

A legtöbb esetben azonnali, egyszerűsített hitelbírálat történik, így például akkor is, ha valamilyen üzletben, egy áruhitel-szerződés mellett igényled meg a hitelkártya-szerződést is. Azaz jövedelemigazolással és a személyes iratokkal ott helyben, a vásárlás helyszínén lebonyolítják a folyamatot.

A termék a tiéd, viheted a boltból, de a dokumentumokat még elküldik a hitelbírálati osztályra, ahol véglegesítik a hitelbírálati döntést. A kártyát pedig szintén később kapod meg, amelyet aktiválnod kell a használathoz. A hitelszerződés ettől függetlenül már a vásárlástól fogva él, így a kölcsönt vissza kell majd fizetned. Bizonyos üzletekben azonnal kapsz is egy kártyát, így aktiválhatod és onnantól vásárolhatsz is azzal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hitelkeret és törlesztőrészlet

Az, hogy mekkora hitelkeretet állapít meg a bank a hitelkártya igénylés során, függ attól, hogy mekkora a jövedelmed. Jellemzően a fizetésed három vagy négyszeresét kaphatod meg. Ennek kérheted a későbbi módosítását, ám ehhez ismét megvizsgálják a jövedelmet, hogy vissza tudod-e fizetni biztonságosan a magasabb kölcsönt.

Amire figyelned kell, hogy lehetőleg a teljes összeget fizesd vissza még a türelmi időszak alatt. Ez az a 30-45 nap ugyanis, amikor kamatterhelés nélkül használhatod a bank pénzét. Ha ebben a rendszeres időkeretben visszafizeted a kölcsönt, kamatmentesen használhattad a hitelt. Ha viszont elcsúszol, a pénzintézet kamatot számol fel a tartozásra, amelyet az elhasznált összegen felül meg kell fizetned. Ha nem tudod a teljes összeget visszafizetni időben, érdemes legalább a minimum visszafizetendő összeget törleszteni. Ezzel a havi díjakat és költségeket fizeted ki, egy keveset a tartozásodból is törlesztesz és így elkerülheted a büntető díjakat.

Ha hitelkártya igénylésen gondolkozol, érdemes figyelned a THM nagyságára. Ez mutatja meg, hogy milyen drága a kártya, hiszen a mutató tartalmazza a felmerülő díjakat és a kamat mértékét is. A jelenlegi kártyapiacon 36 százalék feletti THM-mel találhatsz ajánlatokat, amiből látszik, hogy nem olcsó hitelről van szó.

A hitelkártya választásakor azt is nézd meg, hogy milyen költségek mellé milyen előnyei vannak a kártyának. Egyes bankok például elengedik a kártyadíjat bizonyos költés felett. De azt is érdemes kiszámolnod, hogy mennyire használod ki a bónuszokat, kedvezményeket, mennyi pénzt kereshetsz a kártyával. Nem feltétlenül keresed meg ugyanis a hitelkártya árát alacsony költés mellett, hiszen lehet, hogy magasabbak lesznek a díjak (számlavezetési díj, kártya díja, adminisztrációs díjak) éves szinten, mint amennyit visszakapsz a vásárlásaid után.

A Pénzcentrum hitelkártya kalkulátorában nézd meg a Budapest Bank, a Raiffeisen vagy Cetelem ajánlatát is, ha az OTP Bank, K&H Bank vagy Erste Bank hitelkártyái egyelőre nem nyerték el a tetszésedet.

Igényelj egyszerűen, használd okosan!

Ahogy azt láthatod, ma már nem kell napokat szánnod a hitelkártya igénylésre, egy-kettőre megvan a hitelbírálat és csak a kártya gyártását kell kivárnod. Ha pedig okosan használod a kártyát, pénzt is kereshetsz vele. Ehhez persze tudatosnak kell lenned, oda kell figyelned arra, hogy mindig időben fizesd vissza a tartozást. Felelősségteljes pénzügyi magatartással mindez gyerekjáték, így a hitelkártya a pénzügyi eszköztárad hasznos részévé válhat.

(Via: Bank360)

NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem