Előfizetői tartalom

80 évig semmit sem csináltak, mégis rengeteget kerestek

Gayer Attila, CFA
A Voya Corporate Leaders Trust Fund neve önmagában nem sokat mond a legtöbb embernek, pedig nagyon is tanulságos az 1935-ben útjára indított befektetési alap története. A portfólióhoz az alapot kezelők 80 éve egyáltalában nem nyúltak hozzá, nincs benchmarkhoz igazítva, új részvények nem kerültek be, ahogy aktív befektetési döntés hiányában távozni sem távoztak komponensek (csak felvásárlások, üzletág leválasztások és hasonló vállalati tranzakciók miatt módosult az összetétel.) Na de lássuk az eredményeket: az utóbbi 45 évben látványosan megverte az S&P 500 indexet, a költségek levonása után. Mindez az ún. buy and hold stratégia létjogosultságára világít rá. Persze sokan érvelnek azzal, hogy jó piaci időzítéssel ennél messze magasabb hozamot lehet elérni, az aktív befektetéskezelésnél azonban a teljesítmények végeredményben nagyon kevésen múlnak: ha a legjobb napokat elvétjük, hamar lenullázhatjuk a tőkénket.

Bámulatos történet, fontos tanulságokkalKépzeljünk egy befektetési alapot, mely roppant egyszerű stratégiát folytat: 1935-ös évi indulásakor azonos pénzösszegeket fektetett 30 amerikai nagyvállalat részvényeibe, azóta pedig ehhez egyszer sem nyúlt hozzá, vagyis aktív befektetési döntés nem született, új részvények nem kerültek a portfólióba. Az alapot Voya Corporate...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés