5 °C Budapest

Magyarok ezrei halnak meg emiatt: már az is elég, ha kinyitod az ablakot

2018. április 24. 15:40

Magyarországon évente valamivel több mint 5000 ember életét követeli a légszennyezettség. Ezzel a számmal bár világviszonylatban jól állunk, a környező országokkal összehasonlítva viszont csúnyán alulmaradunk.

A föld lakosságának 95 százaléka egészségtelen levegőt szív magába - derült ki egy friss SGA (State of the Global Air) jelentésből. A kutatás rámutat, 2016-ban csaknem 6 millió ember halálát okozta valamilyen formában a levegőszennyezettség. Ezek közül a leggyakoribbak a stroke, különböző tüdőbajok, tüdőrák, illetve az ezekhez kapcsolódó szívinfarktusok.

Talán nem is annyira meglepően összességében Kínában halnak meg legtöbben a szennyezet levegő miatt, összesen több mint 1,5 millióan. Ha azonban a 100 000 lakosra jutó halálesetekről van szó, akkor drámaian fordul a lista, melynek élén toronymagasan Afganisztán áll, Pakisztán és India előtt.

Magyarország a választott országok közül középen helyezkedik el, ám azt azért érdemes kiemelni, hogy a régióban igen csak rosszul teljesítünk. Míg Ausztriában 100 000 lakosra 19, Szlovákiában 46,8, addig Magyarországon 52,3 halálesetért volt felelős valamilyen formában a rossz levegő. Ezzel a teljesítménnyel Ausztriánál majd 3-szor rosszabb a helyzet itthon, és bizony Románia is előz bennünket, ott ugyanis egyel kevesebb ember hal meg légszennyezettség miatt.

Rossz levegő

Az afganisztáni kiemelkedően magas halálozási arány elsőre meghökkentő lehet, sokan ugyanis a légszennyezettséghez szinte kizárólag az autók kipufogógázát, illetve a különböző óriási erőművek által kibocsájtott füstöt kötik. Ezek persze mind-mind károsak is, ám kiváltképp India és Kína megavárosaiban jelentkeznek leginkább. A gyérebb, jobbára szegényebbek által lakott területeken azonban az emberek mindent elégetnek, ami csak a kezük ügyébe kerül. Fát, műanyagot és egyéb kemikáliákat, amiknek a füstje rendkívül mérgező. Afganisztánban például mindkét probléma igen jelentősen jelen van, főleg a fővárosban Kabulban, de a probléma megjelenése Magyarországon is nagyon hasonló.

A SGA készített egy interaktív térképet is, amin azt lehet megnézni, hogy egyes országok levegőjében mekkora az úgy nevezett PM 2.5 részecskék aránya (mikrogramm/köbméter arányban számolva).  A PM 2.5 elnevezésű részecskék elnevezése egyébként olyan káros, füstből, szénszármazékokból, növényi pollenből, kipufogógázokból származó részecskéket takar, melyek 2,5 mikron nagyságúak vagy kisebbek.

Ahogy az a statisztikából is kiolvasható a környező országokkal Magyarországon a legnagyobb a PM 2.5 részecskék koncentrációja a levegőben. Olyannyira, hogy a második legtöbb is (Szlovákia, Horvátország) 5 mikrogrammal kevesebb káros anyagot tud felmutatni egy köbméter levegőben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos a szűrés

Magyarországon különösen nagy problémát okoz a levegő szennyezettsége, hiszen bár csak ebből nem lehet egyenes következtetést levonni, de nagyon sokan küszködnek légzőszervi panaszokkal, és vezető halálokok között is nagyszámban jelen vannak a daganatos megbetegedések is. Éppen ezért kiváltképp fontos részt venni különböző szűrővizsgálatokon.

Ma Magyarországon külön kiadás nélkül elmehetünk tüdőszűrésre, nőgyógyászati, prosztata, bőrgyógyászati vizsgálatokra, vagy akár elvégeztethetjük a teljes vérkép vizsgálatot is. Az itthon tapasztalható, sokszor rémisztő állapotú egészségügyi ellátás (hosszú várólisták, hálapénz) ellenére nagyon keveseknek van például egészségbiztosításuk. Az ő számuk alig haladja meg a 30 ezret.

Egy-egy ilyen szerződés pedig lehetővé teszi tulajdonosának, hogy elkerülje a hosszú várólistákat, külön díj befizetése kaphasson második szakorvosi véleményt, akár nemzetközi szinten is. E szerződések díja egyébként leginkább az életkortól függ, azaz minél fiatalabb valaki, annál kevesebb díjért veheti igénybe a színvonalas, gyors és biztosítás nélkül sokszor drága kezeléseket, ellátásokat. Sokat mondó adat ugyanakkor, hogy míg Magyarországon néhány tízezren rendelkeznek egészségbiztosítással, addig ez a szám például Ausztriában 2,5 millió.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 19:55
Garázdaság mellett immáron még egy tényállás miatt folyik büntetőeljárás a Telex és a Gulyáságyú Méd...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm