Előfizetői tartalom

Három ábra arról, hogyan hódította meg a szélenergia a világot

Portfolio
A megújuló energiahordozók közül az elmúlt években a szélerőművek fejlődése mutatta a világon a legnagyobb növekedést a villamosenergia-termelés területén, az 1980-as évek elejétől máig több ezerszeresére bővült a globális szélerőmű-kapacitás. Ennek kapcsán most a Greenbyte csinált egy interaktív ábrát, amely a világ szélerőmű-kapacitásának evolúcióját mutatja be az elmúlt 35 évben.

Már a 10. század közepétől felmerült a kérdése annak, hogy a szélenergia valamilyen módon újrahasznosítható lehetne. Akkoriban a Kínaiak már szélmalommal működtetett pumpákat használtak a tengeri sólepárlás során, a 12. századból pedig már származnak európai szélmalmokra utaló nyomok. A mai értelemben vett modern szélturbinák azonban csak az 1980-as években terjedtek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés