Ingatlan

Balatoni nyárra vágysz? Siess, mert kimaradsz a jóból

Portfolio
Bár országszerte esik a hó és sokan vágynak arra, hogy vízparton napozzanak, valószínűleg keveseknek jut eszébe ilyenkor nyaraló után nézni. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ilyenkor érdemes szétnézni az ingatlanos adatbázisok segítségével a Balaton partján, mivel a tavaszi hónapokban általában növekedésnek indul a nyaralók utáni érdeklődés, a szakértők szerint a felfelé ívelő lakáspiacon pedig az idén tovább fog folytatódni az árak lassan megindult emelkedése.

Mit mond a Google?



A keresési statisztikákat feldolgozó Google Trends adatai alapján a "nyaraló" kifejezés iránti érdeklődést ábrázoltuk a fenti grafikonon. (Egyébként mind az "eladó nyaraló", mind a "kiadó nyaraló" kifejezésekre azonos eredményt kaptunk.) Nem túl meglepő módon évről-évre decemberben érdeklődnek a legkisebb mértékben nyaralók vásárlása iránt. A hőmérséklet emelkedésével az érdeklődés folyamatosan nő, majd a nyár végétől kezdve decemberig megint lecseng. Leolvasható az is, hogy a júliusi relatív csúcsok évről évre egyre magasabbra kerültek, ami azt is jelentheti, hogy 2014-ben a korábbi éveknél jobban felpörgött a hazai nyaralópiac.

Ami a piac 2015-ös kilátásainak szempontjából még érdekesebb, hogy bár a hónap adatai még nem kerültek teljes mértékben feldolgozásra, de úgy tűnik, idén januárban magasabb érdeklődés jelentkezett a nyaralók iránt, mint az előző években bármikor. Ez előre vetítheti azt is, hogy az év többi hónapjában is hasonlóra számíthatunk.

Hogyan működik a Google Trends? A keresési adatok egyszerűbb összehasonlítása érdekében a Google Trends normalizálja azokat. A normalizálás során a keresési adathalmazokat elosztják egy közös változóval - például a keresések teljes számával - annak érdekében, hogy kiegyenlítsék az adott változó adatokra gyakorolt hatását. A cikkünkben is látható grafikon számai azt tükrözik, hogy a Google-ön végzett összes kereséshez viszonyítva milyen gyakran keresték az adott kifejezést. Nem abszolút keresési forgalmat jelölnek, mert az adatok a normalizálás után egy 0-100-ig terjedő skálán jelennek meg. A grafikon minden pontja el van osztva a legmagasabb ponttal vagy 100-zal. A 100-as értéket abban az időpontban láthatjuk, amikor relatíve a legtöbben kerestek az adott kifejezésre.

Mennyire drága mulatság?



Balatoni nyárra vágysz? Siess, mert kimaradsz a jóból
Az Otthontérkép statisztikája szerint a lakásárak a Balaton-parti kistérségek közül Siófokon a legmagasabbak, ezt követi Fonyód, majd Balatonfüred. Aki a lehető legkevesebbet szeretne fizetni egy Balaton közeli nyaralóért, annak érdemes a kevésbé népszerű Marcali és Tapolca térségében nézelődnie.

Nagy esély van azonban arra, hogy 2015-ben ennél mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki balatoni nyaralót szeretne vásárolni, mivel a legtöbb elemző országszerte a lakásárak lassú, de biztos emelkedésére számít. A KSH nemrég megjelent lakáspiaci tükre is alátámasztotta azt, amit már régóta sejtettünk az ingatlanközvetítők becslései alapján: 2014-ben nőttek a használtlakás-árak.Semmi okunk azt feltételezni, hogy ez a folyamat nem fog 2015-ben folytatódni országos szinten - a finanszírozási környezet továbbra is kedvező, ráadásul több évnyi elhalasztott vásárlásnak kell materializálódnia egy olyan piacon, ahol nagyon kevés az új fejlesztés.

A Balatonon pedig még látványosabb lehet a piac újjáéledése az árak tekintetében. Októberben közzétett adatok szerint ugyanis a magyar tenger 10 kilométeres körzetében a válság évei alatt is sokkal kevésbé volt jellemző az országszerte tapasztalt brutális árcsökkenés. Az északi parton már 2013-ben megállt az árak esése, míg a déli parton 2010 óta folyamatosan nő az értékesített ingatlanok átlagára.



Balatoni nyárra vágysz? Siess, mert kimaradsz a jóból

Lássuk a nyaralókat! Még több képért és az adatlapért kattints a fotókra!

Szökőkutas udvar Tihanyban


Balatoni nyárra vágysz? Siess, mert kimaradsz a jóból
Tihanyban 9 darab lakást kínálnak eladásra mindössze 50 méterre a tóparttól; az új építésű lakóparkban 4 földszintes, kertkapcsolatos, valamint 5 emeleti, teraszos ingatlan kapott helyet. A lakások mérete 44 és 74 négyzetméter között szóródik, a hirdetésben szereplő 46 négyzetméteres, 1 + 2 félszobás nyaralóért 17 millió forintot kérnek.

Luxusház Balatonfüreden


Balatoni nyárra vágysz? Siess, mert kimaradsz a jóból
Az északi part egyik legnépszerűbb településén kínálnak eladásra egy új építésű, 92 négyzetméteres "luxusházat", melyhez 240 négyzetméteres telekrész is társul. A 2015 nyarán átadni tervezett ingatlan 50 méterre található a város nyári főutcájának tekinthető Tagore sétánytól. A luxusért persze fizetni kell, ráadásul nem is keveset: a házat 67 millió forintos irányáron hirdetik. Ez 727 ezer forintos négyzetméterárat jelent, ami mintegy három és félszerese a környék átlagárának.

Panoráma Balatonfűzfőn


Balatoni nyárra vágysz? Siess, mert kimaradsz a jóból
Igazi kincsre bukkanhatnak a szép kilátás és a klasszikusan szoci erkélyek kedvelői a Balaton legészakibb csücskében. Négyzetméterár alapján a környéki átlagárnál 15%-kal olcsóbban kínálják eladásra Balatonfűzfő zöldövezeti részében ezt a 73 négyzetmétere téglaépítésű, panorámás lakást: 8,9 millió forintért a mozgás kedvelői 5 perc bicikliútra kerülhetnek a strandtól es a vitorláskikötőtől. A leírás szerint a lakás déli fekvésű, napfényes és csendes.

Horgászhely Balatonfenyvesen


Balatoni nyárra vágysz? Siess, mert kimaradsz a jóból
Balatonfenyvesen került eladósorba ez a vízparti, 4 éve épült, 136 négyzetmérés lakóház, melyhez 596 négyzetmérés telek tartozik. A tulajdonos a következő jellemzőket emelte ki: pergolás terasz, félig fedett, árnyékos kertkapcsolatos, központi porszívó is található. A fürdésre és horgászatra vágyóknak mindössze 50 métert kell sétálniuk. Az ingatlan elő van készítve a geotermikus energia felhasználására.

11 szoba nagyravágyóknak Siófokon - borzasztó fotókkal!


Balatoni nyárra vágysz? Siess, mert kimaradsz a jóból
Egy hirdetés feltöltése során rendkívül fontos, hogy jó képeket válasszunk az eladni kívánt ingatlanról. Ez a fenti nyaraló esetében nem jött össze, de így is igazán érdekes, amit kínálnak. Mindössze 25 millió forintért lehet hozzájutni egy 200 négyzetméter alapterületű, 11 szobás "nyaraltatásra épült ingatlanhoz", mely egy 724 négyzetméteres telken áll. A felújítandó épület a Balaton és a vasút között helyezkedik el, közel a belvároshoz. Egy szintes, a közepén végighúzódó folyosóról nyílnak a szobák, melyekhez terasz tartozik és kézmosóval, hűtővel felszereltek. 2-2 fő befogadására alkalmasak, összesen 22 fő pihenhet egyszerre a nyaralóban.

Kíváncsi vagy az aktuális balatoni kínálatra? Nézelődj az Otthontérképen!

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1