Ingatlan

Új lakást vennél? Ne hagyd magad átverni!

Az elérhető választék bővülésével egyre többen döntenek új építésű lakás vásárlása mellett. A helyszínen, a lakás méretén és beosztásán túl azonban érdemes több dologra is odafigyelni, hogy elkerüljük a költözés utáni kellemetlen meglepetéseket.

A témáról részletesebben a Portfolio Ingatlanmagazin legújabb számában olvashatunk, ami a Portfolio Könyvesboltban vagy a nagyobb újságárusoknál vásárolható meg.

Válaszd a megbízható referenciát!

Szerencsés helyzetben vagyunk, ha olyan fejlesztőtől szeretnénk lakást vásárolni, akinek már legalább évtizedes múltja van a hazai lakáspiacon. Ebben az esetben számíthatunk az elvárt minőségre, hiszen a cégnek akár több ezer elégedett ügyfele is lehet. A mostani piacon azonban egyre több olyan cég is piacra lép, akik a magasabb hozam reményében, tapasztalatok nélkül vágnak bele a lakásépítésbe. Hogy ezt kiszűrjük, a szerződéskötés előtt mindenképpen érdemes a fejlesztőt felkeresni, és érdeklődni a cég korábbi munkáiról, valamint magáról a cégről is kereshetünk nyilvánosan elérhető információkat, például a tulajdonosok személyéről vagy az árbevételek alakulásáról.

Az elégedett ügyfélkör a legjobb garancia

Még ha kellően sok fejlesztés áll is egy cég mögött, hasznos lehet, ha tudunk olyan korábbi vásárlókkal beszélni, akik már néhány éve a tőlük vásárolt lakásban laknak, és megkérdezzük a tapasztalataikat az esetleges váratlan meglepetésekről. Ha kellően nagy beruházásról van szó, akár az is elképzelhető, hogy az adott fejlesztés egy korábbi ütemébe már beköltöztek a lakók, így érdemes rákérdezni, hogy mennyire tartósak a kivitelező munkái, előjöttek-e hibák, ha igen, azokat hogyan sikerült kijavítani. Bizonyos esetekben az is lehet, hogy a fejlesztő gondnokságot üzemeltet, amely vállalja a felmerülő hibák javíttatását.

Készülj fel a csúszásra!

Sok esetben előfordul, hogy az épület átadása csúszik a tervezetthez képest. Ez többnyire pár hónapot, de akár fél évnél többet is jelenthet, ami különösen akkor okoz problémát, ha a jelenlegi lakásunkból valami ok miatt - bérleti szerződés megszűnése, lakás eladása - addigra ki kell költözni. Ebben az esetben érdemes a késedelem idejére vonatkozó kötbért meghatározni az előszerződésben.

Minőségellenőrzés

A kivitelezővel egyeztetve akár az építkezés közben is lehet műszaki ellenőrzést végeztetni, a lakás átvétele előtt azonban mindenképpen tegyük ezt meg. Járjuk végig egy szakemberrel és a kivitelező illetékes személyével együtt a lakást, és győződjünk meg a beépített elemek megfelelő minőségéről, valamint egyeztessük, hogy mire és milyen hosszan adnak garanciát!

Új építésű lakás vásárlását tervezed? Kíváncsi vagy a legújabb lakóparkokra? Találd meg nálunk az otthonodat, nézelődj a Portfolio új Ingatlan Adatbázisában!

Fizetési konstrukciók

Új építésű lakások vásárlásánál akár többféle fizetési konstrukció közül is választhatnak a vásárlók, aminek akkor van jelentősége, ha az épület még nem készült el. Ebben az esetben az előszerződéskor a vételár egy bizonyos százalékát ki kell fizetni a beruházónak, amit sok esetben az építkezés alatt felhasznál.

Gyanússá teszi a fejlesztőt, ha már az előszerződéskor, az építkezés kezdete és engedélyeztetése előtt a teljes vételár nagy részét ki akarja fizettetni a vásárlóval, ez ugyanis a beruházó tőkeerejének hiányára utal.

A legtöbb esetben az előszerződés megkötésekor a fejlesztő a vételár 25 százalékának befizetését kéri, de vannak beruházók, akik kedvezőbb, 10 vagy 20 százalék befizetését várják csak el. A fennmaradó részt pedig vagy a készültség arányában szakaszosan, vagy az építkezés végén egy összegben kell kifizetni.

Tehermentes legyen az ingatlan!

Gyakran előfordul, hogy a kivitelezéshez felvett hitel miatt a társasház összes lakására jelzálogjogot terhelnek. Ha ez a helyzet áll fenn, mindenképpen nézzük meg, hogy a szerződés milyen lehetőségeket kínál a leendő lakásunk tehermentesítéséhez.

Lakásvásárláskor tehát új építésű esetén is legyünk körültekintők, figyeljünk oda a részletekre, ha pedig bármivel kapcsolatban bizonytalanok vagyunk, kérjük szakértő segítségét mind jogi, mind kivitelezési kérdésekben!

A témáról részletesebben a Portfolio Ingatlanmagazin legújabb számában olvashatunk, ami a Portfolio Könyvesboltban vagy a nagyobb újságárusoknál vásárolható meg.

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
zelenszkij public domain