Ingatlan

Ez vár arra, aki legyőzi a Széll Kálmán teret

Portfolio
A Széll Kálmán téren és tágabb környezetében már hetek óta apokaliptikus forgalmi állapotok uralkodnak, melyek nem csak a téren keresztül ingázók, hanem a környéken dolgozók mindennapjait is megkeserítik. A budapesti irodapiac szegmenseit bemutató sorozatunk ötödik részében a bel-budai alpiaccal ismerkedhetünk meg az irodaház.info adatbázisának segítségével, és bepillantást nyerhetünk abba, milyen munkakörnyezet várja azokat az irodistákat, akik átverekedik magukat az évtized térfelújításán.
A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) nyolc alpiacra osztja a budapesti irodapiacot és ezen bontás alapján közli negyedéves statisztikáit. 2014-ban a teljes irodaállomány 12%-a koncentrálódott a budai központi alpiacra. Bérbeadások tekintetében részesedéséhez képest erősen teljesített az alpiac, itt realizálódott terület alapján a bruttó bérbeadás 14%-a.

Ez vár arra, aki legyőzi a Széll Kálmán teret
Az alpiacok döntő többségéhez hasonlóan a bériroda állomány nem bővült Bel-Budán az elmúlt évben. Az idei év első negyedévében részesedéséhez mérten jól teljesített a térség, itt zajlott le a bruttó bérbeadás 12%-a, összesen 7781 négyzetméterre kötöttek szerződést. A bérirodák kihasználatlansága 2013-hoz képest jelentősen, közel 8 százalékponttal csökkent, 2015 elején 17,0%-on állt, ami 2,5 százalékponttal alacsonyabb, mint a budapesti ráta.

Ez vár arra, aki legyőzi a Széll Kálmán teret
A budapesti irodatérképről azt olvashatjuk le, hogy a budai központi alpiac irodaházai meglehetősen szétszórtan helyezkednek el, bár a többségük a Margit körút - Krisztina körút - Alkotás utca tengely vonzáskörzetében található. Épp ezért a terület általában kiváló kötöttpályás tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkezik. Sajnos csak általában, hiszen jelenleg Bel-Budán többfelé már-már apokaliptikus állapotok uralkodnak a Széll Kálmán tér felújítása és a budai fonódó villamos építése miatt. Ugyan ezek a fejlesztések jelenleg biztosan számos irodistának okoznak komoly kellemetlenséget, hosszú távon mindenképp profitálni fog Bel-Buda az újonnan létrejövő kapcsolatokból.

Ez vár arra, aki legyőzi a Széll Kálmán teret
Bel-Buda a modern irodaházak számát tekintve a harmadik legjelentősebb alpiac Budapesten - a Belváros és a Váci úti folyosó után. Lássunk néhányat az irodaházak közül!

MOM Park Towers


Ez vár arra, aki legyőzi a Széll Kálmán teret
A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

Az irodaház.info adatai alapján a Duna jobb partján a legdrágábban a MOM Park Towers irodáit lehet kibérelni. A bérleti díj 15 - 16,5 euró/négyzetméter/hó + áfa között alakul, melyhez még - relatíve szintén magas - 5 eurós üzemeltetési költség is társul. A leírásból az nem derül ki, hogy a kellemes hegyvidéki levegőn kívül mit kap az, aki ezt a lokációt választja. Jelenleg 2282 négyzetméternyi iroda vár kiadásra a Csörsz utcai irodaházban, ami 17%-os kihasználatlanságot jelent.

Buda Business Center


Ez vár arra, aki legyőzi a Széll Kálmán teret
A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A 6400 négyzetméteres irodaházat a II. kerületi Kapás utcában találjuk, érdekességét pedig az adja, hogy az elmúlt időszakban többször is írtunk róla. Már januárban értesültünk róla, hogy 2014 végén két tranzakció is lezárult, melyeknél a vevő a Diófa Alapkezelő volt. Akkor annyi derült ki a második üzletről, hogy egy budai irodaház került a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap tulajdonába, az eladás további részleteit azonban akkor nem hozhattuk nyilvánosságra. Arról számoltunk be, hogy a meg nem nevezett budai irodaház 54%-os kihasználtságú volt a tranzakció időpontjában, de tárgyalások folytak üres területek bérbeadásáról. A tárgyalások azonban úgy fest, révbe étek, hiszen már teljesen ki van adva az épület.

Krisztina Palace


Ez vár arra, aki legyőzi a Széll Kálmán teret
A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A REsource magazin 2015. évi első számában egy új melléklet jelent meg, mégpedig "A Hónap Irodaháza". A megtisztelő elismerést elsőként a Krisztina Palace irodaház kapta meg. A 18 000 négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező, 'A' kategóriás irodaház Buda központjában található, a Déli pályaudvar szomszédságában. Az Union Investment Real Estate GmbH tulajdonában álló Krisztina Palace elnyerte a BREEAM in Use "Very Good" minősítést két kategóriában is: az épület (Asset), illetve az üzemeltetés (Building management) tekintetében. A környezetvédelmi minősítés egyben a gazdasági hatékonyság mércéje is, hisz a létesítmény fenntartása kevésbé költséges, így az irodát bérlő vállalatok számára jelentős megtakarítás érhető el az irodabérleti és üzemeltetési költségek terén. Az üzemeltető AIG/Lincoln középtávú tervei között szerepel egyébként a minősítés szintjének továbbfejlesztése, azaz az épület legmagasabb, "Excellent" kategóriába léptetése.

Margit Palace


Ez vár arra, aki legyőzi a Széll Kálmán teret
A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A irodaház.info oldalán található leírás szerint a Margit Palace irodaház "a múlt és jövő harmonikus ötvözte". Az ötszintes épületben 17 200 négyzetméter hasznos alapterületen találhatók 'A' kategóriás irodák és szolgáltató egységek, a mélygarázsban 224 gépkocsi parkolhat. A valaha villamosremízként funkcionáló, helyi védettség alatt álló épületből a jelene technológiáját felhasználva alakítottak ki modern irodakomplexumot. A bérleti díjak havonta és négyzetméterenként 11-13 euró között alkuknak. Az irodaház jelenleg 6739 négyzetméter bérbeadható területtel rendelkezik.

A Geometria Kft. irodaháza

Ez vár arra, aki legyőzi a Széll Kálmán teret
A II. kerületi Medve utcában vehetjük szemügyre a város egyik legtrendibb irodaházát, amit a nemzetközi építészvilág egyik legismertebb magazinjában, az archdaily.com oldalán láthattuk viszont. Az irodaház nem egy klasszikus bériroda, a Geometria Kft. építette magának, akik 2013-ban költöztek be az impozáns épületbe. A cég azt írja a tevékenységéről a saját honlapján, hogy széleskörű informatikai szolgáltatásokat nyújt vállalatok, intézmények számára. Az épület terveit egyébként a 3h építésziroda készítette.

A sorozat eddigi részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatod:


hirdetés
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1